Kilo verirken hareket şart!..

Fazla kilolardan kurtulmanın yolu elbette uzman kontrolünde sağlıklı bir beslenme programı uygulamak. Ancak tek başına diyet yeterli değil, hareket de şart.

Kilo verirken hareket şart!..
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Kilo aldıkça hareketlerimiz azalıyor haliyle de hayat kalitemiz düşüyor. Fazla kilolardan kurtulmanın yolu elbette uzman kontrolünde sağlıklı bir beslenme programı uygulamak. Ancak tek başına diyet yeterli değil, hareket de şart.

Gün geçtikçe kilo alıyoruz, fazla kilolarımız; bir takım beslenme ve yaşam yanlışlarına bağlı olarak artıyor ve hayatımız içinde sıradanlaşıyor. Kilo verme bir süreçtir bu süreçte başarı oranını arttırmak için diyetle birlikte spor yapmalısınız. Hareket olmadan yapılacak diyetlerin besin içerikleri daha az buna bağlı olarak; vücudun besin gruplarından alacağı vitamin, mineral miktarı ihtiyacın çok altında oluyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, hastalıkların önlenmesinde etkisi olan sporu sevip günlük yaşantımızda alışkanlık haline getirmeliyiz.

NE KADAR SPOR YAPMALI?

Spor yapmak kas kütlenizin artmasına ve yağ ağırlığınızın azalmasını sağlar. Artan kas kütlenizle metabolizmanız hızlanır, kilo vermeniz kolaylaşır. Aynı zamanda vücudunuz şekillenip sağlıklı bir  forma kavuşur. Yapılan araştırmalar dengeli ve başarılı kilo vermek için en az  haftanın 4 günü en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapılması gerektiğini gösteriyor. Tek bir günde 2-3 saatlik yürüyüş yapmak yeterli değil. Önemli olan farklı günlerde kısa da olsa hareket edip metabolizmayı canlı tutmak.

SPORDAN ÖNCE Mİ SONRA MI BESLENMEK DAHA DOĞRU?

Gün içinde 4 saatten daha uzun süre aç kalmayacak şekilde beslenmeniz gerekli. Yemekten yaklaşık 1-2 saat sonra yapılan spor hem sizi zorlamaz hem hareketleri çok daha rahat yapmanıza yardımcı olur. Spor öncesi yediğiniz yemeklerin rahatsızlık vermemesi için gaz yapmayan yemekler olmasına özen göstermeli ve iyi çiğnemelisiniz. Spor bittikten sonra 15–30 dakika içinde yiyeceğiniz bir porsiyon meyveyle içeceğiniz bir bardak süt veya ana öğün yemek kaslarınızın toparlanması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca spor yaparken vücudunuz çok fazla su ve mineral kaybeder. Kaybettiğiniz su ve mineralleri yerine koyabilmek için bol miktarda su içmelisiniz. 

Kilo vermeyi engelleyen, kilo almamızı kolaylaştıran engellerle spor yaparak savaşabiliriz. İnsülin direnci; Bazen fazla kilomuz genetik yatkınlığımızla birlikte, insülin hormonu üretiminin artıp, etkinliğinin azalmasına bağlı oluşan insulin direncine sebep oluyor.  İnsülin direncinin en etkili ilacı, düzenli yürüyüştür.  Karaciğer yağlanması, yeterli ve sağlıklı bir diyet programı ve orta tempolu yürüyüş karaciğerimizde ki yağları çözmemizde etkilidir. Kandaki yağ oranımızın yüksekliği, hiperlipidemi fazla kilomuzla birlikte su yüzüne çıkan, kilo vermemizi engelleyen sağlık problemleridir. Bu durumla da yine spor yaparak baş edebiliriz.

Troid hormonuna bağlı sağlık problemleri genetik yatkınlığa bağlıdır, ancak kilo alıp verme döngüsüyle  daha kolay su yüzüne çıkabiliyor. Yapılan araştırmalar uzmanına danışılmadan yapılan kalorisi çok düşük katı diyetlerin tiroid hormonlarının çalışmasına engel olduğunu göstermiştir. Sağlıklı ve yeterli beslenme  ile birlikte düzenli egzersizin troid hormonu çalışması üzerinde olumlu etkileri olduğu yapılan çalışmalarda gözlenmiştir.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım