Meme kanserine karşı günde 30 dakika yürüyün

Bilimsel araştırmalar, fiziksel aktivite seviyesi ile meme kanseri arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi.

Meme kanserine karşı günde 30 dakika yürüyün
Sözcü'de yer alan habere göre bilimsel araştırmalar, fiziksel aktivite seviyesi ile meme kanseri arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi.

Bu tür çalışmalar, her gün 30 dakika tempolu yürüyüş yapmanın meme kanseri riskini yüzde 33 oranında azalttığını da ortaya koydu.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, hareket etmenin özellikle meme kanseri riskinin azalması üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Kaya, bu konuda önemli bilgiler verdi…

Daha aktif olmak için neler yapılmalı?

Düzenli egzersiz yapılmasını, ağırlık çalışmalarıyla kasların kuvvetlendirilip koşulmasını öneren Doç. Dr. Defne Kaya, çeşitli nedenlerle bunları hayatlarına dahil etmeyenlere şu tavsiyelerde bulundu: “Haftada 150 dakika tempolu yürüyüş yapın. Başlangıçta üç ila dört bin adım atın ve zamanla 10 bin adıma ulaşın. 10 dakikada bin adım atmak size ideal bir yürüyüş temposu sağlayacaktır. Temponuz artsa da nefes alışınızın bozulmadığı, kalbinizin sıkışmadığı ve yanınızdakilerle nefes nefese kalmadan konuşarak yürüyebileceğinizi hissettiğiniz en yüksek tempoda yürüyün.

Yaşam tarzınızda küçük değişiklikler yapın

Her gün 30 dakika düzenli yürüyüş yapmak meme kanseri olma riskini yüzde 33 oranında azaltıyor. Meme kanseri olan 13 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırma ise haftada üç saatten fazla tempolu yürüyüş yapan hastaların meme kanserinden dolayı yaşamını yitirme oranının yüzde 30 azaldığını ortaya koyuyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırma ise yaşam tarzında küçük değişiklik yapılarak, her 10 kanser vakasından dördünün önlenebileceğini ispatladı. Bu küçük değişikler arasında, sağlıklı ve dengeli beslenme, normal vücut ağırlığı, aktif yaşam, alkol tüketiminin azaltılması, sigarayı bırakmak, güneş ışınlarından korunmak ve vücudun belirtilerini takip etmek yer alıyor. Bu değişimler bireyi yaşam boyu sağlıklı da kılıyor. Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam ise başta bağırsak, böbrek, pankreas, rahim ve meme (özellikle menopoz sonrası) olmak üzere kanserin oluşma riskini arttırıyor. Düzenli egzersiz, hareketli yaşam, özellikle de yetişkin dönemde yapılan egzersiz, ileri yaşlarda gelişebilecek kanser riskini belirgin oranda azaltıyor.


Hareket nasıl bir etki yaratıyor?

Fiziksel aktivite ve egzersizlerin meme kanserine karşı yarattığı etkiler şöyle sıralanabilir:

– Kontrolsüz hücre bölünmesini tetikleyen insülin ve insülin benzeri büyüme faktörü seviyesini azaltarak,
– Meme kanserini tetikleyen yüksek östrojen seviyesini düşürerek,
– Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip tümör hücreleriyle savaşmasını sağlayarak,
– İstenmeyen, aşırı vücut yağlarını yakarak veya azaltarak spor kansere karşı koruyucu bir şemsiye oluşturabilir.


Ev işleri fiziksel aktivite sayılır mı?

Ütü yapmak, bahçe işleriyle uğraşmak ve ev temizlemek meme kanseri riskini azaltır. Yine de düzenli olarak yaptığınız ev işlerine sporu, yürümeyi veya egzersizi mutlaka ekleyin. Daha aktif bir yaşam için asansör yerine merdivenleri kullanın, arabaya binmek yerine yürüyün ve toplu taşımayı tercih edin. Arabaya binmek için ısrar ediyorsanız uzağa park edip yürüyün, evcil hayvan alın ve onu dolaştırmaya çıkın, günlük adımlarınızı takip edin ve arttırın, televizyon izlemek yerine arkadaşlarınızla yürüyüş yapın, alışveriş merkezlerinde yürüyüş parkuru belirleyin ve her katta bir-iki tur atın.

Meme kanseri hastaları için de egzersiz önemli

Meme kanseri olan hastalarda kemik, kas ve yumuşak dokuların etkilenmesinden dolayı bu bireylerin egzersiz programlarının çok dikkatli ve özenle hazırlanması, ayrıca doktor tarafından sıkça kontrol edilmesi gerekir. Ancak hastalar, doktor ve fizyoterapistlerine danışmadan hareket etmemelidir. Bedeninizi ve beyninizi hareketlendirmeli, hayat boyu sevdiklerinizle aranıza mutlu ve güzel anılar dışında hiçbir şeyin girmemesine dikkat etmelisiniz.
Konular Kadın / Bakım