Kurban Bayramı'nda beslenme

"...Tabii konu bayram olunca en populer konu beslenme oluyor bir anda. Bize de her ne koşulda olursak olalım yazmak düşüyor..."

Kurban Bayramı'nda beslenme
Kurban Bayramında Beslenme

Yarın bayram herkeste bir cosku var! Hatta bende bu yaziyi hazırlarken aileme dogru yolculuk ediyorum... Tabii konu bayram olunca en populer konu beslenme oluyor bir anda. Bize de her ne koşulda olursak olalım yazmak düşüyor...

Öncelikle bayramda ve sonrasında fit, sağlıklı bir vücut istiyorsak her zamanki gibi erken uyanmalı 35-40 dakika yürüyüş sonrası sağlıklı bir kahvaltı ile gune başlamalıyız. Gün icerisinde tatlı tüketmek istiyorsak sütlü tatlılar tercih etmeli, mümkünse öğle ve aksam yemeği arasındaki ara öğünde tüketmeli ve bir porsiyonla sinirlandirmalıyız. Her zaman olması gerektiği gibi 3 ana 3 ara öğün yapmali ve bütün öğünlerde et tuketmek yerine 1 ana ogunde et diğerinde sebze tuketmeli diyetimizde karbonhidrat, yag, protein dengesi sağlamalıyız. Gün boyunca su tuketimimize dikkat etmeli; en az 1.5  litre su tuketmeliyiz. Akraba ziyaretlerinde ikram edilen kahveyi şekersiz ve yanında çikolata olmadan tüketerek metabolizmamızı canlandırabiliriz ama dikkat 2 fincandan fazla ve saat 5'ten sonra tuketip uyku kalitemizi olumsuz etkilemeyelim. Unutmayın iyi bir metabolizmanın altın kuralı kaliteli bir uykudur.

Gün boyunca sağlıklı beslendik peki et yemeklerimizi nasil yapmalı, nasıl depolamalıyız?

Öncelikle hayatımızda doymus yağlara yer yok! Lütfen doymus yaglar ne yemeklerimizin icine girsin ne de depolanmak uzere dolabimiza. Kalp damar sağlığı ve ağırlık kontrolü için et yemeklerinde ekstra yağ kullanmamalı ve yemeklerimize çeşitli sebzeler ekleyerek hem antioksidan kapasitemizi hemde lezzet algimizi arttırmalıyız. Kızartma, kavurma yöntemleri yerine haşlama, ızgara gibi saglikli pisirme yöntemleri tercih etmeliyiz. İlk gün adettendir deyip kurban eti tüketilebilir fakat sonrasında hem sağlık hemde lezzet açısından kurban eti 5-7 gün bekletilmelidir. Eğer kurban etinizi depolamak istiyorsanız bir hafta içerisinde tuketeceklerinizi kullanım miktarınıza göre tek seferde tuketeceginiz miktarda parçalara ayırıp buzdolabı posetlerine koyup buz dolabinin  soğutucu bölümünde depolamalısınız. Daha uzun süre sonra tuketecekseniz ayni şekilde posetledikten sonra dondurucu bölümünde depolamalısınız.

Saglikli ve keyifli bayramlar :)

Sevgi Sevmez