Kardak fatihi avcı botu batırıldı

Türk karasularını ihlal edenlere ilk müdahaleyi yapan 45 yıllık askeri gemi, Fethiye'deki turizme canlılık vermesi için denizin derinliklerine gönderildi..

Kardak fatihi avcı botu batırıldı

Türk karasularını ihlal eden yabancı gemilere ilk müdahaleyi yapan 45 yıllık askeri gemi, balıkların yuva yapacağı yapay resif haline getirmek üzere Fethiye’de batırıldı. Savaş öncesi müdahale görevi yürüten avcı botu, 1995 yılındaki Kardak kayalıkları yakınında Türk karasularını ihlal eden Yunan savaş botlarına ilk müdahaleyi yapmıştı. Seyir defteri teslim edildikten sonra batırılmasına karar verilen gemide düzenlenen tören, renkli görüntülere sahne oldu.

Fethiye’de 12 ay turizmi canlı tutmak için sualtı sporlarının gelişimine imkan verecek ortam hazırlamak üzere 45 yıldır denizlerde görev yapan gemi 10. Yıl Marşı eşliğinde batırıldı. Fethiye Kaymakamlığı, Sualtı Derneği, Fethiye Deniz Ticaret Odası ve turizmcilerin desteklediği proje gereği 1967 yılında Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen 150 tonluk, 40 metre boyunda 6.4 metre enindeki ilk Türk tipi TCSG 121 adlı gemi hüzünlü gözlerde denizin dibine gönderildi.
Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, Marmaris Sahil Güvenlik Grup Komutanı Fatih Erhan ve 200’e yakın davetliye bando takımı bir de konser verdi. Fethiye Sualtı Derneği Başkanı Mehtap Çelikok, projeye destek veren kişi ve kuruluşlara plaket sundu. 45 yıllık gemiye TCSG 83 botundan su sıkıldı ve dalgıçların desteği ile batırıldı.

Erdoğan CANKUŞ