İsrail ordusunda intihar patlaması!

2014'te İsrail ordusundaki intihar vakaları, bir önceki yıla oranla iki kat arttı.

İsrail ordusunda intihar patlaması!
Sabah'ta yer alan habere göre İsrail ordusu, yıllık asker kaybıyla ilgili raporunu yayımladı. Rapordaki veriler, 2014'te ordudaki intihar vakalarının, 2013'e göre iki kat arttığını gösterdi. İsrail Ordusu Personel Bölümü Başkanı General Gadi Agmon'un açıklamasına göre, geçtiğimiz yıl 15 İsrail askeri intihar etmek suretiyle yaşamına son verdi.

Agmon, "Bu yıl, intihar ya da intihar şüphesi bulunan vaka sayısında bir artış gözlemleniyor. Şu anda her intihar için başlatılan ayrı soruşturmalar devam ediyor. Toplamda asker kaybımız 105 oldu" dedi. Ordunun, intiharların önüne geçmek için bazı tedbirler aldığını belirten General Gadi Agmon, "Bu bağlamda her birlik içinde ateşli silahların sayısını azalttık. Depresyon ve aşırı sinirlilik belirtisi gösteren askerlerle çabuk bir şekilde ilgilenilmesi için görevlendirmeler yaptık" ifadelerini kullandı. Silahlara erişimi kısıtlamalarına rağmen, askerlerin kendilerini asmak ve binalardan atlamak suretiyle de canlarına kıydığını vurgulayan Agmon, özellikle yaşları küçük genç askerlerin intiharı seçtiğini söyledi.

"GAZZE İLE İLGİSİ YOK"

General Gadi Agmon, İsrail ordusunun düzenlediği Gazze operasyonlarının ise intihar oranlarının ikiye katlanmasında herhangi bir rolünün bulunmadığını iddia etti. İsrail basınında, Gazze'de ön cephede savaşan bazı askerlerin, operasyonların bitiminden sonra hayatlarına son verdiğine dair haberler yer almıştı. İsrail ordusu içindeki intihar vakaları, 5 yıl önce zirve noktaya ulaşmıştı. 30 askerin kendi canına kıydığı 2009'dan bu yana intiharlarda bir düşüş gözlemleniyordu.

"ASKERLERİMİZİ UCM'DE YARGILATMAYACAĞIZ"

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin yönetiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üyelik başvurusuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Hiçbir askerimizin ve görevlimizin UCM'de yargılanmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Ordunun İsrail'i savunmaya devam edeceğini vurgulayan Netanyahu, kendilerinin de orduyu savunacağı sözünü verdi. İsrail hükümeti, UCM girişiminde bulunan Filistin'i cezalandırmak için Mahmud Abbas yönetimine aktarılacak 127 milyon dolarlık vergi gelirini bloke etmişti.

İNGİLTERE'DEN MAVİ MARMARA SORUŞTURMASI

Londra Polisi Savaş Suçlarını İnceleme Birimi'ne başvuran hukukçular, 2010'da İsrail'in gerçekleştirdiği Mavi Marmara saldırısında yaralanan ya da gözaltına alınan İngiliz vatandaşları için soruşturma başlatılmasını istedi.

Açıklamada, "Mavi Marmara'da 34 İngiliz vatandaşı bulunuyordu. İngiliz polisi, İsrail askerlerin kötü muamelesi nedeniyle zarara uğrayan bütün vatandaşlar için soruşturma açmalı" denildi.