İstanbul'da buzul çağı!

Paraya kıyıp kış lastiği almayan sürücüler dün trafiğe çıkınca açık olan yolları bile tıkadılar. Taksim’den Bahçeşehir’e gidenler, 30 kilometrelik yolu 10 saatte alabildi. THY, 610 seferini iptal etti. Kar esareti tüm yurdu etkisi altına aldı.

İstanbul'da buzul çağı!
Milliyet'te yer alan habere göre İstanbul’u önceki gün akşam saatlerinde etkisi altına alan yoğun kar yağışı, kenti felç etti. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan çok sayıda sürücü TEM otoyolunda mahsur kaldı. Önceki gün akşam başlayan kar yağışı gece ve dün de devam etti. Karayolları ekipleri herhangi bir olumsuzluğa karşı kar küreme ve Tuzlama çalışmaları yaptı. Ancak kar lastiği ya da zinciri olmayan sürücüler yolda kaldı.

11 TIR kaydı, trafik durdu

Kar yağışı ve rüzgarın etkisiyle TEM otoyolunun Büyükçekmece ve Çatalca arasındaki bölümünde 11 TIR kaydı. Bazı TIR’ların devrildiği yolda trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Özellikle şehir içinden Başakşehir, Halkalı, Bahçeşehir ve Beylikdüzü tarafına gidenler, 10 saatten fazla trafikte kaldı. Taksim’den Bahçeşehir’e gidenler, 30 kilometrelik yolu 10 saatte alabildi. Bazı fırsatçılar ellerinde bidonlarla yolda kalanlara benzin satmaya çalıştı. TEM Otoyolu Bahçeşehir mevkiinde Sabah 2 TIR kaza yaparak yolu kapattı. Bölgeye vinç, çekici ve itfaiye araçları sevk edildi. Bariyerler kesilerek ters yönden ekip müdahale etti ve trafik açıldı.

52 trafik kazası

TEM Otoyolu Gaziosmanpaşa yol ayrımında ise çok sayıda araç yolda mahsur kaldı. Sürücüler saatlerce araç içerisinde kurtarılmayı bekledi. Gaziosmanpaşa TEM bağlantı yolunda yoğun kar yağışı nedeniyle kalan araçlar nedeniyle ilerleyemeyen ambulansın içindeki hasta şans eseri ters yönden gelen başka bir ambulansa koyuldu.

İBB ekipleri, itfaiye ve Karayolları ekiplerine takviye giderek kayan TIR’ları kaldırma çalışmalarına katıldı. E-5 ve TEM’de de birçok araç kayarak yolları tıkarken 52 trafik kazası meydana geldi. İBB, yoğun trafik olan bölgelere mazot ve benzin tankerleri göndererek ihtiyacı olan vatandaşlara dağıttı. TEM otoyolu Edirne istikametinde, Mahmutbey gişeleri geçtikten sonra onlarca araç, TIR, kamyon yolda kaldı. Bazı sürücüler, araçlarını yol kenarına bırakarak yaya olarak evlerinin yolunu tuttu. Araçlar sahipleri tarafından alınamayınca TEM otoparka döndü. Dün kimileri geri dönüp aracını alırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) aracını almayanlar için, “TEM otobanında araçlarını yol kenarlarına bırakıp giden sürücülerin araçlarını almak için çaba göstermelerini rica ediyoruz. Bu araçlar yüzünden kar ekipleri ulaşımda zorluk çekiyor” diye çağrıda bulundu.

Kar kalınlığı 110 cm

İBB’den yapılan açıklamaya göre, kar kalınlıkları dün akşam 17.00 itibarıyla Çatalca-Subaşı’nda 110 cm, Arnavutköy’de 60-65 cm, Büyükçekmece, Sultangazi’de 55-60 cm, Başakşehir, Esenyurt, Beylikdüzü, Gaziosmanpaşa’da 45-50 cm, Ağva-Teke, Beykoz, Sarıyer, Zekeriyaköy’de 40 cm, Alemdağ, Ömerli, Alibeyköy, Kağıthane, Maslak’da 30-35 cm, Uğur Mumcu, Bahçelievler, Küçükçekmece’de 25 cm, çekmeköy, Ümraniye, Sancaktepe’de 20 cm, Ataşehir, Maltepe, Kadıköy, Üsküdar, Şile, Beşiktaş, Bakırköy’de 15-18 cm, Pendik, Kartal ve Tuzla’da ise 10 cm olarak ölçüldü. İBB, bin 347 araç ve iş makinesiyle 9 bölgede üç vardiya halinde 7 bin personelle görev yaptı. Kentte yer yer tipiye dönüşen kar nedeniyle hissedilen sıcaklık ise bazı semtlerde gündüz -5 dereceye kadar düştü. Gece ise termometrelerin -20 dereceyi gördüğü iddia edildi.

THY’nin 610 seferi yapılamadı 

Şiddetli kar yağışı ve rüzgar havayolunu da etkiledi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) bağlı ekipler, pistleri karlardan temizleyerek, açık tutabilmek için yoğun çaba sarf etti.

Seferleri iptal olan yolcular ise otellere yönlendirildi. Bazı yolcular, geceyi terminaldeki banklarda ve yerlerde uyuyarak geçirdi. Türk Hava Yolları (THY), Atatürk Havalimanı’ndaki 610 seferini iptal etti. İstanbul’da etkili olan kar yağışı nedeniyle Atatürk Havalimanı’na inmesi beklenen bazı yurt dışı uçakları, Gaziantep’e iniş yaptı. Yaklaşık bin yolcu, kentteki otellere yerleştirildi.

Soğuk ve don uyarısı

Ahmet Kocaman (İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü): “Kar yağışının aralıklarla salı gününe kadar devam etmesini tahmin ediyoruz. Ancak kar yağışı, bugünden itibaren biraz hafifleyecek. Sıcaklık değerleri 3 gün boyunca sıfırın altında seyredecek. Kar yağışı pazartesi, salı günleri de aralıklarla devam edecek. Don ve buzlanma görüleceğinden tüm vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Önümüzdeki 3-4 gün boyunca soğuk ve beraberinde don tehlikesine karşı lütfen dikkatli olalım.”

AKOM’a 10 bin ihbar

Fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle AKOM WhatsApp ihbar hattına yaklaşık 10 bin ihbar geldi. Beyaz Masa çalışanları tarafından gerçek olduğu tespit edilen yaklaşık 8 bin ihbara ekip sevk edildi.

Metrobüs seferleri artırılırken, metro 06.00’ya, Marmaray 01.00’e kadar hizmet verdi. Mahmutbey gişeler ve Büyükçekmece bölgesine 7 Mobil büfe gönderilerek kumanya dağıtıldı. Atık yönetim ekipleri de ana yollar ve metrobüs üst geçişlerinde tuzlama çalışmaları yaptı. Çalışmalar kapsımında 26 bin 264 ton tuz ve 10 ton solüsyon kullandı. Zeytinburnu spor Salonu’nda 800 evsiz belediye ekiplerince misafir edildi.

Elektrik ve su sıkıntısı

AKOM’dan aclınan bilgiye göre, dün Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurt ve Ümraniye ilçelerinin bazı mahallerine bir süre su verilemedi. Fatih ve Küçükçekmece’de de bazı mahallerde elektrik kesintisi yaşandı.

Boğaz trafiği kapandı

Deniz trafiği de kar yağışından etkilendi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, İstanbul Boğazı’nda yoğun sis nedeniyle gemi geçişlerinin dün saat 08.55 itibarıyla çift yönlü askıya alındığı bildirildi.

Yollar kapandı elektrik telleri koptu

Türkiye doğudan batıya kara kışla mücadele ediyor. Meteorolojinin günlerdir uyardığı dondurucu soğuklar ve kar yağışı tüm yurdu etkisi altına aldı. Trakya’da kentlerde yaşam durma noktasına geldi. Bölgenin yüksek kesimlerinde kar kalınlıkları yer yer 30 santimetreyi bulurken, Edirne ve Kırklareli’de 161 köy yolu ulaşıma kapandı. Kırklareli’de Bulgaristan’a açılan Dereköy Sınır Kapısı karayolunda ise çok sayıda araç yolda mahsur kaldı.

- Edirne’de kar nedeniyle, 63 köye ulaşım sağlanamıyor, 4 belde ile 26 köye de elektrik verilemiyor.

- Tekirdağ’ın Hayrabolu, Malkara, Muratlı ilçelerinde yolda mahsur kalan 8 kişiyi, afad kurtardı. Şiddetli rüzgar tüm deniz seferleri iptal edildi.

- Çanakkale Boğazı’nda tipi nedeniyle görüş mesafesi sıfıra düştü ve boğaz çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı.


35 kilometre kuyruk

-  Kar ve tipi yüzünden Bursa-Balıkesir Karayolu’nun Gölyazı Mevkii’nde, iki yolcu otobüsünün yan yatması sonucu kapanan karayolu henüz açılamadı. Oluşan araç kuyruğu 35 kilometreye ulaştı. Hava sıcaıklığınının sıfırın altında 3 dereceye kadar düştüğü karayolunda sürücüler ve yolcular araçlarında beklerken, kaza yapan otobüslerin kaldırılması çalışması devam ediyor.

- Bursa İzmir karayolunun 45’nci kilometresindeki Karacaoba Mevkii’nde sabah kar ve tipi yüzünden iki aracın kayması sonucu kapanan karayolunda, oluşan kuyrukta mahsur kalan sürücü ve yolculara, Bursa AFAD kontrolünde yiyecek ve içecek yardımı yapıldı. Yetkililer, Büyükşehir Belediyesi’nin 5 bin kişiye, karacabey Kaymakamlığı’nın 500 ve Kızılay’ın ise 250 kişiye dağıtılmak üzere hazırladığı erzağı dağıtılmak üzere bölgeye gönderdi. AKUT ve NAK ekipleri de mahsur kalan kişilere yardım amacıyla kayan araçların çekilmesi için bölgeye araç ve ekip gönderdi. Bursa Bölge Trafik Müdürlüğü ekipleri de İzmir istikametine seyir halinde olan araçların gidişine izin vermiyor.


Ucuz kurtulduk!

Tarabya sahilinde dün sabah facianın eşiğinden dönüldü.  Boğaz gemi seferlerine kapanmadan dakikalar önce konteyner yüklü bir gemi Tarabya sahilini adeta sıyırarak geçti.

4 kişi karbonmonoksit kurbanı

Konya merkez karatay ilçesindeki evlerinde komşuları tarafından bulunan Mehmet (80) ve Nazlı Ünüvar’ın (57), karbonmonoksit gazından hayatını kaybettiği belirlendi. Meram ilçesinde ise sobadan zehirlenen 4 kişilik Şahin ailesinin 3 yaşındaki çocukları Mustafa Şahin kurtarılamadı. Anne, baba ve diğer çocuğun tedavisi sürüyor. Niğde’de de 16 yaşındaki Nuriye Cantemur zehirlenerek hayatını kaybetti.

Rus turist denizde boğuldu

Ailesiyle Antalya Kundu’daki bir otele tatile gelen Aleksei Mylnikov, tek başına denize girdi. Bir süre sonra boğulma tehlikesi geçiren ve yardım isteyen Mylnikov, otel çalışanları tarafından denizden çıkartıldı. Mylnikov, otele gelen acil servis ekibinin müdahalesine rağmen hayatını kaybetti.