Laptop kamerasından izleniyor muyuz?..

Laptop kamerasını kapatarak kötü niyetli kişilerin görüntü almasını engelleyebilirsiniz.

Laptop kamerasından izleniyor muyuz?..
İHA'nın haberine göre uzmanlar, bilgisayarlardaki kameralardan izleniyor olabileceğimizi söylüyor. Nesnelerin interneti ile birlikte çevrimiçi cihazların sayısı her geçen gün arttıkça risklerde artış gösteriyor.

'Özel hayatımız için bir tehdit'

"Laptop kamerasından izleniyor olabilirsiniz" diyen Ahmet Enes Mangan, ’’Teknolojinin bize getirdiği problemlerinden biri de laptop kamerasından izleniyor olmamızdır. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg laptop kamerasını kapatmaktadır. Eski FBI Direktörü James Comey, itirafında birçok kişiyi izliyoruz demiştir. Bu şu demek oluyor: Bilgisayarlarımız özel hayatımız için bir tehdit’’ açıklamasında bulundu.

IP adresi yeterli

"Laptop kamerasından görüntü almak için IP adresine ulaşmaları yeterlidir" diyen Mangan, ’’Bunu kanıtlamak için sosyal bir deney yaptık. Yaklaşık 5 milyon kişiye, kargo maili görüntüsünde mail yolladık. Yolladığımız maillerde bir link bulunuyordu. O linke tıklayanlar bizim istediğimiz siteye yönlendirildiler. Biz, mailin içine herhangi spam ve virüs koymadık, ancak koyulabilirdi. Bilgisayar korsanları isterse içinde bir virüs bulundurup sizin bilgisayarınızın IP adresini ele geçirip hem bilgilerinize hem de kameranıza ulaşabilirlerdi. Bu görüntüleri internette sakıncalı sayfalara veya derin internette bazı kişilerin servisine sunabilirler. Laptop kamerasını kapatarak izlenmenizi engelleyebilirsiniz. En azından özel hayatınıza ve mahremiyetinize özel engel oluşturmuş olursunuz’’ şeklinde konuştu.