Kırmızı et nasıl pişirilmeli?

Kırmızı et tüketiminin zirve yaptığı Kurban Bayramı’nda, sağlık sorunları da artıyor. Etlerin pişirme şekline dikkat çeken Dr. Şamilgil, ‘Yüksek ısıya maruz kalan etler ciddi hastalıklara yol açar’ diyor.

Kırmızı et nasıl pişirilmeli?
Takvim'de yer alan habere göre Kurban Bayramı geldi çattı; uzmanlar et tüketimine ilişkin uyarılarını artırdı. Florence Nightingale Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, özellikle etlerin pişirme aşamasına dikkat çekti. Sadece hayvansal besinlerde bulunan vitaminler ile proteinlerin sindirimini sağlayan enzimlerin yüksek ısıda yok olduğunu belirten Dr. Şamilgil, "Yapısı bozulan proteinler sindirim siteminden kana geçtiğinde bağışıklık sistemimizde yabancı madde muamelesi görebilir. Vücudumuzda müzmin bir savaşa neden olur. Kanser, romatizmal hastalıklar, kalp-damar hastalıkları, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi sorunlar tetiklenir" dedi.

Dr. Şamilgil şu uyarılarda bulundu:

KANSER RİSKİ YÜKSEK

- Kurban etleri taze baharatlarla ve sebzeyle kısık ateşte pişirilmeli. - Mangalda veya yağda kızartma sırasında zararlı trans yağ oluşur. Yağlardaki vitaminler ısıyla bozulduğu için damar sertliği riski artar. Kısırlık, düşük ağırlıklı doğum, gelişme geriliği, meme kanseri gibi sorunlar ortaya çıkar.

- Mangal kömürüne damlayan yağ kanserojene dönüşüp duman halinde ete siner. Yiyenlerde kanser riski artar.

CANKURTARAN UYARILAR

* Eti buğulama veya düşük ısıda yavaş pişirin.
* İçine (antioksidan olarak) baharat eklemeyi unutmayın.
* Taş baskı, soğuk sızma zeytinyağını bile yemeğin pişmesine yakın son 5-10 dakika içinde ekleyin.
* Mikrodalga fırın kullanmayın.
* Kömür kor haline gelmeden etleri ızgaraya koymayın.
* Isının zararını azaltmak için kırmızı biber, karabiber, sarımsak, biberiye, tarçın, zencefil, limon veya sirkeyle en az 5 dakika önce marine edin.
* Siyah ve koyu kahve rengi kısımlarını yemeyin.
* Çiğ et ile pişmiş et maşasını ayrı tutun.
* Yanında mutlaka bir sebze tüketin.