Katliamlara sessiz kalan Suu Çii'den skandal savunma

Myanmar ordusunun yaklaşık bir aydır katliam gerçekleştirdiği Arakan ile ilgili açıklama yapan Myanmar lideri Suu Çii, Müslümanların Bangladeş'e neden göç ettiklerini anlamaya çalıştıklarını savundu.

Katliamlara sessiz kalan Suu Çii'den skandal savunma
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre 25 Ağustos'tan bu yana Müslümanlara yönelik şiddet olaylarıyla gündeme gelen Myanmar'ın lideri Aung San Suu Çii, katliamlardan kaçmaya çalışan Arakanlıların neden göç ettiklerini anlamadıklarını söyledi. Bir aydan bu yana devam eden katliamlarla ilgili konuşan Suu Çii, "Bangladeş sınırını geçen Müslümanların sayısından dolayı endişeliyiz. Neden göç ettiklerini anlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Karar'ın haberine göre, Arakan eyaletinde yaşayan 410 bin Müslümanın, komşu Bangladeş'e göç etmesine neden olan saldırılar hakkında konuşan Suu Çii, bölgede yaşanan insan hakları ihlallerini kınadığını iddia etti ve sorumluların hukuk karşısına çıkacaklarını iddia etti.

Myanmar'ın uluslararası incelemelerden çekinmediğini savunan Suu Çii, Birleşmiş Milletler'den konuyla ilgili yapılan 'etnik temizlik' yorumuna ise yanıt vermekten kaçındı. Hükümetinin hukuk kurallarına bağlı kaldığını öne süren Suu Çii, "Bütün insan hakları ihlallerini ve kanunsuz şiddeti kınıyoruz. Ülke çapında barışı, istikrarı ve hukukun üstünlüğünü tesis edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'Neden göç ettiklerini anlamaya çalışıyoruz'

Myanmar ordusunun Rohingya'da sürdürdüğü askeri operasyonlar hakkında konuşmayan Suu Çii, sadece 5 Eylül'den sonra operasyonların sona erdiğini ve silahlı çatışma olmadığını söyledi. Suu Çii, "Bangladeş sınırını geçen Müslümanların sayısından dolayı endişeliyiz. Neden göç ettiklerini anlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü: "Suu Çii kafasını kuma gömmüş"

Öte yandan konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler'in ardından Uluslararası Af Örgütü'nden de sert bir açıklama geldi.

Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında, Suu Çii ve hükümetinin kafalarını kuma gömdüğü ve topluma yalan söylediği belirtildi.