Kötü koku beyin tümörü habercisi!..

Beynin alın ve şakak bölgesindeki tümörler, koku sinirlerine baskı yaptığı için ilk belirtisini koku bozuklukları ile veriyor.

Kötü koku beyin tümörü habercisi!..
Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre beyin tümörü, parkinson, epilepsi ve auralı migrenin koku bozuklukları ile ortaya çıktığı bildirildi. Beyin tümöründe koku bozukluğunun en erken ortaya çıkan belirtilerden biri olduğunu söyleyen Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği'nden Doç. Dr. Levent Ertuğrul İnan, “Beyin kafatası ile sınırlı bir organdır. Beyinin herhangi bir bölümünde meydana gelen tümör, dışarı doğru büyüyemeyeceği için bulunduğu yere baskı yapar. Alın ve şakak bölgesindeki tümörlerin ilk belirtisi buruna gelen kötü kokular olabilir” dedi.

KOKU SİNİRİ ETKİLENİYOR

Sadece beyin tümörü değil farklı bazı nörolojik hastalıkların da koku bozuklukları ile kendini gösterdiğini belirten Doç. Dr. Levent Ertuğrul İnan, “Daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkan Parkinson ile temporal lop epilepsisi denilen bir tür epilepsi ve bir migren türü olan auralı migren de buruna kötü kokular gelir. Beynimizde kokuyu alan 'all factor” adı verilen bir sinir var. Bu hastalıklarda kokuyu alan sinir yoğunluğunda ve gövde yapısında bozulmalar meydana geldiği için hastalar kötü koku duymaya başlarlar. Örneğin olmadık yerde buruna gelen yanık kokusu, tütün kokusu ya da başka kötü kokular beyin tümörü ve Parkinson hastalığının ilk belirtilerindendir. Hastaların bu konuda uyanık olmaları gerekir” dedi.

Beyin tümörlerinin en bilinen belirtisinin şiddetli baş ağrısı olduğunu hatırlatan Doç. Dr. İnan, “Beyin tümörünün sebep olduğu baş ağrısı en şiddetli olarak sabah saatlerinde yaşanır. Uykudan baş ağrısıyla uyanmak, eskiden baş ağrısı sorunu olmayıp son dönemlerde sıkça baş ağrısı yaşamak, baş ağrılarının zamanla sıklaşması, baş ağrısıyla birlikte mide bulantısı ve kusma görülmesi baş ağrısının beyin tümörü nedeniyle olabileceğinin ipuçlarıdır. Tümörün neden olduğu baş ağrısı oldukça şiddetlidir ve uzun sürebilir. Sabah yaşanan ağrı öğle saatlerine doğru hafifleyebilir. Tümörün beyin üzerinde oluşturduğu baskı arttıkça baş ağrıları şiddetlenir ve sıklaşır. Eğilmek, öksürmek, egzersiz yapmak bile baş ağrısını artırabilir” dedi.

AURALI MİGREN DE KOKUYLA GELİR

Kadınların baş derdi migrenin bir türü olan Auralı migren hastaları da, krizden önce yanık ya da kötü bir tütün kokusuna benzer kötü kokular duyduğunu söylüyor. Bu dönemde ağrı kesici almak krizin hafif atlatılmasını sağlıyor.

DİKKAT!
Baş ağrısı önemli sinyal


Beyin tümörü belirtileri tümörün büyüklüğüne, hücre tipine ve bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor. Bazen birkaç belirtinin bir arada görülebileceğini ifade eden Doç. Dr. İnan, “Tümör görme yollarına baskı yapıyorsa hasta göz bozukluğu ya da tamamen görme kaybı yaşayabilir. Bazı hastalar matematik işlemleri yaparken zorlanmaya ve hatta unutmaya başlayabilirler. Genellikle baş ağrısı temel belirtidir. Baş ağrısının yanında unutkanlık ya da kolda uyuşma varsa mutlaka bir nöroloğa gitmek gereklidir” diye konuştu.

Doç. Dr. İnan, tümörlerin başka organların kanserinin beyine sıçraması ile de gelişebileceğini belirterek, bazılarının ise tamamen iyi huylu olduğunu ve ameliyatla çıkarıldıktan sonra genellikle tekrar gelişmediklerini ifade etti.