İstanbul trafiğine İspanyol modeli

Artık ‘yürümez’ hale gelen İstanbul trafiğini ‘rahatlatacağı’ savunulan, Madrid ve Barcelona örnek alınarak yaklaşık 300 bin aracı ‘dal-çık’ modeli ile yeraltına almayı öngören tüneller için İBB Meclisi’nden oyçokluğu ile onay çıktı.

İstanbul trafiğine İspanyol modeli
Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yaklaşık 4 milyon kayıtlı aracın bulunduğu İstanbul’da trafik sorununa çözüm bulmak için, İspanya’nın başkenti Madrid ile Barselona kentlerini model alıp, araçları yeraltına taşıma kararı aldı.

Toplam 6 tüneli kapsayan “dal-çık” yöntemiyle yapılacak yol, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece, Bahçelievler, Bayrampaşa, Kağıthane ve Sarıyer Kilyos’tan geçecek, 300 bin araç yeraltına alınacak. İBB’de oyçokluğuyla kabul edilen plan değişikliği teklifine konu alanın çoğunlukla yapılaşmış, çok az bir kısmının boş olduğu belirtildi. Yapımı planlanan 6 tünel, TEM otoyolu ile D 100 karayolunu bağlayacak. Proje güzergâhının bir bölümü afet riskli alan kapsamında, bir kısmı da plansız alan sınırları içerisinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde.

ORMAN İZNİ YOK

Sarıyer-Kilyos Karayolu Tüneli Projesi’nde ise güzergâhın bir kısmı doğal sit, bir kısmı orman alanında. Söz konusu plan değişikliği için, Orman Bölge Müdürlüğü’nden ön izin alınmadı. Planlama Müdürlüğü, tünellerin imar planı ve plan değişikliği tekliflerini, “kamu yararı” nedeniyle uygun buldu.

CHP: "GERÇEK ÇÖZÜM METRO"

Tünel planlarının oylanması öncesi CHP grubu adına söz alan İBB Meclis Üyesi Gökhan Zeybek, ulaşım probleminin alternatif yollar ya da yolları genişletmekle çözülemeyeceğini savunarak, yeni metro hatları yapılmasını önerdi.

MALİYET 2.5 MİLYAR LİRA

AK Partili Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Yeter ise toplam 23 kilometre uzunluğunda öngörülen tünellerin her birinden günde yaklaşık 150 bin olmak üzere günde toplam 300 bin araç geçeceğini belirtti ve tünellerin toplamının 2.5 milyar liraya mâl olmasının öngörüldüğünü söyledi.