Kalın ve dolgun dudaklar

Yüz estetiğinde alın, burun ve çene yapısı ile orantılı kalınlıktaki bir dudak her zaman göze daha güzel ve çekici gelmektedir.

Kalın ve dolgun dudaklar
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Dudak güzelliği denilince akla ilk gelen isim elbette Angelina Jolie. Angelina Jolie’nin dolgun ve kalın dudakları pek çok kadına ilham kaynağı oldu ve olmakta. Son on yılda dudak kalınlaştırma işlemlerine büyük bir talep artışı olmasında bu arzunun önemli bir etkisi oldu. Peki ama dudak kalınlaştırma işlemleri ile ilgili bilinmesi gerekenler neler? Hangi yöntemler ve malzemeler mevcut?

YAŞLANDIKÇA DOKULAR AZALIYOR

Yüz estetiğinde alın, burun ve çene yapısı ile orantılı kalınlıktaki bir dudak her zaman göze daha güzel ve çekici gelmektedir. Pek çok kadın ve erkekte arzu edilen orana göre dudaklar daha incedir. Bu incelik gençlik yıllarında da görüldüğü için pek çok genç kadın dudak kalınlaştırma arzu eder. Yaşlanma sürecinde yüzümüzdeki yumuşak dokularda azalma meydana gelir. Dudaklarda kadın ve erkeklerde bu incelmeden etkilenirler. Yaşla birlikte dudakların görünen kısmında azalma, içinin boşalmasıyla üzerinin ince kırışıklıklarında artış oluşur.

DOLGULARIN MARKASI ÖNEMLİ

Dudaklarınızı kalınlaştırmanın en kolay yöntemi dolgularla yapılan enjeksiyon işlemleridir. Dudak dolgusu denilince de akla ilk gelen hyaluronik asit dolgulardır. Doğal şeker yapısındaki bu malzeme dudaklarınızda hem arzu edilen kalınlığı sağlar hem de su çekme özellikleriyle dudaklarınızın daha nemli hale getirir. Hyaluronik asit dolguların değişik çeşitleri vardır. Sert ve büyük parçacıklı olanların dudakta tercih edilmemesi gerekir. Kullanılacak dolgunun dudağa uygunluğu kadar kalitesi de önemlidir. Yüzümüzde tercih edeceğimiz dolgu malzemelerinin markasını bilmemiz gerekir ve kalitesiz çok ucuz ürünlerden kaçmakta fayda olur. Hyaluronik asitle yapılan dolgu işleminde dolgu malzemesinin yerleştirildiği yer ve derinlik elde edilecek dudak şeklinden ve kalınlığından sorumludur. Milimetrik farklı yerleşimler arzu edilenden farklı sonuçlar elde edilmesine neden olabilir. İşlem öncesinde dudak şeklinin değerlendirilmesi, ulaşılmak istenilen şekil ve kalınlık konusunda karar verilmesi gerekir. Sıklıkla arzu edilen sonuca 3-4 aşamada ulaşılacaktır.

Hayluronik asit dolguların en önemli avantajlarından biri istenildiğinde dolgunun tamamen eritilebilmesidir. Beğenilmeyen sonuçlardan dolgunun normal erime sürecini beklemeden geri dönmek bu sayede mümkün olur.

Polimer veya silikon yapısındaki kalıcı dolgulardan kaçınmakta fayda olur. Erimeyen dolgular istenildiğinde eritilme şansına sahip olmadıkları için tüm dünyada giderek terk edilmektedir.

Günümüzde dudak kalınlaştırmada altın standart yüksek kaliteli, yüksek akışkanlığa sahip, çapraz bağ yapısı nedeniyle uzun süreli sonuçlar veren hyaluronik asit dolgulardır. Bir kaç günlük morluk ve şişlik meydana gelebilir. İşlemden bir hafta öncesinde aspirin, yeşil çay, E vitamin gibi kan sulandırıcı nitelikteki ürünlerin kullanımını bıraktığınız takdirde morluk şansını azaltabilirsiniz.

YAĞ ENJEKSİYONU...

Dudak kalınlaştırma için kişinin kendi yağ dokusu da kullanılabilir. Küçük bir cerrahi işlemle ince kanüller yardımıyla karın veya bacak bölgesinden alınan yağ dokusu, filtrelemeden geçirilerek dudaklara enjekte edilebilir. Enjekte edilen yağ dokusunun bir kısmı bu alana yerleştiği için hyaluronik asit dolgulara göre daha uzun sonuçludur ancak kullanılan iğnelerin kalınlığı nedeniyle morluk ve şişlik oranı da daha fazladır.

CERRAHİ YÖNTEMLER

Dudak iç kısmından kesi yapılarak dudağın dışarı doğru dikilmesiyle cerrahi olarak da dudak kalınlaştırmak mümkün. Günümüzde dolguların başarı oranlarının çok yüksek olması nedeniyle artık çoğu zaman doğumsal bozukluklarda veya kaza, yanık gibi doku tahribi olan vakalarda tercih ediliyor. Amerika Birleşik Devletlerinde yaptıranların yüzde 92’sinin memnun kaldığı ve tavsiye ettiği dudak dolgusu işlemi tüm dünyada artan bir ilgiye sahip…

PROF. DR. REHA YAVUZER / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım