Kızılay’dan HIV virüsü bulaşan Y.O. kitap yazdı

Doğduğu 1996 yılında Kızılay tarafından HIV virüsü taşıyan kan verilen ve yaşadığı dramla tüm Türkiye'nin gündemine gelen İzmirli Y.O., bir yandan üniversite okurken diğer yandan yazar oldu.

Kızılay’dan HIV virüsü bulaşan Y.O. kitap yazdı
Yeni Asır'dan Fatih Şendil'in haberine göre hayatında yaşadığı çalkantılı günleri geride bırakan Y.O., bir kitap yazdı.

"Bir Yılbaşı Sahnesi"
isimli kitabını anlatan Y.O., 1880'li yıllarda İngiltere'deki bir ailenin hikayesini anlattığı kitabının önümüzdeki günlerde yayınlanacağını ve E-kitap'ta okuyucularla buluşacağını söyledi.

TAZMİNAT ÖDENMİŞTİ

Türkiye'yi bir dönem şok içinde bırakan olay 1996 yılında meydana geldi. Doktorlar erken doğan Y.O'nun kanının değişmesine karar verdi. Aile ise kanı Kızılay'dan temin etti. Ancak Kızılay'dan alınan ve Y.O'ya nakledilen kanda çağın vebası AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünün bulunduğu ortaya çıktı. Y.O da HIV taşıyıcısı oldu. Büyük acı yaşayan Y.O'nun evhanımı annesi Neşe Oray ve minibüs şoförlüğü yapan babası Nazif O, hukuki mücadele başlattı. Soluğu adliyede alan aile, 1997 yılında İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Kızılay ve Sağlık Bakanlığı'na karşı çocuklarının hastalıkla mücadelesi için kullanmak üzere 75 bin liralık manevi tazminat davası açtı. İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki tazminat davası 7 ay sürdü. Dönemin mahkeme yargıcı Salih Dirik, Kızılay'ı AIDS'li kan vermekte kusurlu buldu.

Gerekçeli kararında Küçük Y'ye çok iyi bakılması, çok zengin ortamda yetiştirilmesi ve hayatını idame ettirmesi gerektiğini belirten yargıç, "Katrilyonlar verilse dahi bu ihlal karşısında azdır" demek suretiyle Kızılay'ı 35 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.

Yargıtay yerel mahkemenin verdiği kararı onayınca Kızılay, Y.O' ya 1998 yılında yasal faiziyle toplam 60 milyar 426 milyon lira tazminat ödedi. Aile, 2005 yılında Sağlık Bakanlığı'na karşı açılan davanın 7 yıldır sürmesinin adil ve makul yargılamaya aykırı olduğunu iddia ederek AİHM'e başvurdu.

AİHM, 2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti'ndeki yargılama süreçlerini uzun uzun anlattığı kararında, Türkiye'yi AİHM Sözleşmesi'nin yaşam, adil yargılama ve etkin çare haklarına ilişkin maddelerin ihlal edildiğini bildirerek, O. Ailesi'ne maddi tazminat olarak 300 bin, manevi tazminat olarak 78 bin ve mahkeme masrafları olarak da 3 bin euronun ödenmesine karar verdi.