KORSANA İBRETLİK CEZA UMUTLANDIRDI

Amerika'da bir kadının internetten korsan olarak 24 şarkı indirdiği için 1,9 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edilmesi büyük yankı buldu.

KORSANA İBRETLİK CEZA UMUTLANDIRDI

Her zaman, korsandan yakınan sanatçılar biraz olsun umutlandı. İşte ünlüler ve görüşleri...

Mustafa Sandal: Korsan, tüm dünyada müzik piyasasının kabusu haline gelmiş durumda. MP3'lerin internet ortamında yaygınlaşması ses sanatçıları ve bestecilerin emeklerinin hiçe sayılması anlamına geliyor. İnternetten şarkı indirenlere ağır cezalar vermek yerine, önce o internet sitesini insanların hizmetine açanların önünün kapanması gerekiyor.

MÜZİK ÜRETEMEYECEĞİZ

Müslüm Gürses: Dünyada bu işin yasal boyutu ne güzel çalışıyor. Biz de hâlâ önlemler alınamadı. Aylarca emek verdiğimiz bir şarkı resmen hırsızlar tarafından internet sitelerinde paylaşılıyor. Bizde de keşke daha ağır cezalar olsa. İnşallah bu ibret olur insanlara. Yoksa artık müzik üretemeyeceğiz!

ORASI AMERİKA!

Ali Kocatepe: Amerika'da bu davaları avukatlık büroları takip ediyor ve kazanılan tazminattan çok büyük hak alıyorlar. Burada hakim, 'ne demek bu kadar tazminat istemek' diyor ve üzerinde durmuyor. Amerika başka bir dünya Türkiye başka bir dünya.

GEREKLİ BİR CEZA

Ziynet Sali: Bu ceza, müzik hırsızlığına dur demek açısından önemli. Amerika'daki bu uygulama ibretlik bir ceza. Umarım bizim ülkemizde de hırsızlara gerekli cezalar verilir. Aksi takdirde bir süre sonra albüm yapmak mümkün olmayacak.

SANATA VERİLEN DEĞER

Muazzez Ersoy: Amerika'daki bu ceza aslında sanata verilen değerdir. Türkiye'de de bu kadar büyük olmasa da bu tür suç işleyen herkese gerekli cezanın verilmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Korsan yüzünden kimse yatırım yapamıyor, bu yüzden ilerleyemiyoruz.

BÜYÜKLERİMİZ ANLASIN

Işın Karaca: Haberi okuyunca yapılan uygulamayı çok beğendim. Bu denli ağır bir ceza tabii ki bizde de lazım. Belki büyüklerimiz bu haberi okuduysalar Türkiye'deki cezaları da ağırlaştırmaları gerektiğini anlarlar. Türkiye'deki korsan müzik satışı, sanata ve emeğe olan bu büyük saygısızlık artık cezasız kalmamalı.