Kansere incir sütü umudu

Aydın'ın simgesi olan her derde deva olan incir sütü kanser hastalarına umut olacak.

Kansere incir sütü umudu
Yeni Asır'dan Kazım Yörükce'nin haberine göre ADÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 4. sınıf lisans öğrencileri Betül Kara, Hilal Can, Sima Yılmaz ve Tuğçe Naile Yerci kanser hastalığının tedavisinde umut olabilecek bir çalışmaya imza attı.

HER DERDE DEVA

'İncir esansiyel yağıın eldesi ve prostat kanseri hücreleri üzerindeki etkisi' isimli proje TÜBİTAK 2209- A projesi kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Projenin akademik danışmanlığını yapan Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Olcay Boyacıoğlu incirin kansere umut olabileceğini söyledi. İncirin birçok hastalık için şifa kaynağı olduğunu dile getiren Boyacıoğlu, "Aydın için vazgeçilmez bir öneme sahip olan incir, aynı zamanda kentin en önemli sembolüdür. Halk arasında siğil tedavisi ve mide rahatsızlıkları gibi geniş bir yelpazede tedavi uygulamalarında yaygın bir kullanım alanına sahip olan incir antikanserojenik ve antimikrobiyal bir etkiye sahiptir.

Ancak incir sütüyle ilgili çalışmalar oldukça yetersiz sayıdadır.

Gıda mühendisliği bölümü öğrencilerimizle birlikte TÜBİTAK destekli projeyle, Aydın'da yetişen değişik incir çeşitlerinden elde edeceğimiz incir sütlerinin antikanserojenik etkileri arasındaki farkları insan prostat kanser hücreleri üzerinde tespit etmeye çalışacağız. Bu çalışmayla ileride kansere umut vaat edilebilecek etkin bileşiklerin keşfedilmesine katkıda bulunacağız"
dedi.