'Kaliteli yaşlanmanın' sırları!

Yaşlılık bir hastalık mıdır? Yaşlılığı durdurmak mümkün müdür? Hayır... Ancak sağlıklı ve kaliteli yaşlanmak mümkün.

'Kaliteli yaşlanmanın' sırları!
Yeni Asır'da yer alan habere göre fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersizlerle kemik erimesi, eklem dejenerasyonu, KOAH, kas kuvveti kaybı gibi bazı problemler kontrol edilebilir. Türkiye Fizyoterapistler Derneği'nden yapılan açıklamada yaşlılara şu tavsiyelerde bulunuldu:

KORUYUCU FİZYOTERAPİ

Yaşlılık genel olarak 65 yaşından sonraki dönem olarak kabul edilmektedir. Yaşlanma sürecinde zamana bağlı olarak organlarımızda yenilenmede ve iyileşme hızında azalma gözlenir. Bu da pek çok kronik hastalığın gelişimini kolaylaştırır. Bunlar; hipertansiyon, diyabet, kalpdamar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları (KOAH), kireçleme, osteoporoz, düşmeler sonrasında kemik kırılganlığında artma, hacminde azalma başlıcalarıdır.

Nörolojik hastalıklar (Alzheimer- Parkinson), 65 yaş ve üstünde çoklu ilaç kullanımının artması, kas kuvvetinin azalması, idrar tutamama gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkar. Yaşla birlikte artan denge kayıpları düşme riskini artıran önemli diğer bir faktördür. Koruyucu fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ile ileri yaşlarda düşmeleri azaltma ve denge kayıplarını önleme imkanı vardır.

KİŞİYE ÖZEL AKTİVİTE

Doktor kontrolünden sonra, her yaşlıya özel sağlık durumunu değerlendirmesi yapılmalı, bireye özel fiziksel aktivite planlanmalıdır.

Egzersiz uygulamaları ile kalp-akciğer dayanıklılığı, hareketlilik ve esnekliği, denge ve koordinasyonu, stabiliteyi ve sonuç olarak yaşam kalitesini artırmak mümkündür. Koruyucu fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları bireye özel olmalı ve bu şekilde uygulanmalıdır.
Programın uygulanmasında yaşlının istekli olması katılımı artırmakta ve sonuç olarak yaşam kalitesinde meydana gelecek iyileşmeleri hızlandırmaktadır. Fiziksel aktivitenin sıklığı, süresi ve şiddeti arttıkça sağlıklı yaşam süresi artmaktadır.

HOBİ EDİNMEK

Yaşlanmaya hazırlanmak için aktif kalın, gün içine dağıttığınız zamanlarda toplam 45 dakika fiziksel aktivite yapın, basit çevre düzenlemeleri ile düşmeleri engelleyin, hobi edinin, yaşamın içinde kalın, sağlıklı beslenin, düzenli uyuyun, pozitif düşünün ve daha önce deneyimlediğiniz sporları yapın.