Meclis bütçesinde kadın-erkek eşitliği

Kadın-erkek eşitliği TBMM bütçesine girdi. ‘Cinsiyete duyarlı bütçeleme’ uygulamasıyla kadın personele yönelik giderler erkeklerinkiyle aynı oranda olacak.

Meclis bütçesinde kadın-erkek eşitliği
Akşam'dan Yelda Gökdağ'ın haberine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nden tüm kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olacak davranış… TBMM Genel Sekreterliği, Meclis’in 2015 yılı bütçe tasarısında ‘cinsiyete duyarlı bütçe’ uyarısı yaptı. Birimlere gönderilen yazıda, kadın personele yönelik giderlerin bütçe kalemleri arasında somut olarak gösterilmesi istendi.

10. KALKINMA PLANI'NDA VAR

AKŞAM’a konuşan TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, konuyla ilgili şunları söyledi: Her yıl iş yaşamına kadın katılımı yüzde 5'lik oranda artış gösteriyor. Eğer oransal artış bu çizgide giderse, 2023'te yüzde 50'leri yakalamak mümkün olacak. Bu oranlara TBMM'deki kadın kotası bakımından yakalamak da mümkün. Maliye Bakanlığı, 10. Kalkınma Planı’nda yer almasına rağmen 2014-2016 bütçe çağrısında bu hususu atladı. ‘Kadın-erkek fırsat eşitliği’ geçen yasama döneminde en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri oldu.

İŞ GÜCÜNE KATILIMI ARTIRIR

Bu yaklaşım; bakanlıklar, kamu idareleri, üniversiteler ile yerel yönetim bütçelerinde ve kamu hizmeti alanlarında uygulanabiliyor ve pek çok eşitsizliğin önüne geçebiliyor. Biz komisyon olarak şiddete ne kadar eğildiysek kadının iş gücüne katılımını da o kadar önemsedik.  Dolayısıyla hükümet olarak hedefimiz bu eşitsizliği ortadan kaldırmak. Bu sebeple biz de komisyon olarak, kurumların 'cinsiyete duyarlı bütçeleme' yapmaları konusunda çağrılarda bulunduk.

Harcamalar yarı yarıya

CİNSİYETE duyarlı bütçeleme, kamusal harcamaların yüzde 50’sinin erkeklere ve yüzde 50’sinin kadınlara yönelik olması anlamına geliyor. Bu bütçelemede harcamaların kadın ve erkeklerin önceliklerine göre eşit dağıtımı ve cinsiyet ayrımcılığının azaltılması için kullanılması söz konusu. 

1984 yılında ilk kez Avustralya’da başlayan uygulama daha sonra İngiltere ve Fransa’da devreye sokuldu.