Macaristan Büyükelçiliği'ne de şüpheli toz!

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna da zarf içinde şüpheli toz gönderildi.

Macaristan Büyükelçiliği'ne de şüpheli toz!
Milliyet'te yer alan habere göre İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Macaristan Başkonsolosluğundan da sarı toz ihbarı alındı. Toza bulaşan personel ve mekanın dekontaminasyonu için ilgili birimlerimiz olay mahalline sevk edildi.  Macaristan Başkonsolosluğu'ndaki zarfın 24 Ekim Cuma günü diğer Başkonsolosluklara gönderilen zarflarla aynı anda gönderildiği değerlendirilmektedir."

İŞTE VALİLİĞİN AÇIKLAMASI

"Bilindiği üzere 24 Ekim 2014 Cuma günü ilimizdeki bazı Başkonsolosluklara zarf içinden şüpheli toz gönderilmiş ve olayın haber alınması üzerine İstanbul AFAD KBRN Ekibi ve ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahaleler yapılmıştır.

Bugün Macaristan Başkonsolosluğundan da aynı olayla ilgili bir ihbar alınmış ve toza bulaşan personel ve mekanın dekontaminasyonu için ilgili birimlerimiz olay mahalline sevk edilmişleridir.

Bahse konu ihbarda, 2 gündür Başkonsoloslukta personel bulunmadığı, bugün mesai başlangıcı ile birlikte gelen zarfları açtıkları anda bir zarfın içinden dökülen sarı tozla karşılaşıldığı beyan edilmiş olup bugünkü şüpheli zarfında 24 Ekim Cuma günü diğer Başkonsolosluklara gönderilen zarflarla aynı anda gönderildiği değerlendirilmektedir."


SARI TOZUN SIRRI BUGÜN ÇÖZÜLÜYOR

İstanbul’da daha önce 5 ayrı konsolosluğa gönderilen ve bazı çalışanların karantinaya alınmasına neden olan sarı toza ilişkin sonuçlar bugün alınacak. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gözlem altına alınan 25 kişinin durumu ise Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’ndan gelecek sonuçla belirlenecek. 

Laboratuvara gönderildi

İstanbul’daki Kanada, Belçika, Fransa, Almanya ve ABD konsolosluklarında geçtiğimiz Cuma günü ‘sarı toz’ korkusu yaşanmıştı.

Konsolosluklara kargo ile gönderilen zarfların içinden çıkan sarı toz nedeniyle konsolosluk binaları boşaltılarak toza doğrudan veya dolaylı maruz kalan konsolosluk çalışanlarının bir bölümü karantinaya alınmıştı. Zarftan çıkan madde örnekleri ise inceleme için Ankara’daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’na gönderilmişti.

Gözlem altında tutuluyorlar

Şüpheli toz maddeye maruz kaldığı belirlenen 25 kişi cuma gününden bu yana Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gözlem altında tutuluyor. Takipleri hastanenin Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nde sürenlerden 19’u Kanada Başkonsolosluğu’dan. Bu kişilerin 3’ü yabancı, 16’sı ise Türk vatandaşı. Almanya Başkonsolosluğu’ndan ise gözlem altında 2’si Türk 2’si Alman 4 kişi var. Belçika Başkonsolosluğu’ndan 2 Türk vatandaşı da sarı toz maruziyeti nedeniyle karantina altında. Takipleri yapılan 25 kişinin durumu, bugün Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’ndan alınacak sonuçlarla belli olacak.