Kadının en büyük 3 sorunu!...

‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı’ araştırmasında çarpıcı sonuçlar yer aldı. Kadınların en büyük sorunlarının başında yüzde 87’yle şiddet geldi. Bunu işsizlik ve eşitsizlik izledi. 3 çocuk tavsiyesi ise işe yaramadı.

Kadının en büyük 3 sorunu!...
Bugün'den Perihan Çakıroğlu'nun haberine göre aile içi şiddetin boyutları her geçen gün artarken Kadir Has Üniversitesi’nin 26 kentte 1000 kişi üzerinde yaptığı araştırma bilançoyu gözler önüne serdi.

ŞİDDET GÖLGELEDİ

Kadınların en büyük sorunlarının ne olduğu yönündeki soruya yüzde 86.6 ile ‘şiddet’ cevabı verildi. ‘İşsizlik’ yanıtı verenlerin oranı yüzde 38.7 oldu.

KADIN ERKEK EŞİTSİZLİĞİ

Araştırmada, şiddetin ardından yüzde 50.5’le kadın erkek eşitsizliği ikinci, yüzde 47.3’le aile baskısı üçüncü oldu. 4’üncü sırayı yüzde 44.3’le sokakta baskı ve taciz, 5’inci sırayı 43.1’le çevre baskısı, 40.3’le eğitimsizlik, 39.9’la işyerinde baskı ve taciz aldı. İşsizlik son sırayı aldı.

Bu arada 18 yaş altındaki gençlerin ‘aile izni’ ile evlendirilmesine yasak getirilmesine büyük çoğunluk “evet” dedi.

İDEAL ÇOCUK SAYISI 2

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “En az 3 çocuk sahibi olun” tavsiyesine uyulmadığı da ortaya çıktı. Kadın ve erkeklerin yüzde 60,2’si ideal çocuk sayısının ‘2’ olması gerektiğini belirtirken, yüzde 22’lik kesim ise ‘3 çocuk’ cevabını verdi. “Sadece bir çocuk yeter” diyenlerin oranı ise yüzde 6.4 oldu.

GÖRÜCÜ USULÜ AZALDI

Araştırmada evlilik kararını birlikte alan eşlerin oranı yüzde 55.4 olurken, görücü usulüyle evlenenlerin oranı ise yüzde 23.9’a ulaşıyor. Bulgular, kadınlar için ideal evlilik yaşını 24-25 olduğunu belirtirken, erkekler için ideal evlilik yaşı 27-28 olarak görülüyor. Kadınların yüzde 45,6’sı bir işte çalışmayı istese de, önceliğinin evlilik ve çocuk olduğu görüşüne katılıyor. Yüzde 42’1’i ise işsizlik durumunda iş hakkının erkeğe verilmesi görüşünde.