Keder dolu DNA kuyruğu!..

Çadır faciasında yanan 11 işçinin cesetleri tanınmaz halde. Aileler, kimlik tespiti için Adli Tıp’ta kuyruk oldu.

Keder dolu DNA kuyruğu!..

ADLİ TIP'DA KAN KUYRUĞU

İstanbul Esenyurt’ta kaldıkları çadırda çıkan yangında ölen çoğunluğu Sivas, Ordu ve Van’dan gelen 11 işçinin kimlik tespiti, cenazelerin kaldırıldığı Adli Tıp Kurumu’nda yapılıyor. Acı haberi alır almaz kuruma gelen ölenlerin yakınlarından kan örnekleri alındı. Ancak kurum önünde uzun kuyruklar oluştu. Tamamen yanan cesetler, kimliklerinin DNA testleriyle belirlenmesinin ardından yakınlarına teslim edilecek. DNA testlerinin en az 10 saatte tamamlanması beklenirken kurumun önünde bekleyen acılı aileler, “Bu mevsimde nasıl olur da hiçbir güvenliği olmayan çadırda yatırırlar?” diyerek firma yetkililerine büyük tepki gösterdi. İşçilerden bazılarının yakınları gözyaşlarına boğulurken bazıları ise sinir krizleri geçirdi.

İŞTE O KORKUNÇ AN!.. (VİDEO)

AİLELER ÖFKELİ

Yangın sırasında çadırda bulunan yakınının akıbetini öğrenmek için geldiğini anlatan Muzaffer Bektaş, “Gurbetçiyiz. Devletin bu duruma bir çözüm getirmesi gerekiyor. Bunun için de bir yasa çıkarabilir. Adam ısınmak için soba yakmıştır. Soba yakınca yangın çıkıyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. İnşaatlarda hep aynı çadırı kuruyorlar. Bu çadırlar da en ufak bir kıvılcımda alev alıyor” dedi. Yangında hayatını kaybeden Seyfettin Topal’ın ağabeyi İdris Topal da, “Biz gece boyunca uyumadık. ‘Yaralı var’, dediler. Biz de hastane hastane gezip yaralı arıyoruz. Bizi neden yanlış yönlendiriyorlar?” diye konuştu. Bu arada bazı işçilerin yakınları işçilerin bağlı olduğu firmadan kimsenin yanlarında olmamasına tepki gösterdi.

ESENYURT FACİASI GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

İstanbulL Esenyurt’ta 11 işçinin feci şekilde can verdiği facia göz göre göre gelmiş. İşçiler için yan yana kurulu çadırlarda, birer giriş ve çıkış olması gerekirken sadece bir giriş kapısı bulunuyor. Ayrıca sadece 3’er elektrikli soba ile ısınılan çadırların arka taraflarına soğuk girmesin diye sunta tahtalar çakılmış. Çadırların imalatında kullanılan bezler de çabuk yanmaya elverişli. Elektrik kabloları ise hiçbir önlem alınmadan çadırların içinden geçirilmiş. İşçileri ölüme yaklaştıran diğer bir ihmal ise bir gün önce dışarı konulan ancak daha sonra içeri alınan sünger yatakların elektrik kablolarından çıkan yangında çabucak alev topuna dönmesi.

Dün olay yerinde inceleme yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çadırda sadece bir giriş olduğunu çıkış olmadığını vurgulayarak, “40 kişinin kaldığı bir koğuş, çadırda giriş ve çıkışın mutlaka olması gerekiyor. Yönetmelikler bunu emrediyor. Ama çıkış noktasının olmaması büyük bir eksiklik” dedi. Bakan çadırda kullanılanmalzemelerin de yanmaya çokmüsaitmalzemeler olduğunu kaydetti.

KABLOLAR KALDIRMIYORDU

Yan çadırda kalan işçilerden Bilal Tavşan da “Ön tarafta ranzalar vardı. Yangın da orada başlamış. Arkaya doğru kaçmışlar. Brandayı yırtmaya çalışmışlar ama başaramışlar. Arka tarafa soğuk gelmesin diye sunta çakılmış” diye konuştu. 6 ay aynı şantiyede çalıştığını ve geçtiğimiz hafta ayrıldığını belirten işçilerden Cengiz Kaya ise “Tamamen ihmalkârlık başka bir şey değil. Burada 2.5’luk kablo kullandılar. Elektrikçi ‘Bunlar kaldırmıyor’ dedi. Ama değiştirmediler” dedi.

Yangının ardından 3 çadırdan geriye sadece ‘iskeleti’ andıran demir yığını kaldı. Gece yarısından itibaren yangın alanında Olay Yeri İnceleme ekipleri ve itfaiye yetkilileri araştırma yaptı. Ölen bazı işçilerin yakınları ile arkadaşları da gelerek yangın çıkan çadırları görmek istedi. Ancak izin verilmedi. Bunun üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü’nden bir heyet de çadırlarda incelemelerde bulundu. Bakanlık müfettişlerinin de bulunduğu heyete başkanlık eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı “İki çadır ve yemekhanenin bir bölümü çok kısa sürede yanmış. Şu anda incelemeler devam ediyor” dedi.

Çalışmanın tamamen durduğu AVM inşaatı da Esenyurt Belediyesi’ne bağlı zabıta ekiplerince mühürlendi. İşi durduran inşaatta çalışan işçiler eşyalarını izinle alabildi.

11 KİŞİ GÖZALTINDA

Yangının ardından Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Çetin Söze tarafından başlatılan soruşturma kapsamında dün sabah işçilerin bağlı olduğu taşeron firma Kalden’in sahiplerinden olan ve genelmüdür olarak görev yapan Abdurrahman Altun ile elektrik tesisatçısı Şaban Bakırcı, kalfalar Arif Korkmaz, Sezgin Atalay, Kadir Altun ve Hikmet Tezcan, şantiye şefi Erdal Gümüş, inşaat ustası Süleyman Aslan, iç güvenlik sorumluları Cem Yıllar ve Önder Faruk Gülmez, mühendis Kaan Akarsu “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan gözaltına alındı. Firmanın sahiplerinden Abdurrahman Altun’un kardeşiMehmet Altun ise aranıyor.

ALEVLERDEN SADECE O KURT

‘Çadıra geri alınan sünger yataklar girişi kapattı'

İstanbul Esenyurt’ta yürek yakan yangında alev topuna dönen çadırdan çıkmayı başaran tek isim Eyüp Özen oldu. Yangında 28 yaşındaki ağabeyi Sevdin Özen’i de kaybeden Eyüp Özen, ilk andan itibaren tanık olduğu dehşete çadıra konulan sünger yatakların neden olduğunu söyledi. Eyüp Özden, biri ağabeyi, 11 kader arkadaşının ölüme gittiği dakikaları tek görgü tanığı olarak şöyle anlattı: “Akşam saat 18.00’de yemeğimizi yedik. Dinlenmek için çadırlara girdik. Bir gün önce eski ve kullanılmayan sünger yatakları çadırdan çıkarmıştık. Ancak geri konulduğunu gördük. Kimin koyduğunu bilmiyoruz. Sünger yataklar ranzalar boyunca çadırın tavanına kadar üst üste yığılmıştı. Hemen üzerinde ise elektrik kabloları vardı. ‘Çıt’ diye bir ses duyduk. Sesin geldiği yöne baktığımda süngerlerden duman çıktığını gördüm. Ne olduğunu anlamadan alev aldılar. Bu arada alevler içinde çadırın çıkışına devrildiler. Ben can havliyle kendimi dışarı attım. Ağabeyim ve diğerleri çıkamadı. Bu sırada diğer çadırlardaki arkadaşlar yangın söndürme aletleriyle koşarak geldi. Ancak çadır alev topuna döndü. Hiçbirini kurtaramadık.”

Eyüp Özen, yangından kısa süre önce bir arkadaşlarının sünger yatakların çadırdan alınması için bir yetkiliyle görüştüğünü de kaydetti.

'KAZA VE ÖLÜM AYLIĞA BAĞLANACAK'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Esenyurt’ta 11 işçinin hayatını kaybettiği şantiyede incelemelerde bulundu. Ruhsat ve denetimle ilgili konularda bir rapor alacağını belirten Bakan Çelik, daha sonra detaylı açıklama yapacaklarını söyledi. Çelik, hak sahiplerine ölüm aylığı veya iş kazası nedeniyle aylık bağlanacağını açıkladı. Çelik, hayatını kaybedenlerin ailelerinin ihtiyaçlarıyla ilgili yetkili kurumlara talimat verdiklerini de kaydetti.