İzmir'de toplu balık ölümleri korkutuyor

İzmir Alsancak Vapur İskelesi çevresinde görülen toplu balık ölümleri endişe yarattı. İrili ufaklı yüzlerce balık ölüsü deniz yüzeyine çıktı. Ölen balıklardan ve deniz suyunda incelemek üzere numuneler alan Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri toplu ölümlerin nedenini araştırıyor.

İzmir'de toplu balık ölümleri korkutuyor
Yeni Asır Gazetesi'nden Metin Burmalı'nın haberine göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, her fırsatta 'Yüzülebilir Körfez' hedefinin artık hayal olmadığından ve İzmir Körfez suyunun temiz olduğundan bahsederken, Alsancak Vapur İskelesi çevresindeki toplu balık ölümleri endişe yarattı. Deniz yüzeyine çıkan irili ufaklı yüzlerce balığın neden öldüğü henüz bilinmezken, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri ölen balıklardan ve deniz suyunda incelemek üzere numuneler aldı.

HER ŞEY BEKLENİR

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimlerin ve Teknolojileri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Doğan, İzmir Körfez suyunun kirli olduğuna dikkat çekerek, "Balık ölümleri beni şaşırtmadı" dedi.

Toplu balık ölümlerinin Alsancak Vapur İskelesi çevresinde olmadığını, bu balıkların rüzgarla birlikte buraya taşınmış olabileceğini ifade eden Doğan, "Buradaki balık ölümlerine baktığımızda zehirlenmeden ziyade oksijensizliğe bağlı bir durum gibi gözüküyor ancak neden bir bölgede balıklar oksijensiz kaldı, araştırılması gerekiyor. Plankton patlaması gibi görünebilir ancak bu şekilde ölümler genellikle Eylül ya da Mayıs aylarında daha çok oluyor. Numune sonuçlarını görmeden kesin bir şey söyleyemem ama her ne olursa olsun körfezde olan ölümler beni hiç şaşırtmıyor. İzmir Körfezi gerçekten çok kirli, her şey beklenir" diye konuştu.

DENİZ YÜZEYİ BEYAZA BÜRÜNDÜ

Toplu balık ölümleri olmadan önce deniz yüzeyinin beyaz bir örtü ile kaplandığını iddia eden Cumhur Atılgan, "Cumartesi günü deniz yüzeyini beyaz bir su kaplamıştı. Ardından Alsancak Vapur İskelesi yakınında birçok ölü balık gördük. Yetkililere ulaşmaya çalıştık ancak o gün kimse gelmedi. İki gün sonra ölü balıkları incelemeye geldiler. Yazık günah bu canlılara" diye konuştu. Balık tutmaya gelen Yasin Sayın da, "Deniz yüzeyinde yüzlerce ölü balık görünce çok şaşırdım. Suya zehirli bir madde mi attılar yoksa deniz kirliliğinden mi bu ölümler gerçekleşti bilmiyorum. İnşallah kötü bir durum yoktur" dedi.

'BU BALIKLARI TÜKETMEYİN'

Deniz yüzeyindeki ölü balıkların bazı vatandaşlar tarafından tüketilmek üzere toplanmasının insan sağlığı açısından son derece sakıncalı olduğuna da dikkat çeken Doğan, "İzmir Körfez suyu son derece kirli. Her yıl Nisan ayında kamuoyuna 'Burası Karayipler değil, İzmir Körfezi' şeklinde haberler servis ediliyor ancak bu tür haberleri doğru bulmuyorum. Burası Karayipler ise o zaman biz başka yerde yaşıyoruz. Tekrar söylüyorum iç körfez çok kirli. Bunun içinde ağır metaller de var. Hiç kimse burada ölen balıkları alıp tüketmesin. Şahsen ben iç körfezden olta ile canlı balık tutsanız da yemem. Şu anda her şartta buradaki balıkların yenilmemesi gerekir" dedi.