Meme kanseri erkeklerde daha hızlı ilerliyor!

İzmir Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç.Dr. İsmail Özsan, daha çok kadınlarda görülen meme kanserinin, erkeklerde daha agresif ve hızlı ilerlediğini söyledi.

Meme kanseri erkeklerde daha hızlı ilerliyor!
Yeni Asır'da yer alan habere göre Yrd. Doç. Dr. Özcan, kanserin çoğu zaman ileri evrelerde fark edildiğini belirterek, erkeklerin de kadınlar gibi ayda bir kez elle meme kontrolü yapmasını önerdi.

Meme kanserinin kadınlara özgü bir hastalık olduğu düşünülür ancak tüm meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 1'i erkeklerde de görülür. Hastalığın farkına geç varıldığı için tanı kadınlara göre daha geç konur.

Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Özsan, kanserin en yaygın görülen belirtisinin meme dokusunda kitle olduğunu kaydederek, "Erkeklerde az da olsa bir meme dokusu vardır. Bu meme dokusu kadınlarda olduğu gibi meme hastalıklarına açıktır. Erkeklerde meme kanseri yüzde 1 oranında görülür. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de memede kitle, meme başında akıntı, meme başı çatlaklıkları, şekil bozuklukları ve elle anlaşılabilen kitleler olarak belirti verir. Meme dokusu az olduğu için tanısı kolaydır. Ancak hızlı yayılır. Genelde ileri evrede anlaşılır. Erkeklerde kadınlara göre daha agresiftir. Meme kanseri erkeklerde daha ölümcül olabiliyor" dedi.

Erkeklerin her ay elle meme kontrolü yapmasını öneren Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Özsan, "Erkeklerde 40 yaşın üstü risk faktörünü arttırmaktadır. Elle muayene erkekler açısından çok önemli. Sadece kadınların yapması gerektiği düşünülüyor ancak erkekler elle meme kontrolünü bilmeli ve uygulamalı. Erkekler ayda bir kez ayna karşısında traş sonrası meme kontrolünü yapmalıdır. Kadınların yaptığı gibi hissedilebilen bir kitle olup olmadığına bakmalılar. Her kitle olumsuz değildir ancak bunun ayrımını hekimler yapmalı" dedi.

KAS DOKUSU ALINABİLİR

Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Özsan, meme kanserinin erkeklerde daha hızlı ilerlediğini ifade ederek, "Erkeklerde meme koruyucu ameliyat yapamıyoruz çünkü meme kütlesi yok. Tedavi nedeniyle bütün meme dokusu çıkarılıyor. Kol altındaki lenf bezleri ve yağ dokusu temizleniyor. Bazı durumlarda meme altında bulunan kasların alınması gerekebiliyor. Meme altında doku olmaması nedeniyle hastalık hızla ilerliyor. Sigara içen erkekler risk grubunda yer alıyor. Ailede erkek meme kanseri öyküsü olan kişilerde risk artıyor" diye konuştu.

MEME BÜYÜMESİ

Dr. Özsan şunları söyledi: "Erkeklerde meme büyümesi meme kanseri sanılabiliyor. Ancak bu kanser değildir. Kullanılan ilaçlar, genetik yapı ve testis tümörleri erkekte meme büyümesine neden olabilir. Şüpheli bir durumda bir hekime başvurulmalı."