Kontrolsüz spor sakatlıklara yol açıyor!

Kontrolsüz spor sakatlıklara yol açıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Kontrolsüz spor sakatlıklara yol açıyor!
Akşam'da yer alan habere göre spor, her yaşta yapılması gereken bir aktivite. Ancak en önemli nokta kişinin yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumuna göre kendine bir egzersiz programı seçmesi. Çocukluk çağında; çocukların basketbol, voleybol gibi daha çok takım sporlarına yönlendirilmesi, beraber çalışma alışkanlığını ve paylaşma alışkanlığını geliştirmesi açısından son derece önemli.

Gençlik çağındaysa performansın gelişmesine destek olabilmesi için yüzme, tenis gibi yarışmayı gerektiren sporlar tercih edilmeli.

İKİ TARAFI KESKİN BIÇAK

Spor ve egzersiz programının mutlaka konuyla ilgili doktorun önerdiği yoğunluk süre ve sıklıkta yapılması gerekir. Spor, iki tarafı keskin bir bıçak olup uygun yapılmadığı takdirde vücuda zarar vermesi kaçınılmaz. Uygun yoğunluk, süre ve sıklıkta yapılmayan sportif aktivite ve egzersiz programları cerrahi girişimlere neden olabilecek kolaylıkla sakatlıklara neden olabilir. Egzersiz öncesi uygun ısınma, sonrası soğuma dönemlerine mutlaka riayet edilmeli. Sokaktaki spor aletlerinin bu öneriler doğrultusunda kullanılması ve bu aletlerin vücutta hangi bölgeleri ve hangi kas gruplarını çalıştırdığını bilmek ve ona göre kullanmak gerekir. Kas gruplarına yönelik egzersiz programlarıyla solunum ve dolaşım sistemine yönelik egzersiz programları ve sportif faaliyetler birbirinden farklı yöntem ve aktiviteleri gerektirir. Kullanım sıklığının kesin bir programı olamamasına rağmen haftada 3-4 gün veya gün aşırı 30-40 dakikalık egzersiz ve spor aktivitesi ideal olarak kabul ediliyor.

EN GÜZEL SPOR YÜZME

Çalışan vücut yapılarında ve bölgelerinde ağrı olması doğal. Ancak bu ağrıların 24 saat veya daha fazla sürmesi ağrıya eşlik eden ekimoz, şişlik, uyuşma ve lokal hassasiyetin olması doktora başvurmayı gerektiren belirtiler arasındadır. Yaz mevsiminde yapılabilecek en güzel spor, yüzme veya suyla ilgili aktivitelerdir.
Konular Kadın / Bakım