Kıyamet Kilisesi kapılarını kapadı

Kudüs’teki Kıyamet Kilisesi, Kudüs Belediyesi'nin kiliseleri haraca bağlama planına tepki amacıyla kapılarını kapattı. İsrail, Kudüs’teki İslam mirasından sonra Hristiyan mirasını da yok ederek 882 kilise mülküne el koymayı amaçlıyor. Hamas, planın, Trump’ın politikasının bir yansıması olduğunu kayd

Kıyamet Kilisesi kapılarını kapadı
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Kudüs’teki Kıyamet Kilisesi, İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesinin, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergiye bağlama planına tepki amacıyla kapatıldı.

Patrikler ve Kudüs kiliseleri başkanları düzenledikleri basın toplantısında, Kudüs Belediyesinin söz konusu adımına tepki amacıyla Kıyamet Kilisesi’nin kapatıldığını duyurdu. Kudüs Patriği III. Theophilos, kiliseleri vergiye bağlamanın, kiliselerle ilgili uluslararası yükümlülükler ve anlaşmaların ihlali olduğu ve bu adımların, Kudüs’teki Hristiyan varlığını zayıflatma çabası olduğu açıklamasını yaptı.

KARANLIK ÇAĞA DÖNÜŞ

Söz konusu tasarının Knesset’te onaylanması durumunda kiliselerin mal varlığına el konulacağını aktaran III. Theophilos, "Bu bize, Avrupa’nın karanlık çağında Yahudilere karşı alınmış benzer kanunları hatırlatıyor" dedi. Kıyamet Kilisesi’nin anahtarını asırlardır ellerinde bulunduran iki Müslüman aileden Cudeh mensubu Edip Cevat Cudeh El-Hüseyni de kiliselerin İsrail yönetimine vergi ödemek zorunda bırakılmasının, tüm ülkeler tarafından kabul edilen ve 1952’den bu yana var olan mevcut statükonun çiğnenmesi anlamına geldiğini vurguladı.

ASIRLARDIR GÖRÜLMEMİŞ ZULÜM

Rum Ortodoks Kilisesi Sebastia Başpiskoposu Atallah Hanna ise, "İsrail makamlarının, kiliseleri vergiye bağlama çalışması tamamen siyasi bir meseledir ve İsrail’in Kudüs’ü Hristiyan kurumlarından temizleme planı kapsamında kullanılan bir baskı unsurudur" dedi. "Kudüs’teki Hristiyan okulları ve hastaneler, tüm Filistin halkına hizmet etmektedir. Hristiyan kurumları Kudüs ve Filistin halkının hizmetine adanmıştır" diyen Hanna, kiliselerin yüz yıllardır böyle bir uygulamaya maruz kalmadığına işaret etti.

882 KİLİSE MÜLKÜ TEHLİKEDE

İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendirme niyeti olduğunu açıklamıştı. Belediye, 882 kilise mülkünü vergiye bağlayacağını, yüz yıllardır süregelen "vergiden muaf olma" durumunu kaldıracağını ve vergisi ödenmeyen mülklere el koyulacağını beyan etmişti.

Kıyamet Kilisesi kapılarını kapadı

Krizin sebebi Trump

Hamas, İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi’nin, kiliseleri vergiye bağlama planının, ABD’nin politikasının bir yansıması olduğu değerlendirmesinde bulundu. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “Söz konusu adım, ABD Başkanı Donald Trump’ın ve onun yönetiminin Filistin varlığını hedef alan karar ve politikalarının tehlikeli bir yansımasıdır” ifadesine yer verildi. Açıklamada Kudüs intifadasına ivme kazandırılması ve Filistin meselesinin tasfiyesini hedefleyen tüm plan ve projelere karşı İslam ümmetinin ayağa kalkması çağrısında bulunuldu.

Ürdün’den ivedi çağrı

Ürdün Hükümeti, İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesinin, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendirme niyetinden acilen vazgeçmesi çağrısında bulundu. Ürdün resmi haber ajansı PETRA’da yer alan habere göre, Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el- Mumeni, ”Atılan bu adımlar, Kudüs’ün dini, insani, tarihi ile medeni mirasının bir parçası olan ve dinler arası ortak yaşamı en güzel şekilde gösteren Hristiyan varlığını doğrudan hedef alıyor” dedi.

Mumeni, Kudüs’teki kutsal mekanların hamisi olan Ürdün Haşimi Krallığı’nın, Filistin halkının direnişini destekleyecek, kutsal mekanları ve Kudüs’ün tarihi statüsünü koruyacak her türlü adımı atacağını vurguladı.