Kış mevsiminde en sağlıklı içecekler!

Kuru hava, yetersiz oksijen, yoğun enfeksiyon riski enerjimizi düşürüp yorgunluk yaptığı gibi aynı zamanda, hasta olmamızı kolaylaştırıyor.

Kış mevsiminde en sağlıklı içecekler!
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Havalar soğudukça,  kapalı havasız ortamlarda daha uzun saatler geçiriyoruz. Kuru hava, yetersiz oksijen, yoğun enfeksiyon riski enerjimizi düşürüp yorgunluk yaptığı gibi aynı zamanda, hasta olmamızı kolaylaştırıyor. Bu şartlar altında kış mevsiminde, kuru havasız ortamlarla su ihtiyacı artıyor, ancak soğuk hava susama hissimizi gölgelenebiliyor. Oysa her mevsim sıvı tüketimi sağlığımızı korumak ve geliştirmek için çok önemli. Vücudumuzun ihtiyacı olan su miktarını karşılamak için bol miktarda ve sağlıklı su içmeliyiz. Sağlıklı bir insan her gün vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 30ml su içmelidir. Bu ihtiyacı karşılamak için; normal boyutlarda yetişkin bir insan gün içinde yaklaşık 2.5 – 3 litre su tüketmelidir. 

Kışın sağlıklı içecekler

Demleme siyah çay, bitki çayları, kahve, maden suyu, ayran, taze meyve suları, limonata, komposto smoothie gibi içecekler günlük su ihtiyacımıza destek sağlar, ancak yeterli değildir.

MADEN SUYU: Maden suyu içerisinde barındırdığı mineraller sayesinde oldukça sağlıklı bir içecektir. Yüksek tansiyon ve ödem probleminiz yoksa gün  içinde 1- 2 su bardağı maden suyu tüketebiliriz. Cildimizin sağlıklı görünmesine yardımcı olur. İdrar ve terleme ile oluşan mineral kaybının tamamlanmasında etkilidir.

KEFİR: Sütün bir diğer sağlıklı versiyonu olan kefir, yapısında bulunan probiyotik, prebiyotik bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini  güçlendirir. Bağırsak florasının gücüne güç katar. Kefiri taze meyveler ile karıştırılarak farklı ve tatlı lezzetler oluşturabilirsiniz. .

SMOOTHIE – TAZE MEYVE SULARI ve LİMONATALAR: Taze meyvelerle yapılan meyve suları ve smoothieler oldukça sağlıklı alternatiflerdir. Vazgeçilmezlerden limonatanızı bal ile tatlandırırsanız kış mevsimi hastalıklarına karşı da savunma sistemimizi güçlendirir. Her bir su bardağı taze meyve suyu veya smoothie de; en az 2 porsiyon meyve kadar kalori aldığımızı unutmayalım.

ÇAY VE KAHVE: Kış mevsiminin en sık tercih ettiğimiz içimizi ısıtan hayatın vazgeçilmezlerinden olan çay ve kahve su ihtiyacımızı karşılamayan keyifli içeceklerdir. Aşırı miktarda tüketmemeliyiz. Sağlıklı ölçülerde içtiğinizde; içeriğinde bulunan kafein vücudu uyarıcı ve sakinleştirici etki gösterir, iştahı dengeler, zihin yorgunluğunu giderir. Kahveyi de sütle birlikte tüketmeye özen göstermelisiniz. Kahvenin içerisine ilave ettiğimiz tarçın ise; şeker metabolizmasını dengeler, kan şekeri düşmesini engeller.

Nil Şahin Gürhan / Akşam Gazetesi