Memur ve memur emeklilerine üçlü zam

Milyonlarca memur 2019 ocak ayına sayılı günler kala maaşlarına gelecek zam ile ilgili haberlere göz çevirdi. Memurların ocak ayında 3 ayrı zam alması gündemde.

Memur ve memur emeklilerine üçlü zam
Takvim Gazetesi'nden Faruk Erdem'in haberine göre Ocak ayı ile birlikte memurların toplu sözleşme zammı artacak, enflasyon farkı maaşlarına eklenecek ve aile yardımı da yükselecek.

3 milyona yakın memur, ocak ayında üç ayrı artışa kavuşacak. Önce maaşlar toplu sözleşme zammıyla artacak. 6 aylık enflasyon da maaş artışına eklenecek, aile yardımı da yükselecek. Kamu kurumlarında görev yapan 3 milyona yakın memurun gelirleri Ocak ayında artacak. Öncelikle maaşları değişecek olan memurlar ayrıca enflasyon farkını da maaşlarında görecek. Artan enflasyon ile birlikte memurların aldıkları aile yardımları da yükselmiş olacak.

5 aylık enflasyonun yüzde 10.64 çıkmasının ardından yaptığımız hesaplamalara göre 2 çocuklu bir memurun aile yardımı 2019 yılı ilk 6 ayı için 410 lirayı bulacak.

1-) MEMUR MAAŞI ARTACAK

Memurların maaş zamları her 6 ayda bir toplu sözleşmede belirlenen oranda artırılıyor. Temmuz ayında yüzde 3.5 toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı alan memurlar Ocak ayında yine toplu sözleşmede belirlenen yüzde 4 oranında zam alacak. Önümüzdeki dönemde uygulanacak yeni zam oranları ise 2019 yılında toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenecek

2) MEMURA MAAŞ FARKI KESİNLEŞTİ

Maaş zammına ilaveten memurlar için bu dönemde enflasyon farkı da kesinleşmiş oldu. Memurların ocak ayında fark alması için 2018'in ikinci yarısında enflasyonun Temmuz'da alınan yüzde 3.5'lik zammı aşması gerekiyordu. 5 aylık enflasyon yüzde 10.64 olarak açıklandı. Böylece memurlara şimdiden yüzde 7.14 oranında enflasyon farkı verilmesi kesinleşti. Toplam zam oranı ise yüzde 11.14'e ulaşmış oldu. Aralık enflasyonunun 3 Ocak'ta açıklanmasıyla birlikte bu rakam kesinleşecek. Aralık enflasyonu sıfır bile çıksa zam enflasyon farkı ile birlikte yüzde 11.14 olacak.

3) MEMURA VERİLEN ÇOCUK PARASI ARTIYOR

Yüzde 4'lük toplu sözleşme zammı ve yüzde 7.14'lük enflasyon farkı ile birlikte yüzde 11.14'e ulaşan zammın ardından memurlara verilen aile yardımlarında da artışlar meydana gelecek. 5 aylık enflasyon verisiyle yaptığımız hesaplamalara göre şu anda çalışmayan eş için ödenen aile yardımı 251.68 liradan Ocak ayında 279.72 liraya çıkacak. Çocuk yardımı tutarı ise 0-6 yaş için 58.98 liradan 65.55 liraya, 6 yaş üstü için 29.49 liradan 32.77 liraya yükselecek. Böylece 0-6 yaş aralığında 2 çocuğu olan ve eşi çalışmayan bir memura şu anda ayda 369.63 lira ödenirken bu rakam Ocak ayı ile birlikte 410.82 liraya kadar yükselecek. Aralık enflasyonuna göre bu rakamın daha da artması söz konusu olabilecek.

EMEKLİ MEMUR DA ZAM ALACAK

Memurlarla birlikte emekli memurlar yani Emekli Sandığı emeklileri de Ocak ayında çifte artış yaşayacak. Emekli memurlar için de önce yüzde 4 toplu sözleşme zammı uygulanacak.

Ardından da 5 aylık enflasyona göre oluşan yüzde 7.14'lük fark eklenecek. Bu rakam Aralık ayı enflasyonu ile artabilecek. Aralık enflasyonu sıfır bile çıksa fark yüzde 7.14 olarak uygulanacak.