Kilo vermek için kas artırmaya gerek yok

Hiçbir diyet spor olmadan tek başına uzun sürdürülemez...

Kilo vermek için kas artırmaya gerek yok
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Diyete başlayacaksınız. En çok kaç ayda ne kadar kilo vereceğinizi merak ediyorsunuz. Bu durumu ancak sağlıklı bir diyet yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamaya başlamadan da neler yaşayacağınızı bilemezsiniz...

SPORTİF MİSİN, MİSKİN Mİ?

Yaptığınız diyeti sporla destekliyor musunuz? Hiçbir diyet spor olmadan tek başına uzun sürdürülemez. Vücudun bir noktada verdiğin gıdaya adapte olur ve verdiği yanıtı azaltır. Kalori çok düşürmen gerekir ki bu hiç sağlıklı bir seçenek değildir. Geriye sporu eklemek, yapıyorsan da arttırmak kalır. Ne kadar hareketli olduğun, spora ne kadar önem verdiğin kilo verme süreni doğrudan değiştirebilir. Elbette hangi sporu yaptığında önemlidir. Kilo vermek için kas artırıcı spor yapmaya çalışıyorsan bu işe yararmaz.

NE İÇİYORSUN?

Ne içtiğin de önemlidir, içme miktarın da… Anne karnında suyun içinde başlayan yaşam döngüsünün sağlıklı devam edebilmesi için, düzenli olarak su içilmesi gerekir. Yeteri kadar su içiyor musun? Mutlaka kontrol et. Diyet yapan çoğu kişi su içmeyi unutuyor. Oysa suyun sayısız faydasının en önemli olanlarından biri metabolizmayı hızlandırmasıdır. Bu yüzden günde en az 2 lt olmak üzere su içmeniz, kilo hedefinize varmayı kolaylaştıracaktır. Suyun yanısıra kahve, yeşil çay, siyah çay hep size yardımcı olacak içeceklerdir. Günde ortalama 1-2 fincan kahve, 1-2 fincan yeşil çay, 1-2 fincan bitki-meyve-siyah çay içerseniz, ideal kilonuza doğru koşar adımlarla yol alabilirsiniz.  Elbette tam terside mümkün… Kolalı ve gazlı içecekleri çokca tüketiyor, şekerli içeceklerden hergün mutlaka içiyor, çayınıza/kahvenize şeker atıyorsanız kilo verme süreciniz gitgide uzayacaktır.

ÇATALLA TADINA BAKIYOR MUSUN?

Yemeği yedin, sıra tatlı geldi, çatalla tadına bakıyor musun? Farkında olmadan da kilo vermeni engelleyen diyet tuzaklarına düşünüyorsun. Yapılan araştırmalar, diyetteyken bu tarzda ufak atıştırmalar yapan kadınların günlük en az 250 kalorilik, erkeklerin 500 kalorilik kaçamak yaptığını gösteriyor. Bu da kilo vermenizi zorlaştıracak  önemli bir miktar.

Bağırsaklara dikkat!

Sağlıklı bir bedenin en önemli göstergelerinin başında idrar ve dışkıgelir. Hergün rahatça büyük tuvalete çıkmak sağlıklı bir sıklıktır. İdrar renginin olabildiğince açık, hatta renksiz olması en istenen durumdur. Tüm bu parametreler bireyin yediklerinin, içtiklerinin, hareketinin sağlıklı olduğunu biz uzmanlara gösterir. Uzun süre tuvalete çıkamayan, büyük tuvalete çıkmakta zorlanan bireyin kilo vermesi zorlaşır. Bu aynı zamanda diyetinde yetersiz lif (posa) aldığının işaretidir. Yeterli posa tüketmeyen kişilerin sadece barsakları değil kan lipit profilide bundan etkilenir. Çünkü lifli gıdalar kolesterolün düşmesine ve kilo vermeye yardımcı olur. Yüksek lif alan bireyler daha kolay ve konforlu zayıflar. Büyük tuvalete çıkmaları rahat olur.

KİLO VERMENİZ İÇİN GEREKENLER

- Diyete uyumuna, diyetisyene gitme sıklığına

- Metabolik hastalıklarına, tahlillerine, ilaçlarına

- İçtiklerine, yediklerine, kaçamaklarına

- Hareketine, sporuna, aktif olmana

- Uykuna, dinlenmene, tuvalete çıkmana

- Şimdiki kilona, metabolizma hızına, yaşına

Seren AKSÜS / Akşam
Konular Kadın / Bakım