Memduha Özden: "Atatürk’ü gördüğüm gün hayatım değişti"

Memduha Özden, tam 40 yıl öğretmenlik yaptı. Şimdi 97 yaşında... Bir Öğretmenler Günü’nü daha anıları ve sevdikleriyle kutladı. En güzel anısını ise 1928’de Samsun’a gelen Atatürk ile yaşadı... Özden, o gün öğretmen olmaya karar verdi.

Memduha Özden: "Atatürk’ü gördüğüm gün hayatım değişti"
Yeni Asır'dan Tansu Edip Gökbudak'ın haberine göre emekli beden eğitimi öğretmeni Memduha Özden, Selanik'ten Türkiye'ye mübadeleyle gelip, içi eğitim aşkıyla dolan bir öğretmen oldu. Yaklaşık 40 yıllık öğretmenlik hayatı boyunca onlarca sporcuyu Türk sporuna kazandıran Özden, Öğretmenler Günü'nü evinde çocuklarıyla mutlu bir şekilde geçirdi. Şimdi 97 yaşında olan Özden, genç meslektaşlarına, "Öğretmen olmak istiyorsanız önce çocukları sevin. Çocukları severseniz bu mesleği layıkıyla yaparsınız" diye öğütte bulundu.

"İŞTE BENİM SARI KIZIM"

Memduha Özden, Selanikli anne ve babanın 7 çocuğundan biri olarak dünyaya gözlerini en buhranlı günler olan 1919 yılında açtı. Çocukluğunun ilk 5 yılını Selanik'te geçiren Özden, Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan arasında imzalanan mübadele anlaşmasıyla birlikte ailesiyle bindiği ilk vapurla Samsun'a geldi. İlkokulu ve liseyi burada okuyan Özden'in hayatı ise 1928 yılında Atatürk'ün Samsun ziyaretiyle değişti. O gün okulunda dersteyken Atatürk'ün Samsun'u ziyaret edeceğini duyan Özden, arkadaşlarıyla birlikte onu karşılamaya çıktı.

Özden, "O gün Atatürk arabasından indi ve direkt benim yanımda durdu. Başımı okşayarak, 'İşte benim sarı kızım' dedi. Atatürk'ün o dönemki gezisi, Harf Devrimi kapsamındaki gezisiydi. O gün Atatürk'ün benimle konuşması sonrası 'Ben de öğretmen olacağım' dedim" diye konuştu.

İlkokul, ortaokul ve liseyi Samsun'da okuyan Özden ardından muallim sınavlarına girerek o dönemki adı Gazi Terbiye olan, Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne girdi. Burada 4 yıl boyunca yatılı okuyan Özden, hayatının aşkı olacak olan Osman Özden ile tanıştı. Ancak 4 yıllık eğitimin ardından Memduha öğretmen Samsun'a, Osman Özden de Giresun'un bir köyüne tayin oldu. Yıllar boyunca sadece mektuplaşarak birbirleriyle görüşen iki öğretmenin yolu İzmir'de kesişti. Memduha ile Osman Özden burada evlendi. Memduha Özden, İzmir'de Kız Lisesi, Amerikan Lisesi ve son olarak 32 yıl boyunca görev yaptığı Cumhuriyet Kız Enstitüsü'nde çalıştı. Burada birçok spor okulunu geride bırakan Özden, milli takımdan getirttiği hocalarla öğrencilerine atletizm, voleybol ve basketbol branşlarında eğitim verdi.

Özden, "Öğretmenken herhangi bir müsabaka ya da etkinlik olduğunda hep beni gönderirlerdi. İzmir'deki çoğu resmi törenleri yöneten ben olurdum. Arkadaşlarım beni çok kıskanırdı" diye konuştu.

OĞLU ANNESİNİN İZİNDEN GİTTİ

Türk sporuna Makbule Durmaz, Tansu Coşan Rikençal, Aylin Özpars Üstündağ ve Melek Aydınoğlu gibi isimleri kazandıran Özden, kendisiyle aynı branşı yapan eşi Osman Özden ile birlikte oğulları Uğur Özden'e de spor aşkını aşıladı. Uğur Özden voleybolda Türkiye'nin tanınmış oyuncularından biri oldu. Özden, İzmir'in önemli voleybol takımlarından Arkasspor'un basın sözcülüğü görevini yürütüyor.

Memduha Özden: "Atatürk’ü gördüğüm gün hayatım değişti"

Memduha Özden: "Atatürk’ü gördüğüm gün hayatım değişti" - Resim : 2