Kuzey Kore ve Güney Kore liderleri bir araya geldi!

Kuzey Kore lideri Kim, iki ülkeyi birbirinden ayıran sınırı geçerek Güney Kore Devlet Başkanı Moon ile el sıkıştı. Panmunjom'daki Güney Kore askerlerinden oluşan tören mangasını selamlayan Kim, Barış Evi'ne geçerek ziyaretçi defterini imzaladı.

Kuzey Kore ve Güney Kore liderleri bir araya geldi!
Habertürk'ün haberine göre Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya geldi.

İki lider yürütülen görüşmeler sonrasında 1950'den bu yana süren iki ülke arasındaki savaşı bu yıl içerisinde tamamen bitirmek ve Kore yarımadasının nükleerden tamamen arındırmak konusunda anlaşmaya vardı.

İki ülke arasında 1950-1953 yılları arasında sıcak savaş yaşanmış, ardından çatışmalar bitse bile iki ülke arasındaki savaş hali günümüze kadar devam etmişti.

İki liderin görüşme sonrasında yaptığı ortak açıklamada 'kalıcı ve sağlam' bir barışın inşası için çabalanacağı ifade edildi. Güney ve Kuzey Kore liderlerinin imza attığı ortak deklarasyonda askeri silahların azaltılması, sınırda barış bölgesi oluşturulması ve diğer ülkelerle çok yönlü görüşmelerin yapılması vaatleri yer aldı.

Ortak açıklamada, "Kore Yarımadası'nda bundan böyle savaş olmayacak" denildi.

İŞTE YAŞANANLAR

Görüşme için yerel saatle 06.40 sularında Pyongyang'dan yola çıkan Kim, kendisinden az önce Panmunjom'a ulaşan Moon ile görüşmek için iki ülke sınırının güney tarafına geçti.

Kuzey Kore lideri bunun barış için bir 'başlangıç noktası' olduğunu söyledi. Seul'den gelen haberlere göre, iki liderin ayak üstü konuşmasında Kim Jong-un, Moon Jae-in'e uykularının artık füze denemeleriyle bölünmeyeceğini söyledi.

KORE SAVAŞI'NDAN BU YANA İLK!

İki ülke liderlerinin 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı'ndan bu yana üçüncü kez düzenlediği liderler zirvesinde Kim, Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu. Mao tarzı siyah bir takım elbiseyle görüşmeye gelen Kim, Moon ile el ele kameralara poz verdi.

Kim daha sonra Moon'u sınırın kuzeyine geçmeye davet etti. İki lider birlikte sınırın kuzey tarafına geçtikten sonra tekrar güneye döndü.

Moon ile bir süre yürüyüş yapan Kim, akabinde Güney Kore askerlerinden oluşan ve şeref kıtası olarak da bilinen tören mangasını selamladı.

Kuzey Kore lideri Kim'in şubat ayında Güney Kore'ye özel temsilci sıfatıyla gönderdiği kız kardeşi Kim Yo-jong da yer aldı.

"YENİ BİR TARİH BAŞLIYOR"

Kim Jong Un daha sonra Panmunjom'daki Barış Evi'ne geçerek ziyaretçi defterini imzaladı ve beraberindeki Kuzey Kore heyetiyle, Moon'u grup fotoğrafı çekilmeye davet etti. Kim Jong Un, ziyaretçi defterine, "Şimdi yeni bir tarih başlıyor. Bir barış çağının tarihi başlangıç noktasında" ifadelerine yer verdi.

Güney Kore makamlarından yapılan açıklamaya göre, Kim-Moon görüşmesinde, Kore Yarımadası'nın yeniden birleşmesi, iki Kore ilişkilerinin iyileştirilmesi ve nükleerden arındırılma konuları ele alınacak.

Moon ve Kim öğleden sonraki programlarının ilk bölümünde "Kore Yarımadası'nda barış ve refahın sembolü olması umuduyla" birlikte ağaç dikti.

İki ülkeyi ayıran askeri sınır hattı yakına dikilen çam ağacının Kore Savaşı'nın bittiği yıl olan 1953'te filizlendiği belirtildi.

Liderler ağacın köklerine Güney Kore'deki Halla Dağı'ndan ve Kuzey Kore'deki Baekdu Dağı'ndan getirilen topraklardan serpti. Kim , Güney'in Han Nehri'den, Moon ise Kuzey'in Daedong Nehri'de getirilen sularla ağacı suladı. Ağacın yanına iki liderin isimlerin yazılı olduğu bir anıt taşı dikildi. Taşın üzerinde "Barış ve refahı ekiyoruz." ifadeleri yer aldı.

"ŞANS OLMASINI UMUYORUM"

Güney Kore Devlet Başkanı Moon ile açık, samimi ve dürüstçe bir görüşme gerçekleştireceğini belirterek, zirveden iyi bir sonuç almayı umduğunu söyledi.

"Bunun (zirvenin) geçmişteki gibi uygulanamayan sonuçları olması yerine geleceğe kararlılıkla bakarken, birlikte el ele yürüyebileceğimiz bir şans olmasını umuyorum." diyen Kim, Moon'a "bu tarihi yerde" olmaktan çok heyecan duyduğunu belirtti. Kim, Moon'a kendisi ile buluştuğu için teşekkür etti.

"Başkan Kim, askeri demarkasyon hattını geçti. Böylelikle Panmunjom, bir ayrılığın değil barışın sembolü oldu." yorumunu yaptı.

Dünyanın gözleri ve kulaklarının Panmunjom'a çevrildiğini vurgulayan Güney Kore Devlet Başkanı Moon, denizaşırı ülkelerdeki vatandaşların yanı sıra iki ülke halklarının zirveden beklentilerinin çok yüksek olduğunu kaydetti.

Moon, zirvede bir anlaşmaya ulaşmayı, dünyada barışı dileyen herkes ve kendi halkları için mükemmel bir hediye oluşturabilmeyi dilediğini belirtti.

BARIŞ VE REFAH İÇİN FİDAN DİKİLECEK

Tarihi zirve için bir araya gelen iki lider, Panmunjom Ateşkes Köyü'nün Güney Kore'ye ait kısmında bulunan Barış Evi'nde kısa bir sohbetin ardından yerel saatle 10.15'te resmi görüşmelere başladı.

Görüşmenin ardından taraflar ayrı ayrı öğle yemeği yiyecek, öğle arasından sonra tekrar bir araya gelerek birlikte fidan dikecek. İki ülkeden getirilen toprakların serpileceği çam fidanının dikileceği yerin yanına "Buraya barışı ve refahı ekiyoruz." yazılı bir anıt taşı konulacak.

İki ülke liderleri bir günlük zirvenin sonucunu ortak basın toplantısıyla duyurmadan önce beraber kısa bir yürüyüş yapıp sohbet edecek. Zirve, Moon'un ev sahipliğinde yapılacak akşam yemeğiyle sona erecek.

ZİRVE SÜRECİNİ BAŞLATAN "KİM'İN YILBAŞI MESAJI" OLDU

Kuzey Kore lideri Kim'in geçen yıl yaptığı nükleer ve füze denemeleri hem Kore Yarımadası'nda hem de uluslararası toplumda büyük tepkiye neden olmuş, Pyongyang yönetiminin eylül ayında gerçekleştirdiği 6. nükleer deneme ile Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerilim had safhaya çıkmıştı.

Güney Kore Devlet Başkanlığına iki Kore arasındaki ilişkileri onaracağı vaadiyle gelen Moon Jae-in'in diyalog çağrılarına, Kim Jong-un yılbaşında sürpriz bir mesajla karşılık vermişti.

Kuzey Kore lideri Kim'in yılbaşı mesajında PyeongChang 2018 Kış Olimpiyat Oyunları'na yönelik "Güney Kore'de düzenlenecek Kış Oyunları, ülke için iyi bir fırsat olacaktır." diyerek, Kış Olimpiyatları'nın başarılı olmasını dilemişti.

Olimpiyat oyunlarına heyet gönderilmesi dahil bazı adımlar atmaya hazır olduklarını belirten Kim, bu amaçla iki Kore'den yetkililerin ivedi olarak buluşabileceklerini söylemişti.

DİPLOMATİK GÖRÜŞMELERLE GELEN ZİRVE

Yılbaşı mesajının ardından yakalanan olumlu atmosferle Kim, olimpiyat oyunlarına katılmaya giden Kuzey Koreli heyetle beraberinde kız kardeşi Kim Yo-jong'u özel temsilcisi sıfatıyla Güney Kore'ye göndermişti. Kuzey Kore'den 22 atlet, Güney Koreli sporcularla aynı bayrak altında yürümüştü.

Olimpiyatlarda yakalanan barış havasını çerçevesinde Güney Kore Devlet Başkanı Moon da Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong'u mart ayı başında Kuzey Kore'yi ziyarete göndermişti. Chung'un Kuzey Kore'de yaptığı görüşme sırasında iki ülke liderinin bir zirve için mutabakata vardığı açıklanmıştı.

Kuzey Kore ve Güney Koreli üst düzey yetkililerden oluşan heyetlerin mart ayı sonunda, sınır köyü Panmunjom'da yaptığı görüşme sonrası Kim-Moon zirvesinin 27 Nisan'da Panmunjom'un güney tarafında Barış Evi'nde (Peace House) yapılacağı bildirilmişti.

Kim-Moon zirvesi, 1953’ten bu yana sınırın Güney Kore tarafında yapılan ilk buluşma oldu. 2000 ve 2007 yıllarında düzenlenen önceki iki liderler zirvesi Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yapılmış, nükleerden arındırılma konusunun yanı sıra ekonomik meseleler konuşulmuştu.

Kim'in, Moon ile buluşmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'la da gelecek ay görüşmesi planlanıyor.

ABD, KIM-MOON GÖRÜŞMESİNDEN MEMNUN

ABD yönetimi, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un buluşmasını olumlu bir gelişme olarak gördüğünü açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Kim-Moon görüşmesini "tarihi" olarak niteleyen Sanders, "Müzakerelerin tüm Kore Yarımadası için barış ve refah dolu bir gelecek yolunda ilerleme sağlayacağı konusunda ümitliyiz." ifadesini kullandı.

Sözcü ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasındaki görüşmenin de gelecek haftalar içinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

İki ülke liderlerinin, bir günlük zirvenin sonucunu ortak basın toplantısıyla tüm dünyaya duyurmaları bekleniyor.

PEKİN: "KORELİ LİDERLERİ ALKIŞLIYORUZ"

Çin Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore ve Kuzey Kore liderleri arasında bu sabah gerçekleşen tarihi buluşma nedeniyle iki tarafı kutladıklarını açıkladı.

Kuzey Kore ve Güney Kore liderlerinin el sıkıştıklarını televizyondan izlediklerini belirten bakanlık sözcüsü Hua Chunying, "İki lideri bu tarihi adım nedeniyle alkışlıyor, gösterdikleri siyasi kararlılık ve cesaret nedeniyle kutluyoruz" dedi. Hua, buluşmanın önemli sonuçlar getirmesini umduklarını ifade etti.

Sözcü, Koreli liderlerin buluşmasını, Çinli edebiyatçı Lu Xun'den alıntı yaparak, "Aralarında musibetler geçse de kardeşler buluşunca bir gülüş tüm husumeti siler" ifadesiyle değerlendirdi.

Çinli sözcü, Panmunjom'da gerçekleşen tarihi buluşmanın bir fırsat olarak değerlendirilerek, yarımadada uzun süreli istikrar için yeni bir yolculuk başlatmasını temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

Kuzey Kore ve Güney Kore liderleri bir araya geldi!