Karargah evler tek tek tespit edildi

FETÖ’cülerin 15 Temmuz öncesi Ankara’nın değişik bölgelerinde darbe planlarını yaptığı 10’dan fazla ev tespit edildi.

Karargah evler tek tek tespit edildi
Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin hazırladığı çatı iddianamesinin ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. Örgüt lideri Fetullah Gülen ve 38 Yurtta Sulh Konseyi (YSK) üyesinin de aralarında bulunduğu 221 şüpheli hakkında düzenlenen iddianamede, ABD'ye giden Adil Öksüz'ün Gülen'den darbe girişiminin gerçekleştirilmesine ilişkin onay almasının ardından cuntacı ve mahrem imamların 15 Temmuz'un hemen öncesinde yaptığı darbe toplantıları, yapıldığı adresler ve alınan kararlar tek tek anlatıldı.

3 KATLI VİLLADA 10 GÜN

Öncelikle her kuvvetten darbeci askerin kendi aralarında oluşturduğu gruplarla çalışmalar yaptığı, bunun neticesinde de bu çalışmalara ilişkin toplantılarda planlamalar yapıldığı belirtildi. Bu toplantılardan en geniş katılımlı olanı, Ankara Başsavcılığı'nın yürüttüğü “Mahrem Hizmetler” soruşturmasının şüphelilerinden Serkan Aydın'ın Çankaya Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi'nde kiraladığı 3 katlı villada yapıldı. Temmuz ayında başlayan ve 10 Temmuz'a kadar devam eden bu villadaki toplantıda, darbe girişiminin en önemli eylemlerinin detayları, bu eylemlerde görev alacak darbecilerin görev ve sorumlulukları belirlendi.

ANKARA'YI 2'YE BÖLDÜLER

Bir başka toplantı ise mahrem imam Neşet Gülener'in Keçiören Çaldıran Mahallesi'nde kiraladığı evde 11 Temmuz 2016'da gerçekleştirildi. Toplantıya, asker şüpheliler Ertuğrul Terzi, Savaş Kabaklı, Ali Kalyoncu, Orhan Yıkılkan, Bilal Akyüz ve Murat Yanık katıldı. Toplantıda, darbe girişiminde Ankara'ya yönelik kullanılacak tank ve zırhlı araçlarının organizasyonu yapıldı. Plan çerçevesinde Başkent'in iki bölgeye ayrılması, bir bölümünün Zırhlı Birlikler Komutanlığı'nın kontrolünde, diğer bölümünün ise Mamak 28. Mekanize Tümen Komutanlığı'nın kontrolünde bulunacağı kararlaştırıldı.

İSTANBUL AYAĞI PLANLANDI

Batıkent'te 12 Temmuz günü gerçekleştirilen toplantıya ise asker şüpheliler Muzaffer Düzenli ve Bilal Akyüz ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada şüpheli olan Uzay Şahin ve Murat Çelebioğlu katıldı. Bu toplantıda da darbe girişiminin İstanbul'a yönelik planlaması yapıldı.

PATATES HATTI İMAM ALMIŞ

İddianamede, örgütün mahrem imamlarından şüpheli Ali Irmak'ın şüpheli Ramazan Cömert'ten 10 adet “patates” tabir edilen açık hat ile yeni telefon aldığı ve cuntacıların birbirleriyle irtibat kurmaları için dağıttığı belirtildi. Farklı isimlere çıkartılan ve 14-15-16 Temmuz tarihlerinde aktif olan bu hatları kullananların ise Özel Kuvvetler'de görevli kurmay albaylar Osman Kılıç, Murat Korkmaz, Harun Olgun, Ümit Bak, Fırat Alakuş, Şükrü Seymen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Başyaveri Ali Yazıcı ile Tuğamiraller Sinan Sürer, Ömer Faruk Harmancık'ın kullandığı tespit edildi. Onuncu GSM hattının ise kim tarafından kullanıldığının belirlenemediğine yer verildi.

Akar'ı ikna ederim!

İddianamede, söz konusu toplantılarda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın ikna edilmeden darbenin başarılı olamayacağının konuşulduğu, ancak özellikle Adil Öksüz'ün Genelkurmay Başkanının ikna edilmesinde herhangi bir sıkıntının çıkmayacağı yönünde düşüncesini dile getirdiği kaydedildi. Ancak cuntacılara direnen ve destek vermeyen Akar'ın 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü'ne götürülmesini müteakip cuntacıların ikinci planı devreye soktuğu, bu kapsamda Mehmet Partigöç'ün Yurtta Sulh Konseyi'nin 1 numarası Akın Öztürk'ü aradığı belirtildi. Örgütün Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesine karar verdiği Akın Öztürk ile emir astsubayı İsmail Keskin'i 4 kez arayarak irtibat sağlayan Partigöç'ün Öztürk'e Akıncı Üssü'ne geçebileceğini söylediği ifade edildi.

Ankara'ya 13 kez gelmiş

FETÖ'nün Mahrem Hizmetler Yapılanması içinde üst düzey yönetici konumunda bulunan firari Adil Öksüz'ün darbe girişimine yönelik yapılacak planlama çalışmaları için farklı tarihlerde 13 kez Ankara'ya geldiği belirtildi. Baz sinyalleri de incelenen Öksüz'ün Ankara'ya geliş-gidiş şeması da iddianameye girdi. Buna göre, ilk olarak 27 Aralık 2015'te Ankara'ya gelen Öksüz'ün Batıkent'te baz verdiği tespit edildi. Öksüz'ün aynı gün Ankara'dan ayrılmadan önce Akıncı Üssü'nün de bulunduğu Kazan'a gittiği belirlendi.

ANKARA'YA GELDİĞİNDE TELEFONUNU KAPATTI

Öksüz, Ankara'ya bir sonraki ziyaretini ise 09 Ocak 2016'te gerçekleştirdi. Saat 09.38 sıralarında Yenimahalle'de olduğu belirlenen Öksüz'ün telefonundan bir sonraki gün saat 03.07'ye kadar sinyal alınamadı. Yapılan baz incelemesinde Öksüz'ün ertesi gün saat 16.29 sıralarında ise Çukurambar'da olduğu anlaşıldı. Son olarak 13 Temmuz'da Ankara'ya gelen Öksüz'ün tüm bu geliş-gidiş trafiği Çamlıdere gişelerdeki HGS kayıtlarından tespit edilirken, bu ziyaretlerin birçoğunda Ankara'nın hiçbir noktasında baz sinyali vermediği anlaşıldı. Bu da Öksüz'ün darbe toplantıları için geldiği Ankara'da çoğu zaman telefonunu kapalı duruma getirdiğini ortaya koydu.

Karargah evler tek tek tespit edildi

16 Temmuz'da mühimmat

Darbe girişiminin seyrinin değiştiği 16 Temmuz sabahı saat 05.24 sıralarında cuntacıların hala direndiği ortaya çıktı. Kayda alınan bu görüntüye göre şüpheliler Üsteğmen Kadir Bozan ve Üsteğmen Abdullah Şevki Güngör'ün mühimmat taşıdığı görülüyor. Görüntüye giren bir başka ayrıntıya göre ise bazı cuntacı askerlerin siper aldıkları görülüyor. Görüntülerde Binbaşı Emre Karslı karargahta silahlığı kontrol ediyor.

Karargah evler tek tek tespit edildi - Resim : 2

Karargâhtan takip ettiler!

15 Temmuz gecesi Genelkurmay'da yaşananlara ilişkin çarpıcı görüntüler de iddianameye girdi. Saat 23.42 sıralarında Binbaşı Ali Gültekin'in de aralarında bulunduğu cuntacıların darbe girişimiyle ilgili gelişmeleri Genelkurmay Harekat Merkezi'nden takip ettikleri görülüyor. Akar'ı dinlediklerini itiraf eden Genelkurmay Başkanlığı Emniyet Subayı Gökhan Eski de görüntülere giriyor. Eski ve beraberindeki Yüzbaşı Fatih Üner de gelişmeleri Harekat Merkezi'nden izliyor. 15 Temmuz gecesi cuntacılar, Genelkurmay Başkanı Akar ile kuvvet komutanlarının yanı sıra kendilerinden olmayan askerleri de derdest etmişti. Güvenlik kameralarına yansıyan saat 00.21 sıralarındaki görüntüye göre, Yarbay Ersoy Öz ve beraberindeki cuntacıların, Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü ve Korgeneral Metin Gürak'ın da aralarında bulunduğu bazı isimleri götürürken görülüyor. Bu isimler, kalkışmanın yönetildiği Akıncı Üssü'ne götürülmüştü.

Aileleri de rehin alındı

15 Temmuz darbe girişimi sırasında cuntacıların komutanların ailelerini rehin aldığı ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın derdest edildiği saatlerde, ailelerinin de Orgeneral Akar'ın darbeci konut astsubayı tarafından lojmanlardaki sığınakta gözetim altında tutulduğu belirlendi.

SIĞINAKTA TUTULMUŞLAR

Çatı iddianamede, Orgeneral Akar'ın konut astsubayı Veysel Tokmak'ın da darbe girişimine katıldığı belirtildi. İddianamede, Orgeneral Akar, Orgeneral Güler ile Orgeneral Çolak'ın eşleri ve çocuklarını gece boyunca lojmanlara ait sığınakta gözetim altında tuttuğu kaydedildi.

Ankara'ya komando indirilecekti

Cuntacıların Şırnak Çakırsöğüt'te bulunan komando tugayının Ankara'ya hava yoluyla getirilmesi, getirilecek birliklerin Ankara'nın güvenliğini sağlaması ve ihtiyaç olan diğer kuvvetlere takviye olarak verilmesini planladı. Öte yandan, TSK içinde darbeye ve örgüte destek vermeyecek personelin listesi yapılarak bu isimleri alıkoyacak olan darbecilerin görevlendirmesi bu toplantılarda yapıldı.

İddianamede, yapılan bütün çalışmalarda TSK içindeki FETÖ mensubu komutanlara aktif görevler verildiği, darbe girişimine katılacak birliklerin komutanlarının örgüt mensuplarından seçildiği belirtildi.

Yenimahalle'de suikast planı

Darbe planının Kara Havacılık Komutanlığı ayağına yönelik toplantılarından biri 13 Temmuz günü Yenimahalle'deki bir evde yapıldı. Bu toplantıya cuntacılar Taha Fatih Çelik, Özcan Karacan, İlkay Ateş, Erdal Başlar ve kimliği belirlenemeyen bir şahıs katıldı. Ertesi gün de aynı evde Murat Bolat, Halil Gül, Özcan Karacan (firari), Okan Kocakurt ve Özel Kuvvetlerden kimliği tespit edilemeyen 4 askerin katılımıyla başka bir toplantı gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın konutlarından alınacağına ilişkin planlamalar yapıldı.

MUHAFIZ ALAYI'NDA DA TOPLANTI

Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişiminin detaylarının görüşüldüğü ve cuntacılar Gökhan Şahin Sönmezateş, Osman Kılıç ve Şükrü Seymen'in katılımıyla toplantı yapıldığı belirlendi.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda da 15 Temmuz darbe girişimi öncesi Muhsin Kutsi Barış'ı ziyaret bahanesiyle cuntacılar Ümit Gencer, Orhan Yıkılkan, Osman Kılıç, Bilal Özmen, Harun Olgun, Halit Kazancı, Ertuğrul Bozçal, Fırat Alakuş, Muhammet Tanju Poshor, Ali Yazıcı, Tarık Görener, Bilal Bayram, Ertuğrul Yavuz, Uğur Karaca ve Ahmet Otal'ın katılımıyla toplantılar gerçekleştirildi. Ayrıca, Tepealtı Mahallesi (Yenimahalle), İvedik Caddesi (Yenimahelle), Gazze Caddesi (Keçiören), Mebusevleri Mahallesi (Çankaya), Anıt Caddesi (Çankaya) ve Cevizlidere Mahallesi'nde (Çankaya) yine darbe planının detaylarına yönelik katılımcıları tespit edilemeyen toplantılar yapıldığı vurgulandı.