Kudüs oylamasına saatler kala İsrail köşeye sıkıştı!

Türkiye ve Yemen'in gündeme getirdiği Kudüs tasarısı, Birleşmiş Milletler'de ABD ve diğer ülkeler arasında bir savaşa yol açtı.

Kudüs oylamasına saatler kala İsrail köşeye sıkıştı!
Milliyet'in haberine göre Başkan Trump, kutsal kenti İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararı yok sayacak oylamada ABD'nin istediği tercihi yapmayan ülkelere para yardımını keseceklerini ilan etti. Türkiye ve müttefikleri, saat 18.00 itibariyle başlayacak oturumda üçte iki çoğunluğa ulaşılmasını hedefliyor.

Bütün dünya sonucu merakla beklerken, İsrail BM'ye rest çekti. Başbakan Netanyahu, Birleşmiş Milletler için 'Yalanlar Evi' ifadesini kullandı. BM daimi temsilcisi Dannon ise, uluslararası kuruluşların onayına ihtiyaçları olmadığını savundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda bugün Türkiye saatiyle 18.00'de başlayacak Kudüs oturumu, şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı. ABD ve dünyayı karşı karşıya getiren oylamada Türkiye'nin başını çektiği blok, Başkan Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararını yok sayacak tasarı için 93 ülkenin 130'unun oyunu almayı hedefliyor.

İsrail ise, oylamaya saatler kala sonuçtan korktuğunu belli eden açıklamalar yapıyor. Başbakan Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler'e 'Yalanlar Evi' diyerek saldırdı. “İsrail Devleti bu oylamayı tamamen reddediyor. Kudüs bizim başkentimiz ve buradaki inşamıza devam edeceğiz. Yabancı elçilikler ABD’nin öncülüğünde Kudüs’e taşınacak. Bu olacak!” dedi.

İsrail'in BM nezdindeki daimi temsilcisi Danny Danon ise, dünyaya rest çekti. Yükselen tepkilere aldırış etmeyen Danon, yazılı açıklamasında "Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğunu bilmek için uluslararası kuruluşların onayına ihtiyacımız yok" ifadesini kullandı.

Bugünkü oylamayı eleştiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Birleşmiş Milletler için “Yalanlar Evi” ifadesini kullandı.

Trump her zamanki gibi...

BM üyesi 193 ülkenin 180'ini önce mektupla tehdit eden ABD, ardından Trump aracılığıyla dünyanın gözü önünde şantaj yaptı.

"Dün Nikki'nin (ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley), BM'de paralarımızı alıp sonra da Güvenlik Konseyi'nde bize karşı oy kullanan ya da Genel Kurul'da aleyhimize oy kullanma potansiyelini taşıyan ülkelere gönderdiği mesaj hoşuma gitti. Yüzlerce milyon hatta milyarlarca dolar alıp sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Pekala, oylamayı izleyeceğiz. Bırakalım aleyhimize oy kullansınlar, paramız bize kalır. Umrumuzda değil."

'Bir kenara yazacağız'


Trump'ın sözlerinde geçen mesaj, Nikki Haley'in diğer diplomatlara gönderdiği elektronik posta. ABD karşısında oy kullanılmamasını isteyen temsilci, "Oyunu vermeyi düşünürken Başkan'ın ve ABD'nin bu oyu kişisel bir mesele olarak algıladığını bilmeni istiyorum" ifadesi büyük tepki çekti.

ABD'nin uluslararası örgütteki daimi temsilcisi Haley, Twitter mesajında ise 'evet' oyu veren ülkeleri bir kenara yazacakları tehdidini savurdu.

Dünya gözünü kırpmadan izliyor

Dünya, Türkiye ve Yemen tarafından BM Genel Kurulu gündemine alınan tasarıyı gözünü kırpmadan izliyor.

Filipinler'de Trump'ın kararını protesto eden göstericiler, başkent Manila'da eylem yaptı. Polis, İsrail büyükelçiliğine yürümek isteyen protestocuları güçlükle önledi.

Türkiye: "ABD ne yapacak? Cezalandıracak mı?"

Oylamaya gitmeden önce İstanbul'da Filistinli mevkidaşı Riad el Maliki ile gazetecilerin karşısına çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, baskıya boyun eğilmeyeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, "ABD'nin şimdi tehdit yöntemine başvurduğunu görüyoruz. Ne yapacaksınız isimleri alacaksınız da? O ülkelerin de işgal edilmesine müsaade edeceksiniz ya da onları cezalandıracak mısınız? Artık dünya değişti. Artık ben güçlüyüm, o nedenle de haklıyım anlayışı değişti. Artık dünya haksızlıklara isyan ediyor. Artık hiçbir onurlu millet, hiçbir şerefli devlet bu tür baskılara boyun eğmez" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) oylamada ABD'nin yalnız kaldığını dile getiren Dışişleri Bakanı, bugünkü oylamada güçlü bir destek beklediklerinin altını çizdi.

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki ise, dünyaya seslenerek "Yarın kaç ülkenin vicdanıyla adalet namına oy vereceğini göreceğiz" ifadesini kullandı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) de, yazılı açıklamayla ABD'nin tehdidine tepki gösterdi. Açıklamada, "Şantaj, ABD'yi kendini daha fazla yalnızlaştıracak, dünyadaki  nüfuzunu ve konumunu zayıflatacak en etkili yol. Trump'ın, dünyada  satın alınamayacak ya da şantajla boyun eğdirilemeyecek şeyler olduğunu bilmesi  gerek!" denildi.

Yalnızca ABD karşı çıkmıştı

BMGK'da hafta başında gerçekleşen oylamada, Mısır'ın sunduğu Kudüs tasarısı ABD'nin vetosuyla karşılaşmıştı. Geriye kalan 14 ülke ise tasarıya destek vermişti.

BMGK'da ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya'nın veto hakkı bulunsa da BM Genel Kurulu'nda hiçbir ülkenin veto hakkı yok. Bugünkü oylamada üçte iki çoğunluk tasarının kabulu için yeterli olacak. Çıkacak kararın yasal bağlayıcılığı bulunmasa da ezici çoğunluk sağlanması ABD'ye karşı güçlü bir mesaj olacak.

Kudüs oylamasına saatler kala İsrail köşeye sıkıştı!