İyi kolesterol de masum değil!...

İngiltere'de yapılan bir araştırmada iyi kolesterolün de masum olmadığı, meme kanserini tetiklediği ve kanserli hücreleri çoğalmaya 'teşvik ettiği' saptandı.

İyi kolesterol de masum değil!...

Kolesterol konusunda bir ezber daha bozuldu. 'Hayırlı' kolesterol olarak bilinen ve yüksek olması istenilen iyi kolesterolün sanılanın aksine kadınlarda meme kanseri riskini artırdığı kanıtlandı. İngiltere'nin başkenti Londra'daki Meme Kanseri Araştırma Merkezi'nde yapılan çalışma iyi kolesterol olarak adlandırılan HDL kolesterol tarafından hücrelere aktarılan kolesterol esterlerinin, kanser hücrelerinin üremelerini ve yayılmalarını tetiklediği iddia edildi. Laboratuvarlarda yapılan hayvan çalışmalarının da diyetle oluşturulan veya genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkan yüksek kolesterol düzeylerinde tümör yükünün arttığı ve metastaza yol açtığı görüldü.

BAŞKA ARAŞTIRMALAR DA VAR

Deneysel olarak oluşturulan meme kanseri hücre kültürlerinde de ortama HDL kolesterolün eklenmesiyle tümörün çoğalma ve hareket yeteneğinde artma saptandı. Geçen mayıs ayında tıp dergisi Lancet'te yayımlanan başka bir çalışma da HDL kolesterolün kalp damar hastalığını engelleyici bir rolü olmadığını göstermişti. Daha önce Toronto Ontario Kanser Enstirüsü'nde yapılan bazı çalışmalarda özellikle HDL kolesterolü yüksek olan kadınlarda meme kanseri riskinin yüksek olduğu görülmüştü.

Yeni ilaç geliştirilebilir

Doç. Dr. Murat Arslan (Medical Park Bursa Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı): Meme kanseri hücrelerinde HDL kolesterol reseptörünün var olduğu ve bu reseptörün uyarılmasının tümör hücrelerinde çoğalma ve göç etme yeteneğini artırdığı saptandı. Ayrıca bu reseptörün baskılanması ile meme kanseri hücrelerinde çoğalma görüldü. Bu reseptörün, yeni bir ilaç geliştirmek için önemli bir hedef olabileceğini göstermektedir.

Tümör hücreleri oburdur

Uzm. Dr. Murat Kınıkoğlu (Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı): Artık HDL kolesterolün o kadar da iyi olmadığını, kalp krizi riskini azaltmadığı gibi meme kanseri riskini artırdığını biliyoruz. HDL'nin yüksek olması tümör hücrelerinin çoğalmasına neden oluyor. Günde bir küçük hamburgere denk kırmızı et yiyenlerin kanser ya da kalp hastalıklarından ölüm riski yüzde 30 artıyor. Tümör hücreleri oburdur ister kolesterol ister şeker olsun bulabildiği her şeyi yer.

SABAH İNTERNET SİTESİ