Kaslı karna sahip olmak hayal değil

Ne kadar çok egzersiz yaparsak yapalım karın kaslarının seçildiği o baklava görünümünü elde etmek neredeyse imkansız.

Kaslı karna sahip olmak hayal değil
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Karın bölgesindeki yağlar kilolu olmayanlarımızın bile derdi. Ne kadar çok egzersiz yaparsak yapalım karın kaslarının seçildiği o baklava görünümünü elde etmek neredeyse imkansız. Günümüzde kadın erkek herkes sıkı bir karın yapısı ve bakıldığında görülebilen karın kasları peşinde. Gövde şekillendirilmesiyle ilgilenen Plastik Cerrah Op. Dr. Kırdar Güney teknolojinin bize nasıl yardım edebileceğini anlattı.

KARINDAKİ ESTETİK GÖRÜNÜM

Karın ön duvarında rektus kaslarımız yer alır. Bunların arasında keskin sınırlar mevcuttur ki bu baklava dilimi dediğimiz İngilizce de six pack adı alan görüntünün nedenidir. Karın ön duvarında ince bir zar ile ikiye ayrılan derin ve yüzeyel yağ tabakası mevcuttur. İşte karın kasları bu iki tabaka yağın altında yer alır. Karın kaslarının dışarıdan görünebilmesi için gerek yüzeyel gerekse derin yağ tabakasının çok az olması gerekir. Çok yoğu egzersiz yapanlarda veya profesyonel sporcularda sadece görebildiğimiz bu kaslar kadın ve erkekte çekici ve dinamik bir beden yapısı olarak kabul edilir.

NASIL ORTAYA ÇIKARIRIZ?

Önce görev sizde; karbonhidrat ve şekerden fakir, proteinden zengin bir diyet karındaki yağ tabakasını azaltmanız için gerekli. Bu beslenme şeklini uygun karın kası egzersizleri ile düzenli desteklediğiniz takdirde yağ tabakası altındaki kaslarınız yavaş yavaş gelişip şekillenmeye başlayacaktır. Ancak çoğumuzda bunlar karın kaslarımızın dışarıdan görünür hale gelmesi için yeterli olmayacaktır. İşte bu noktada plastik cerrahiden yardım almak mümkün.

SOĞUK LİPOLİZ

Üstüne düşen görevi iyi yerine getiren bireylerde geriye kalan az miktardaki yağ tabakasının azaltılması ameliyata gerek kalmadan gerçekleştirilebilir. Soğuk lipoliz uygulamasında karın duvarına yerleştirilen aparatlar ile bölgedeki yağlar -10 derece civarına kadar soğutulurlar. Yaklaşık 45 dakika boyunca uygulanan bu soğutma işlemi yağ hücrelerinin bir kısmının yaşamını yitirmesine neden olur. Ölen yağ hücreleri haftalar içerisinde vücuttan uzaklaştırılırlar. Arzu edilen hedef görüntüye göre 3 er haftalık aralar ile seanslar halinde uygulama gerçekleştirilir. Ağrısız kabul edilen bu işlem sonrasında birey hemen günlük yaşantısına dönebilir.

ULTRASONİK LIPOSUCTION

Yağ tabakası soğuk lipoliz ile eritilecek miktardan fazla ise veya hedef sonuca tek seferde ve daha hızlı ulaşılmak isteniyorsa bu takdirde ultrason enerjisi ile gerçekleştirilen özel bir liposuction tercih edilir. High definition liposuction denilen bu yöntemde küçük kesiler ile girilerek derin ve yüzeyel yağ tabakasına ultrason enerjisi verilerek yağlar eritilir ve ardından dışarıya aspire edilir. Ameliyat öncesi kaslar titizlikle işaretlenir ve özellikle kasların arasındaki çökük alanlar belirlenir. Bu bölgelere daha yoğun yağ alımı gerçekleştirilerek alttaki kasla ve birbirleriyle ilişkileri daha net görünür hale getirilir. Sedasyon veya genel anestezi ile yapılan ameliyattan bir gün sonra normal yaşantıya dönülse de aktif spor için 3 hafta beklemekte fayda vardır. İşlem sonrasında önerilen 3-4 haftalık korse kullanımı ödemlerin geçişini hızlandıracaktır. Kesin sonuçlar yaklaşık 5-6 ay içerisinde kendini gösterir.

Prof. Dr. Reha Yavuzer / AKŞAM GAZETESİ