Kazakistan'daki Gülen okulları için flaş gelişme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yaptı. iki lider Kazakistan'daki Gülen okulları ilgili olarak görüştüklerini belirtti.

Kazakistan'daki Gülen okulları için flaş gelişme
Hürriyet'te yer alan habere göre Nazarbayev, "Türkiye’ye karşı işi yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Biz anlaştık iki tarafın eğitim bakanlıkları bir çalışma grubu oluşturacak gerçekten tespit edilirse ilişkileri öğretmenleri geri göndereceğiz ama başka öğretmenler isteyeceğiz Türkiye devleti olarak. Rahmetli Özal zamanında ikimiz imzalamıştık. Ama orada Gülen mi vardı ne vardı ben farkında değildim" dedi.

İşte Erdoğan’ın açıklamasından satır başları: "15 Temmuz gecesi siyasi tarihimizin en alçak ihanetlerinden birine maruz kaldık. Hamdolsun bu teşebbüs milletimizin şanlı direnişi, medyamızın STK’ların katkısı hükümetimizin kararlı duruşu sayesinde boşa çıkarılmıştır. Bu darbe girişimi FETÖ’nün karanlık yüzü sinsi planları ve asıl niyetini ifşa etmiştir. FETÖ sadece Türkiye değil faaliyet gösterdiği ülkelere de tehdit olmuştur. Kıymetli kardeşim Nazarbayev’e bu endişelerimizi ilettik. Ben bu vesile ile Kazakistan’da 5 Haziran’da gerçekleştirilen terör saldırısını şiddetle kınıyorum."

Daha sonra Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev konuştu. Nuzarbayev şunları söyledi: "Kazakistan için en önemli stratejik ortak Türkiye’dir. Biz bu resmi ziyaretimizde gördüğümü sıcaklık ilgi ve cana yakınlıktan dolayı teşekkür ediyoruz. Kardeş cumhuriyetin kardeşliği bizim için çok önemli. 15 Temmuz gecesi gerçekleşen kaygılı olayların Kazak halkı için de önemli bir pişmanlık olduğunu gördük. Kazak halkı adına şehit olan yaralanan acı çeken herkese hem rahmetimi hem de şifalarımı dilemek istiyorum. Buraya Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında olduğumu açıkça söylemek için geldim. Rahmetli Özal bana telefon açıp Türkiye sizi tanıyor dediğinde son derece duygulanmıştım. Bizler bu dönemde her zaman ilişkilerimizi üst seviyede tutacağız. Türkiye’nin siyasi yapısı bizim için çok önemli. Biz bu sene içinde Tayyip bey ile üçüncü kez görüşmekteyiz. Türkiye’nin Şangay işbirliği teşkilatında olmasını sonuna kadar destekliyorum. Nurlu yol işbirliğine katılmayı öneriyorum. Biz Türkiye’nin gücüne bakara varlığına bakarak emin adımlarla yürüyoruz. Biz akıl ile maneviyatımızla Türkiye’nin layık olduğu onursal dereceye ulaşacağına inanıyorum."

SORULARI YANITLADILAR


Daha sonra iki lider kendilerine sorulan soruları yanıtladı.

Türkiye Rusya ilişkilerine son dönemde Kazakistan’ın katkı sağladığını biliyoruz. Sayın Nazarbayev’in katkıları hakkında ne düşünüyorsunuz?

ERDOĞAN: Rusya ile sıkıntılı dönemde sayın Putin ile çok sayıda görüşmesi desteği oldu. Son olarak da Özbekistan’daki Şangay zirvesinde benden özel temsilci isteyerek ben de özel temsilcimi gönderdim, kendilerine gönderdiğimiz mektupla bu iş yoluna girmiş oldu. Bu işin barışa tekrar dönüştürülmesinde katkıları oldu. Bu işin başlaması bir milattı. Salı günü sayın Putin ile bir araya geleceğiz. Şu anda 9o sıkıntılı dönemi geride bırakı eski günlerimize dönmüş olacağız. Değerli aksakalımızın katkılarını unutmak mümkün değil. Bu tabi sürekli kesilen sakal ama kesişen sakal daha gür bitiyor.

Yenikapı mitingine CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu katılacağını açıkladı. Ne diyorsunuz?

ERDOĞAN: Sayın Bahçeli ve Sayın Kılıçdaroğlu’na bildiğiniz gibi daha önce yazılı olarak davetimi yapmıştım. Pazar günü yapılacak olan mitingi milletin demokrasi ve şehitlerimize sahip çıkma buluşmasını çok önemsediğimiz için cumhurun başı olarak bu buluşmayı Türkiye’nin en büyük meydanında gerçekleştirelim dedik. Parlamentodaki genel başkanların orada bulunmasını çok çok önemsedim. O yüzden yazılı davetimi yaptım. Ara kararlar olarak söylememeyim nihai netice olarak davetimizin tamamı bu sabah gerçekleşmiş oldu. Şimdi de pazar günü gelecek olan tüm davetliler ile birlikte hazırlanan program çerçevesinde, sadece İstanbul’da yapmıyoruz İstanbul dışında 80 şehirde meydanlarda toplanacak. Bu yayın ortak yayın olarak yapılacak. Tüm Türkiye bunu izleyecek. Ordumuzun mehteri 239 kişi ile yerini alacak. 239 şehidimiz için orada yerini alacak.

Kazakistan'daki FETÖ okulları hakkında bir görüşme oldu mu?

ERDOĞAN: Kazakistan’daki FETÖ okullarına dair görüşmemizi yaptık. Ve şimdi bizim maarif vakfı Kazakistan milli eğitim bakanlığı ile görüşmelerini yapacak ve bu görüşmeler neticesinde bana değerli kardeşimizin şu ifadesi çok önemli geldi: Türkiye’ye düşman olan bize de düşmandır ifadesi. Bu FETÖ bize bu düşmanlığı yaptı. Bugün bize yarın başkasına da bunu yapabilirler. Cibilliyetleri bu. Maarif vakfımız ve Kazakistan milli eğitim bakanlığının müşterek çalışmasıyla bu adım atılmış olacak.

NAZARBAYAEV: Kazakistan’ın okulların hepsi devlet kontrolünde okullar. Dört dilde eğitim veriliyor. Öğretmenlerin yüzde 90’ı Kazakistan vatandaşı. Finansmanın Kazakistan’ın yerel yönetimi sağlıyor. Bu yüzden Türkiye’ye karşı işi yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Biz anlaştık iki tarafın eğitim bakanlıkları bir çalışma grubu oluşturacak gerçekten tespit edilirse ilişkileri öğretmenleri geri göndereceğiz ama başka öğretmenler isteyeceğiz Türkiye devleti, olarak. Rahmetli Özal zamanında ikimiz imzalamıştık. Ama orada Gülen mi vardı ne vardı ben farkında değildim. Bu özel okullarda eğitim paralı ama eğitim düzeyi çok yüksek. Onları narasında terörizme bulaşanlar varsa Türkiye’nin bütün taleplerine karşılık vereceğiz. Geniş olarak ele aldık bu mesele çözülecek. Gerçekleşmeyen bu darbe girişiminin ardından Türk milleti sizin liderliğinizde birlik oldu.