İzmirli iş adamının delirten mirası!

2009 yılında İzmir Vergi Dairesi’ne başvurarak “Yurtdışında 400 milyon Euro param var. Türkiye’ye getirmek istiyorum” diyen Mehmet Tunalı, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybedince varislerine 16 milyon liralık vergi borcu bıraktı.

İzmirli iş adamının delirten mirası!
Yeni Asır'dan Ali Eyce'nin haberine göre Türkiye'de 2009'da hayata geçirilen "Varlık Barışı" uygulaması çerçevesinde İzmir Vergi Dairesi'ne yurt dışındaki 400 milyon Euro parasını getirmek istediğini beyan eden ancak bir daha ortaya çıkmayan Mehmet Tunalı, varislerini yaktı. Kamuoyunda uzun süre "sır milyoner" olarak konuşulan ve geçtiğimiz Mart ayında hayatını kaybeden Tunalı'nın, eşi Necdan Tunalı ve iki çocuğuna 400 milyon Euro'luk beyandan dolayı 16 milyon lira vergi borcu çıkarıldı. Büyük şok yaşayan aile, Tunalı'nın bildiriminin gerçeği yansıtmadığını belirterek itirazda bulundu.

"Sır milyoner"

Ailenin avukatı Can Özarpacı, Mehmet Tunalı'nın 200 metrekare arsası dışında hiçbir menkul ve gayrimenkulu olmadığını, psikolojik rahatsızlığı olduğunu ve bu nedenle askere alınmadığını söyledi.

"Varlık Barışı" uygulamasıyla, yurt içi ve yurt dışında kayıt dışı menkul ve gayri menkulleri olanlara, bildirimde bulunmaları halinde, ceza kesilmeyeceği ve gecikme faizi alınmayacağı karara bağlanmıştı. Uygulamanın hafızalarda kalan bir örneği de İzmir'de yaşandı. O dönem ismi gizli tutulan Mehmet Tunalı, yurtdışındaki 400 milyon Euro'sunu Türkiye'ye getireceğini beyan etti. Olay basına da yansıdı. Tunalı, İzmir kamuoyunda uzun süre "sır milyoner" olarak anıldı. Ancak böyle bir para Türkiye'ye hiç getirilmedi.

Gerçek 5 yıl sonra Tunalı'nın hayatını kaybetmesiyle ortaya çıktı. Karşıyaka Vergi Dairesi, Tunalı'nın 16 milyon TL vergi borcu bulunduğunu tebliğ etti. Eşinden sadece 200 metrekarelik bir arsa kaldığını ve başka da beş kuruş paraları olmadığını anlatmaya çalışan Necdan Tunalı, sorunu çözemeyince avukat Can Özarpacı'yla anlaştı. Özarpacı, Tunalı'nın akli dengesinin yüzde 69 oranında bozuk olduğunu ve hatta bu yüzden askere alınmadığını tespit etti. Olmayan 400 milyon Euro'luk beyanın ve vergisinin iptali için dava açan Özarpacı, "Müvekkillerimin bugüne kadar lüks yaşam sürmemiş olmamaları bile böyle bir paranın olmadığının en sabit delilidir" dedi.

"Bir deli kuyuya taş attı..."

Mehmet Tunalı'nın kızı Aslı Tunalı da, "Bizim başımıza gelen 'Bir deli kuyuya taş attı, bin akıllı çıkarmaya çalışıyor' sözündeki gibi oldu. Şimdi biz, avukatımız, hakimler, vergi dairesinin yetkilileri, Maliye Bakanlığı hukukçuları, olmayan paranın, oldurulmaya çalışılan vergisi üzerinde konuşuyoruz. Milyon liralık bir hayatımız olmadığını, bu nedenle de milyonlarca liralık vergi borcumuzun olamayacağını anlatmaya çalışıyoruz" dedi.