Kırılan bazı kalpler hiç iyileşmeyebilir

İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesinde yapılan bir araştırma, sevdiği birini kaybetme gibi aşırı duygusal stres oluşturan durumların, kişinin kalbinde kalıcı hasara yol açabileceğini ortaya koydu.

Kırılan bazı kalpler hiç iyileşmeyebilir
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre “Kırık Kalp Sendromu” adı verilen durumda, aşırı stres sebebiyle hasta kalp yetmezliği yaşayabiliyor. 

İngiliz Kalp Vakfının desteğiyle yapılan araştırmada 52 hasta 4 ay boyunca takip edildi. Araştırmayı yürüten Dr. Dana Dawson “Bu hastaların hiçbir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan tamamen iyileşebileceğine inanılıyordu. Ancak araştırmayla birlikte gördük ki hastalığın kalpte çok daha kalıcı etkileri var. Araştırmada hastaların kalp kaslarında yaralar oluştuğu ve kasların kan pompalama görevini tam olarak yerine getiremediği görüldü” dedi.

“Takotsubo sendromu” adı verilen ve daha çok kadınlarda görülen bu durumun kalp krizi gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen Dr. Dawson “Hastalar nefes alamama, göğüs ağrısı ve bayılma gibi şikâyetlerle doktorlara başvuruyorlar” diye konuştu.