‘Kadın ölümleri’ artık karanlıkta kalmayacak!

Van’da yaşanan şüpheli kadın ölümlerini araştırmak için Aile ve Politikalar Bakanlığı, VAKAD, KAMER, YAKA-KOOP ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’yle bir araya gelerek ‘Kadın İntiharlarını Araştırma Birimi’ kurdu...

‘Kadın ölümleri’ artık karanlıkta kalmayacak!
Milliyet’ten Burcu Karakaş'ın “Şüpheli Kadın Ölümleri: Van’da Neler Oluyor” başlıklı yazı dizisinin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın örgütleriyle işbirliği yapacağı yönünde söz vermişti.

Bu sözden sonra, bakanlık, kadın örgütleri VAKAD, KAMER, YAKA-KOOP ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile bir araya gelerek “Kadın İntiharlarını Araştırma Birimi” kurdu.

Bugüne kadar üç toplantı yapan birimden birer yetkili, 11 yaşındaki kız çocuğunun intihar ettiği iddiası üzerine aile ziyaretine beraber gitti. Birimin önümüzdeki günlerde şüpheli kadın ve kız çocuğu ölümlerinin yaşandığı evleri ziyaret etmesi bekleniyor. Ayrıca, intihar iddialarına ilişkin bir de anket çalışması yapılması planlanıyor.

‘Boynunda ip izi vardı’

Kadın İntiharlarını Araştırma Birimi, çalışmalarını sürdürürken Van’daki şüpheli ölümlere bir yenisi daha eklendi.

Özalp ilçesine bağlı Yumruklu köyünde geçen hafta 11 yaşında bir kız çocuğunun cansız bedeni ahırda bulundu. Olayın ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın örgütleri ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından kurulan intiharları araştırma birimi, taziye evini ziyaret etti.
Kadın örgütlerine bilgi veren Z.T. adlı kız çocuğunun annesi, olay günü kızından tavukları kümese götürmesini söylediğini, bir saat geçtikten sonra eve dönmeyince gittiği ahırda kızının cansız bedenini bulduğunu öne sürdü.

Anne, kızının Oyun oynadığı sırada ahırda gerili halde duran ipin üzerine düşerek can vermiş olabileceğini, asılı halde olmadığını iddia etti. Ancak kadın örgütlerine bilgi veren Jandarma yetkilileri, kız çocuğunun boynunda iz bulunduğunu belirtti.

Alınan bilgiye göre, 5. sınıf öğrencisi olan Z.T., Şubat ayından beri okula gönderilmiyordu. Ayrıca, bir süredir ablasında kalan kız çocuğu, şehir dışında çalışan babasının köye dönmesiyle eve geri dönmüştü.

Son üç ayda 16 şüpheli ölüm

Kadın derneklerine bilgi veren rehber öğretmen ise, Kürtçe bilmediği için çocukların aileleriyle iletişim kurmakta zorlandığını, ancak ailenin bir şeyler saklıyor olabileceğini savundu. Öğretmen, ölü bulunan kız çocuğunun annesinin, Z.T.’nin kendi isteğiyle okula gitmediği yönünde sözler sarf ettiğini söyledi. Kız çocuğunun ölümü ardından köye giden yetkililerin, çocuğun arkadaşları ile görüşme imkanı bulamadığı, ailelerin izin vermediği öğrenildi.

Z.T.’nin ölüm nedeni, otopsi raporu ile kesinleşecek. Kız çocuğunun ölümüyle Özalp ilçesinde son 3 ayda yaşanan şüpheli ölümler, 6’ya çıktı. Sayı, Van genelinde ise 16 oldu.