Kadın kalbinde sessiz alarm!..

Kalp hastalıkları kadın hayatını tehdit ediyor ve kadın ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Erişkin kadınların yarısı kalp-damar hastalıklarından ölüyor. Ancak buna rağmen Türk kadını kalbinden şüphelenmiyor.

Kadın kalbinde sessiz alarm!..
Yeni Asır'da yer alan habere göre kadınlarda sessiz ilerleyen kalp hastalıklarına dikkat çeken Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu kadınları kalp krizinin belirtilerine karşı uyarıyor: "Kadınlarda kalp krizi erkeklerden farklı belirtiler verebilir. Dünyada kadınların yarısına yakını kalp damar hastalıklarından hayatını kaybediyor" diyor. Kadınların kalp krizinden ölüm oranının erkeklerden fazla olduğunu söyleyen Tokgözoğlu, "Avrupa'da kadınların yüzde 51'i kalp damar hastalıklarından, yüzde 3'ü meme kanserinden öldüğü halde, genel algı kadında asıl ölüm nedeninin meme kanseri olduğu şeklindedir. Östrojenin kadınları kalp hastalığından koruduğu sanılıyor, halbuki sadece hastalığın erkeklere göre 10 yıl daha geç ortaya çıkmasını sağlıyor" dedi.

ASLA SİGARA İÇMEMELİLER

Şeker hastalığı kalp hastalığı riskini erkeklerde iki kattan fazla, kadınlarda ise 3 kattan fazla arttırıyor diyen Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu; "Kadınlar genelde nikotini daha hızlı metabolize ettiğinden sigara kadınlarda daha fazla risk oluşturuyor. Hele kadın hormon veya doğum kontrol hapı alıyorsa sigaranın oluşturduğu risk daha fazla oluyor. Hiçkimse sigara içmemeli ama kadınlar asla içmemeli. Hareketsizlik kadınları daha fazla etkiliyor. Orta yaş üzeri kadında hareketsizlik adeta sigara içmek kadar riskli" açıklamasında bulundu.

HEKİMLERİ DE YANILTIYOR

Kadınlarda kalp krizi erkeklere oranla farklı belirtiler verebiliyor. Tipik göğüs ağrısı her zaman olmayabiliyor. Tokgözoğlu; "Bir kısım kadında tipik göğüs ağrısı olsa da bazen sadece nefes darlığı, bulantı- kusma, çene veya mide ağrısı, çarpıntı gibi yakınmalar da olabiliyor. Tipik ağrı olsa da kadın hasta kalp hastalığı olasılığını kendisine konduramıyor, hekimler de kadınların kalplerinden daha az şüpheleniyor. Göğüste baskı, ağrı, sıkışma hissi olduğunda özellikle orta yaş ve üzerinde aksi ispat edilene kadar kalp hastalığı olasılığını düşünmek gerekiyor. Şiddetli ağrı varsa bir an önce ambulans çağırmak, oyalanmamak, midedir geçer veya sabahı beklemeliyim dememek hayat kurtarıcı olabilir" uyarısında bulunuyor.

5 ALTIN ÖNERİ:

1- Asla sigara içmeyin

2- Özellikle orta yaşa girerken kilo almayın

3- Hareketsiz kalmayın

4- Sağlıklı beslenin, işlenmiş gıdalardan, tuz şeker ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durun

5- Özellikle ailede kalp hastalığı varsa hekim kontrolünü ihmal etmeyin
Konular Kadın / Bakım