Kolesterolde rant var!..

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, kolesterolün 60 yıldır tartışıldığını bunun nedeninin ise rant olduğunu savundu.

Kolesterolde rant var!..

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın, son günlerde tartışılan konularından biri olan kolesterolle ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Aydın, "Damarlarda daralmayı yapan Omega 6 fazlalığı mikropsuz bir iltihaba yol açar.

Omega 6 en çok margarinlerde, mısır ve ay çiçek yağında var. Onun için bu yağları değil, sızma zeytinyağı ve hayvansal yağlar kullanılmalıdır. Kalp damar hastalıklarının bir numaralı müsebbibi yağlar ve kolesterol değil, unlu ve şekerli gıdalardır" dedi.

Kalp damar hastalarına kolesterol ilacı verilmesini doğru bulmadığını da belirten Aydın, "Birçok hekim kolesterol rakamlarına bakıyor, rakamları tedavi etmeye çalışıyor. Hâlbuki biz öyle yapmıyoruz. Ezbere ilaç yazmıyoruz. Önce hastanın diyetine bakıyoruz. Unlu şekerli yiyor mu? Ona bakıyoruz.

Pek çok araştırmanın sonucuna göre, kan kolesterol düzeyleriyle koroner kalp hastalığı ya da ölüm sıklığı arasında bir ilişki bulunamadı. Yani, kolesterolü yüksek olan kişilerdeki koroner kalp hastalığına yakalanma ve ölüm sıklığı kolesterolü normal olan kişilerdekinden daha yüksek değil.

Hatta bu çalışmaların bazılarında kan kolesterol düzeyleri yüksek olanlarda koroner kalp hastalığına yakalanma sıklığının azaldığı ve yaşam süresinin daha uzun olduğu saptandı" diye konuştu.

Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranı, tüm ölümler içinde yüzde 43'le ilk sırada yer aldığını ifade eden Aydın, "Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon, ülkemizdeyse 130 bin kişi koroner kalp hastalıklarından ölüyor.

Onca düşük yağlı diyetlere ve kolesterol haplarına rağmen ölümler artıyorsa 'Acaba birileri bizi kandırıyor mu?' diye aklınıza gelmiyor mu? Bizim gibi düşünen bilim adamları hastalıkları 'kolesterol depo hastalığı' olarak değil, 'düşük yoğunluklu 'mikropsuz iltihap' olarak kabul
ediyor"
dedi.

Prof. Dr. Aydın, "'Yağı azaltırsam kan kolesterolü de azalır' sanırsınız. Aslında azalan bir şey yok. Zaten bizim gibi düşünmeyen doktorlar da bunu kabul ediyorlar, 'diyetle bu kolesterol miktarı düşmez o yüzden ilaç kullanalım' diyorlar. Halbuki yanlış davranıyorlar, esas sebebi bulabilseler, yağı fazla verseler, unu şekeri kestikleri zaman kolesterol düşüyor.

Aslında kolesterolün kendisinin bir zararı yok. İçeri giremediğinde, hücre içinde eksik olduğunda zararları oluyor" şeklinde konuştu.Kolesterol tedavilerinin 60 yıldan beri devam eden bir tartışma olduğunu belirten Aydın, "Bunun altında rant var. Siz 'Kolesterolden fakir gıdalarla beslenin' dediğiniz zaman, yağ olarak, ay çiçek, mısır özü, kanola gibi sıcak preslenmiş, içinde kolesterol bulunmayan bitkisel yağları öneriyorsunuz. Bunlar ise çok büyük bir sanayi.

Özellikle 50'li yıllarda çok aşırı bir şekilde soya üretimi var Amerika'da. Küspesini hayvana veriyorlar, yağını da birilerine vermeleri lazım. İşte ondan sonra başlıyor bazı
'bağımsız olmayan' bilim adamları, 'Soya muhteşem bir gıdadır, şöyledir böyledir' diye açıklama yapmaya. Halbuki bir yığın rezillikleri var soyanın"
dedi.