Kış mevsimine hazırlık yapma zamanı

Yazın rehavetine kapılıp aldığınız dönemsel kiloları verdiniz. Şimdi sıra kış mevsimine hazırlanmaya geldi. İşte size yapmanız gerekenlerin listesi…

Kış mevsimine hazırlık yapma zamanı
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

ÖNCE DİYET SONRA TAHLİL


Yaz dönemi sonu, yılın son 3 ayına girilirken metabolik durumunuzu görmeniz önemlidir. Bunun en net yöntemlerinden biri kan tahlilidir. Lakin burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Dönemsel kilo artışı, kan tablonuzu olduğundan daha kötü gösterebilir. O yüzden, rutin beslenmenize döndükten, en az 1 hafta sonra tahlillerinizi yaptırabilirsiniz. Tahlil sonuçlarınızı sizi tanıyan hekiminizle paylaşın. Sonuçlara yaptığı yorumları not alın ve ayrıca diyetisyeninizle paylaşabilmeniz için yazmasını isteyin. Doktorunuz, değişen kan tahlili tablonuza göre ilaçlarınızı düzenleyecektir. Yeni ilaçlarınız olacaksa, mutlaka kullanım zamanını, aç mı tok mu alındığını, varsa besin veya ilaç etkileşimlerini sorun ve not edin.

DİYETİSYENİNİZ YANINIZDA

Tüm bu zorlu virajlarda, diyetisyeniniz her zaman yanınızdadır. Diyetisyeniniz sizi haftada 1 hafta ila 15 günde 1 mutlaka görür. Yediklerinizi, kilonuzu kontrol eder. Uyku düzeninize, içtiklerinize, tuvalete çıkışınızdan moralinize kadar pek çok konuda sizi dinler, notlarını alır. Bu bilgiler ışığında, hedefinize doğru ilerlemenize yardımcı olur. Hem doktorunuza hem diyetisyeninize açık yüreklilikle yaptıklarınızı, yapamadıklarınızı anlatın, çekinmeyin. Doğru tedaviyi seçmelerinde, söyledikleriniz, yönlendirmeleriniz çok önemlidir.

ŞİMDİ SIRA ZAYIFLAMAYA GELDİ

Hazır bunca tahlil yaptınız, uzmanlarla görüştünüz, ilaçlarınıza (gerekliyse) başladınız, tüm bunlar sizi moda sokar. Sağlıklı yaşam moduna girmişken, şu fazla 5 kilodan kurtulmanız hiç fena olmaz. Peki şu son 5 kilo için nelere yapabiliriz, hadi birlikte bakalım…

* Kahvaltı öğünü çok önemlidir. Gece boyunca aç kalan vücudunuzun düzgün çalışmaya başlaması için gereken yakıtı sağlar. Bu öğünü kesinlikle atlamayın. Alıştığınız kahvaltı seçeneklerinin dışına çıkmak zayıflamanıza yardımcı olur. Omlet veya tost iyi birer alternatif olabilir.

* Bu öğün sizi akşama taşıyacak öğündür. 1 porsiyon (150-250 gr) arası, et-tavuk-balık yiyebilirsiniz.

* İkindi ara öğününü mutlaka yapmalısınız. Süt veya yoğurt yanına taze ya da kuru meyve sizi toparlar.

* Çok geç saatlerde yatmıyorsanız akşam hafif yiyin. Bu yüzden ağır yemekleri akşam tüketmek doğru olmaz. Evdeyseniz sebzeyle yoğurt, dışarıdaysanız salata tercih edebilirsiniz.

(Seren AKSÜS / Akşam)
Konular Kadın / Bakım