Kütahya'da korkulan oldu!...

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Dulkadir köyünde, siyanür karıştığı iddia edilen şebeke suyundan içen 4 kişi hastaneye kaldırıldı.

Kütahya'da korkulan oldu!...

Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'ne bağlı Dulkadir Köyü'nde, şebeke suyuna siyanür karıştı. Eti Gümüş AŞ'den gelen şebeke suyunu kullanan 4 kişi hastaneye kaldırıldı. Köyde şebeke suyu içtikleri öne sürülen 1 inek, 2 koyun, 7 ördek ve 8 civciv ise telef oldu. Köy Muhtarı Selim İlhan, köye gelerek sudan numune alan İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin suda siyanür olduğunu söylediklerini açıkladı. Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergun Kılıç ise, olayın sabotaj olduğunu öne sürdü.

Geçtiğimiz ay Eti Gümüş A.Ş.'ye ait siyanür barajındaki çökme sonrasında yaşanan olayların ardından Eti Gümüş Tesisleri'ne 3 kilometre uzaklıktaki Dulkadir Köyü'nde şebeke suyuna siyanür karıştı. Köylülerin kullanım suyu olarak kullandıkları suya temas eden 4 kişi Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Mehmet (36), Emeti (28) ve Emine Sözer (28) ile Leyla Sert'in (30) kesin zehirlenme nedeninin yapılan analizler sonrasında belirleneceği öğrenildi. Köyde şebeke suyundan içen 1 inek, 2 koyun, 7 ördek ve 8 civciv ise telef oldu.

MUHTAR: "SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ 'SUDA SİYANÜR VAR' DEDİ"

Dulkadir Köyü Muhtarı Selim İlhan, köylerindeki şebeke suyunun Eti Gümüş AŞ'den geldiğini belirterek, "Biz bu suya güvenemediğimiz için içme suyu olarak kullanmıyoruz, damacana suyu alıyoruz. Bu şebeke suyunu da hayvanlarımız içiyor, tuvalet ve banyoda kullanıyoruz. Bu sabah uyandığımızda köyde bazı hayvanların telef olduğunu gördük. Bu hayvanların sahibi olan 3 kişi ile suyla abdest olan 1 kişi fenalaştı ve hastanele kaldırıldı. Bunun üzerine yetkililere durumu bildirdik. İl Tarım Müdürlüğü'nden ve İl Sağlık Müdürlüğü'nden ekipler gelerek şebeke suyundan numune aldı. Telef olan hayvanlardan da numune alındı. Sağlık Müdürlüğü yetkilileri bana suya siyanür karıştığını söyledi" diye konuştu.

"BÜYÜK FELAKET OLABİLİRDİ"

Muhtar İlhan, "Bu sudan içseydik çok büyük bir felaketle karşı karşıya kalabilirdik" dedi.

ETİ GÜMÜŞ A.Ş.: "SABOTAJ VAR"

Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergun Kılıç ise, "Ortada bir sabotaj var" dedi. Kılıç şöyle konuştu: "Dulkadir Köyü'ne giden bir su hattı var. Dün öğleden sonra nasıl olmuşsa biri gitmiş, fabrikanın özelleştirilmesinden bu yana gerektiğinde Dulkadir Köyü'ne su verilen ve 2 aydır tamamen kapalı olan hattın vanasını açmış. O hatta bizim içme suyu hattımızın dışında, özelleştirmeden önce devletin yaptığı bir şebeke suyu var. O vanayı kim açmış bilmiyoruz. Oraya gönderdiğimiz bir içme suyu yok. Regülatör suyu ile bir bağlantımız yok. Depolar boş, hiçbir şekilde depoda su yok. Bunlar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tespit edildi. Durup dururken havuzdaki siyanürlü suyu, vanayı açıp köye verir miyiz? Ne olduğunu araştırıyoruz."

"ŞÜPHELENDİĞİMİZ KİŞİLER VAR"

Bunun bir "suikast" olduğunu savunan Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergun Kılıç, "Hem güvenlik güçlerinin, hem de bizim şüphelendiğimiz kişiler var. Bu suyun kesinlikle Dulkadir'e gitmemesi gerekiyor. Fabrika dışından olması muhtemel kişi veya kişilerce vana açılmış. Bu su, işletme içerisinde kullanılıyordu ve bu olay meydana geldi" diye konuştu.

"BAZI KİŞİLERİN BİZDEN PARA KOPARMAK İÇİN YAPTIĞI BİR İŞ"

Kılıç, devlet kurumlarının kendilerinden Dulkadir Köyü'nün bulunduğu alanı satın alınmasını istediğini, aksi taktirde kamulaştıracaklarını söylediklerini, bunun üzerine köylülerle görüştüklerini belirtti. Kılıç, "Orada dağdan gelen arsenik sorunu var ve bizimle hiçbir ilgisi yok. Köylüler, köyü terk etmek istediklerini söyledi. 100'den fazla dönümlük bir alan söz konusu. Köylülere, burayı alabileceğimizi söyledik. Ancak bize geldiler ve aile başı yüklü miktarlarda para istediler. Bu sabotaj, bazı kişilerin bizden para koparmak için yaptığı bir iş" ifadelerini kullandı.

MUHTAR: "BU SUYU YILLARDIR KULLANIYORUZ"

Bu şebeke suyunu yıllardır kullandıklarını söyleyen Muhtar Selim İlhan ise, köyden kimsenin vananın yerini bilmediğini, zaten su hattının da kapalı olmadığını iddia etti.

VALİ YARDIMCISI KÖYDE İNCELEME YAPTI

Kütahya Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu ve Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu'nun da köye gelerek incelemelerde bulunduğunu söyleyen Muhtar Selim İlhan, kesin sonuçların yapılacak tetkikler sonucu belirleneceğini söyledi.

Hastaların zehirlenme nedenleri, Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'nde yapılan tetkiklerin ardından ortaya çıkacak.