Kalbi koruyan tedavide yeni umut

Uluslararası bir tıp araştırmasına göre, ivabradin etken maddeli anjin ilaçları, kalp yetmezliğinden ölüm riskini azaltıyor.

Kalbi koruyan tedavide yeni umut

37 ülkede, beta bloklayıcıları gibi standart tedavi yöntemleri kullanmış olan 6 bin 500 kişi üzerinde, iki yıl boyunca yapılan araştırmaya göre ivabradin etken maddeli ilaçlar, kalp yetmezliğinden ölüm riskini yüzde 26 oranında azaltıyor.

Araştırma sonuçları, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin kongresinde açıklandı.

İvabradin, beta bloklayıcılarının tersine, kalp ritmini azaltırken, tansiyonu da düşürmüyor.

Londra’daki Royal Brompton Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Martin Cowie, kalp rahatsızlıkları bulunan hastalara bu ilaçların verilmesiyle İngiltere’de yılda en az 10 bin ölümün engellenebileceğini söyledi.

BBC’ye açıklamalarda bulunan Cowie, İngiltere’deki her dört kişiden birinin, hayatlarının bir döneminde kalp hastalığı geçirme riski taşıdığını belirtti.

’Ek araştırma şart’

Cowie, ilacın nabzı düşürerek kalbin üzerindeki yükü azalttığını kaydetti.

Martin Cowie, ’Geçmişte bunu beta bloklayıcıları adlı ilaçlarla yapıyorduk. Ancak çok sayıda hasta, astımları olduğu ya da tansiyonlarını düşürdüğü için bu ilaçları kullanamıyor. Bu ilaç tansiyonu düşürmeden ve astım hastalarını etkilemeden nabzı düşürüyor. Dolayısıyla bu doktorlar için heyecan verici, yeni bir seçenek.’ dedi.

Ancak Cowie, bu ilacın herkese göre olmadığını, sadece ciddi kalp rahatsızlıkları bulunanlara tavsiye edildiğini vurguladı.

California Üniversitesi’nden kardiyoloji uzmanı Dr. John Teerlink ise, bulgulara ihtiyatlı yaklaşılması çağrısında bulundu.

Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyleyen Teerlink, ’Bu sonuçların insanlara genel olarak nasıl yansıtılabileceğiyle ilgili çok fazla soru işareti var. Bu sorunların çözülmesi için de daha çok çalışma yapılmalı.’ dedi.

İngiltere Kalp Derneği’nden Profesör Peter Weissberg de, Teerlink’in daha fazla çalışma yapılması çağrısına destek verdi.

İHA