Mağdur öğrenciyi okuldan uzaklaştırdılar!..

Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümü ikinci sınıfında okuyan İ.K., geçen 2 Aralık’ta araştırma görevlisi E.L.’nin verdiği “Solidworks” dersine girdi...

Mağdur öğrenciyi okuldan uzaklaştırdılar!..
'Yatakta çıkardığın sesler' soruşturmasında karar: Mağdur öğrenci okuldan uzaklaştırıldı

Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre Karabük Üniversitesi'nde ders sırasında montaj işlemini başardığı için sevinen İ.K. adlı kız öğrencisine, "Yatakta çıkardığın sesleri burada çıkaramazsın, burası sınıf ortamı" diyen öğretim üyesi E.L.'ye ceza verilmezken; kız öğrenciye "Yüksek öğretim kurumu personelinin kurum içinde ya da dışında şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemde bulunduğu" gerekçesiyle iki hafta okuldan uzaklaştırma cezası verildi.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümü ikinci sınıfında okuyan İ.K., geçen 2 Aralık’ta araştırma görevlisi E.L.’nin verdiği “Solidworks” dersine girdi.

Montaj hakkındaki ders sürerken, bu konuyu anlamakta zorlanan İ.K. bir arkadaşından yardım istedi. Montaj yapımını gösteren arkadaşı, “Diğer üç tanesini kendin yaparsan öğrenebilirsin” dedi. İ.K. 20 dakikalık bir uğraştan sonra montaj işlemini yapınca, çevresindekilerin duyacağı şekilde sevinçle “Yaptım” dedi. Bunun üzerine E.L., öğrencisine, “Yatakta çıkarttığın sesleri burada çıkartamazsın, burası sınıf ortamı” diye bağırdı.

İ.K. de, “Sınıfta siz ne diyorsunuz hocam” diye tepki gösterdi. Dersten sonra İ.K. ve sekiz kız öğrenci, E.L.’nin odasına giderek, kendisini şikayet edeceklerini söyledi. E.L. de, “İstediğiniz yere şikayet edin” dedi. Daha sonra dekanlığa çağrılan İ.K., “Hocanız özür dilesin ve bu iş tatlıya bağlansın” denildi. Ancak İ.K. ve arkadaşları, E.L.’nin derslerine girmek istemediklerini belirterek, yaptırım uygulanmasını talep etti. Buna karşılık dekanlık yetkilileri olayın basına yansımaması için öğrencileri uyardı.

ÖĞRENCİ KOLEKTİFLERİ'NİN FACEBOOK HESABINDA

İ.K., geçen cumartesi günü Teknoloji Fakültesi Dekanlığı’na iki dilekçe verdi. Şikayet dilekçesinde, “Olaydan ruhen ve psikolojik olarak etkilendim. Yaşadığımız olayla ilgili sınıfta tanıklarımız var. Öğretim görevlisinden şikayetçiyim. Üniversitenin olayı soruşturmasını istiyorum” dedi.

İkinci dilekçede, E.L. hakkında soruşturma başlatıldığı yönünde bilgi aldığını kaydeden İ.K., Bilgi Edinme Kanunu kapsamında, soruşturma kapsamındaki evrakları talep etti.

Bu arada E.L.’nin, İ.K.’nin üyesi olduğu Öğrenci Kolektifleri adlı topluluğun Facebook hesabına girerek mesaj attığı ortaya çıktı. E.L., grup tarafından kendisi hakkında ‘tacizci’ denilmesine karşılık olarak, “Öncelikle şunu belirteyim ki tarafımdan uygunsuz bir laf çıkmıştır. Bunun için bu arkadaştan özür dilemiştim. Tokalaşıp odadan ayrılmıştır. Bu lafı savunmuyorum. Ama şu var ki sitenizde, hakkımda tecavüzcü ve tacizci gibi hiç de hoş olmayan ithamlar yapılmakta ve paylaşılmaktadır. Bunu yayınlayanların ve paylaşanların hakkında yasal yollara başvuracağım” diye yazdı.

DERS VERMEYE DEVAM EDİYOR

İ.K.'nin şikayette bulunması üzerine E.L.'nin bu öğrencinin dersine girmesine son verildi. E.L. okuldaki diğer derslere katılmaya devam ederken; taciz edilen ve şikayette bulunan kız öğrenciye ceza kesildi. İ.K.'ye "Yüksek öğretim kurumu personelinin kurum içinde ya da dışında şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemde bulunduğu" gerekçesiyle 8-21 Şubat 2016 tarihleri arasında iki hafta süreyle okuldan uzaklaştırma cezası verildi.