Kırkından sonra güzelliği korumak

Artık kırkından sonra güzelliğimizin solmasına izin vermeyeceğiz.

Kırkından sonra güzelliği korumak
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Kırklı yaşlarla birlikte ışıltımızın azaldığını, cildimize ve bedenimize bir olgunluğun düştüğünü görürüz. Artık kırkından sonra güzelliğimizin solmasına izin vermeyeceğiz. Plastik cerrahinin teknolojik yenilikleri 40'lı yaşlarda güzelliğimizin zirvesinde olmamız için yanımızda. 40'lı yaşlarda güzelliğimizi korumak için kullanılabilecek geçerliliği, güvenliği ve sonuçları FDA tarafından onaylanmış yöntemlere bir bakalım.

Metabolizma yavaşlar

Kırklı yaşlarla birlikte özelikle kadınlarda hormonal değişiklikler kendini göstermeye başlar. Menapoz öncesi perimenapoz denilen bu dönemde kolajen üretimi azalır, cildimizdeki total kolajen miktarı düşer ve derimizin eski sıkılığı ve tonu yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Yirmili, otuzlu yaşlardaki gibi kolajen ve elastin gibi ana yapısal maddeleri üretemediğimiz için üst göz kapaklarımız yavaş yavaş sarkmaya başlar. Yüzümüzde hacim kaybetmeye başlarız bu da elastikiyet kaybının ilk belirtilerini ortaya çıkarır. Gevşemeye başlayan derimiz özellikle kendini boyun bölgesinde ele verir. Derimizdeki hücresel dönüşüm hızı azaldığı için parlaklık azalır, daha solgun, daha mat ve genişlemiş gözenekleriyle daha olgun bir görüntünün gölgesi 40'lı yaşlarla birlikte yüzümüze düşmeye başlar. Bu yapısal değişiklikler sadece yüzümüzde değil, tüm vücudumuzda meydana gelir. Göğüs dokusunda sarkmalar, kol, karın ve bacaklarda gevşeme, selülit görüntüsünde artış hayatımıza girer. Kırklı yaşlarla artık metabolizma da yavaşlar. Kilo vermek diyet yapsak bile artık eskisi gibi hızlı ve kolay değildir. Bacaklarımızda yüzeysel kılcal damarlar artar, güneş lekelerinin el sırtında, dekolte bölgesinde ve yüzde ortaya çıkışı hızlanır.

Lekelerden kurtulun

El sırtındaki güneş lekeleriniz yavaş yavaş canınızı sıkmaya başlıyorsa artık sadece güneş koruyucularını kullanmanın yetmediğini anlamamız lazım. Kırklı yaşlardan itibaren özellikle kadınlarda biriken güneş hasarı kendini el sırtında ve alında kahverengi lekeler olarak gösterir. Geniş spektrumlu ışık cihazı olan BBL, ışık enerjisi kullanarak kollajen üretiminde artış, cilt altı dokularda sıkılaşma, pigmente alanların düzeltilmesi, kılcal damarların tedavisi, akne alanlarının azaltılması, istenmeyen tüylerin yok edilmesi gibi pek çok etkiye sahip bir yöntemdir. Birkaç seans BBL uygulamasıyla el sırtındaki lekelerden hızlı, kolay ve eziyetsiz kurtulmak mümkündür. İki kaş arasındaki kırışıklıklar 40 lı yaşların adeta kaçınılmazı. Buna ek olarak kaş ve göz kapağındaki düşüşler, alındaki yatay çizgiler sert ve yorgun bir görüntüye neden olur. Yüzümüzdeki bu keskin çizgilerin yumuşatılması 40 yılın üzerimizde bıraktığı izleri de azaltır. İlk kez bir Amerikan firması tarafından estetik kullanıma sunulmuş olan botoks yüze daha yumuşak, sevimli, dinlenik ve taze bir görüntüyü vermenin en kolay yoludur. Botoks kullanımı alında, göz çevresinde ve iki kaş arasında kırışıklıkların azalmasına neden olduğu gibi, yılda üç kez düzenli yaptırıldığında yaşlanmayı da yavaşlatır. Yanaklarda düzleşme ve dudaklarda incelme 40'lı yaşlarda gençliğin dolgunluğunu kaybettiğimizin göstergesidir. İncelen dudaklar ve daha sönük, yuvarlaklığını kaybetmiş yazanak ve elmacık kemikleri üzgün ve yorgun görüntümüzde önemli rol oynar. Olgunlaşmaya başlayan yaşımızı gizlemenin en kolay yollarından biri ise yüzümüzün dolgunluğunu tekrar geri kazanmaktan geçer. FDA onaylı yumuşak doku dolguları bu amaçla, günlük yaşantıyı aksatmadan daha dolgun dudak ve yanaklar için tercih edilir.

Yılların izini silin

Derinizdeki düzensizlikler, ince kırışıklıklar, genişlemiş gözenekler de 4. dekatta karşımıza daha belirgin çıkar. Tüm bunlar aldığımız yılların çok daha belirgin gözükmesine neden olur. İşte yılların izlerini silmenin yolu fraksiyonel lazer teknolojisinden geçer. Kullanılan lazer enerji kaynağına göre deri altında ve üstünde kontrollü hasar yaratarak hem cilt üstünde hem de altında yenilenme sağlanır. Daha pürüzsüz, daha sıkı ve düzgün bir deri 40'lı yıllarda güzelliğinizin doruğunda olmanız için şart. Cool laser, fraxel, nano lazer ve benzeri uygulamalar bu amaçla en çok tercih edilen yöntemlerdir.

İstenmeyen yağlar için...

İstenmeyen yağlar yavaşlayan metabolizmanın sonucu bedenimizin güzelliğini bozmaya başlar. Bölgesel incelmede soğuk lipoliz etkin ve kolay bir yöntem. Birkaç seanslık uygulamada kalıcı olarak bölgesel incelme elde etmek mümkün. Kırklı yaşlarda fazla yağlarımızdan kurtulmak için soğuk lipoliz değerli bir yardımcı.

(Prof. Dr. Reha Yavuzer / Akşam GAZETESİ)
Konular Kadın / Bakım