Kansızlık sindirim kanserleri habercisi

Mide ve bağırsak sistemindeki gizli kanamalarda demir eksikliğine bağlı kansızlık oluşabiliyor.

Kansızlık sindirim kanserleri habercisi

İleri yaşta, nedeni bilinmeyen kansızlıkta mutlaka kalın bağırsağın ve midenin incelenmesi gerektiği bildirildi. Kansızlığın genellikle artmış adet kanamaları ve kırmızı et tüketiminin yetersizliği gibi sebeplerden kaynakladığı için çoğu zaman hafife alındığını söyleyen Aile Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Sami Kartı, “Kansızlık kimi zaman ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle erkeklerde veya menopoza girmiş kadınlarda demir eksikliği varsa öncelikle mide-sindirim sistemdeki gizli kan kayıplarından şüphelenmek gerekir. Bu gizli kan kayıpları selim bir ülserden kaynaklanabileceği gibi, mide veya kolon kanserinin de habercisi olabiliyor” dedi.

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Sami Kartı, mide kanserinin belirti vermeden sinsice ilerleyen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, her mide kanserinin kansızlığa sebep olmadığını da hatırlattı.  Prof. Dr. Sami Kartı mide kanserinin belirtilerini de şöyle sıraladı: “Bu hastalıkta mide bölgesinde belirli-belirsiz bir rahatsızlık hissi olabiliyor. Daha ileri evrelerde kilo kaybı ve karın ağrısı görülüyor. İştahsızlık, halsizlik, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, midede dolgunluk ve şişkinlik hissi diğer belirtilerini oluşturuyor. Hastaların bir kısmı karaciğer büyümesi, karında sıvı birikmesi veya sarılık gibi ilerlemiş hastalık bulguları ile karşımıza çıkıyor.”

Prof. Dr. Sami Kartı, menopoz dönemindeki kadına veya erkeğe demir eksikliğine bağlı kansızlık teşhisi konduğunda ilk yapılması gereken tetkikin endoskopi ile mide ve bağırsak sistemini incelemek olduğuna dikkat çekiyor. Bazen hekimlerden, bazen de hastalardan kaynaklanan sebeplerle bu hayati tetkiklerin yapılmadığını ifade eden Prof. Dr. Sami Kartı “Hekimler hastaya demir ilaçları verip, ek tetkik yapmadan evine gönderebiliyorlar. Hasta ve hasta yakınları bu tetkikleri yaptırmak istemeyebiliyor ve ihmal edebiliyor. Ancak 6 aylık gecikme kanserin yayılmasına yol açıyor ve bunun sonucunda erken teşhis edebileceğiniz bir kanseri kaçırmış oluyorsunuz” diyor.

SAĞ TARAFTAKİ BAĞIRSAĞIN KANSERİ SİNSİ İLERLİYOR

Sağ taraftaki bağırsak daha geniş olduğundan, kanser burada daha sinsi bir şekilde ilerliyor. Bu hastalarda gizli kanama varsa ve bu durum rutin kan testlerinde demir eksikliği olarak tespit edilirse hastalık erken teşhis edilebiliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK / TÜRKİYE