Memura zam teklifi açıklandı!

Memur zamları için toplu sözleşme görüşmelerinin son günü geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarında yapılacak zammı açıkladı.

Memura zam teklifi açıklandı!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 4. dönem toplu görüşmelerinde yasal süre bugün sona erdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, toplu sözleşmenin son gününde açıklama yaptı. İşte açıklamadan bazı notlar:

"İlk toplantımızda bir çalışma takvimi belirlemiştik. 2-7 Ağustos arasında komisyon çalışmalarımız oldu. Hem oransal olarak teklifler paylaşıldı hem de iyileştirmelerle ilgili talepler vardı. 776 talep listesi geldi. Komisyonlarımız değerlendirmelerini yaptılar. 8 Ağustos'ta genele ilişkin talepler yapıldı. 14 Ağustos'ta hizmet kollarına ilişkin teklifler yaptık. İşveren heyeti olarak teklif olarak ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 3 değerlendirmemiz olmuştu. 2019 için de bu rakamları vermiştik. Ara teklif değerlendirmesi yaptık, teklifimizi güncelledik.

Bugün 21 günlük çalışmalar adına, son teklifimizi paylaşmak istiyoruz. Müzakerelerimiz sürdü. Talepler her zaman bizim için öncelikli oldu. Buna göre 2018'in ilk altı ayı için zam oranı yüzde 3,5; ikinci altı ay için zam oranı yüzde 3,5.2019'un ilk altı ayı için teklifimiz yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 5 zam teklifimiz vardır."


Sarıeroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Olumlu olarak burada çok da iyi bir son teklif verdiğimize inanıyorum. Akşama kadar bu görüşmeleri sonuçlandıracağız. Maliyet unsuru olarak bakmıyoruz sadece. Bir 776 maddeden oluşan bir talep listesi vardı onu da değerlendirdik. İnşallah kamu çalışanlarımıza hayırlı olur."

MEMUR-SEN'DEN YANIT

Memur - Sen Başkanı Ali Yalçın da Bakan Sarıeroğlu'ndan sonra açıklama yaptı.

Kamuda çok fazla sorun var. 3 milyon 200 bin görevli, 1 milyon 900 bin emekli bu süreci izliyor. Bizim bu dördüncü dönem toplu sözleşmede de bir kez daha ifade etme fırsatını bulduğumuz şey "Kamu sorun üretiyor". Bugün ifade edilen 3,5+3,5 ile 4+5 teklifi, bize kalem veriyor ama içine mürekkep koymuyor gibi bir anlam ifade ediyor. Adaletin kapısı aralıyor, kalkınmanın kapısı aralanmıyor. Dün geniş bir toplantı yapmıştık. "Bize zammı enflasyon vermesin bize zammı toplu sözleşme masası versin" çağrımız karşılık buldu. "Bize zammı milletin adamı versin" çağrımızın karşılık bulmasını bekliyoruz.

Toplu sözleşme görüşmelerinin geçmişi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun çağrısıyla 1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde, sendikalar tekliflerini sundu. Sendikaların teklifini değerlendiren hükümet ise 14 Ağustos'ta 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ile enflasyon farkından oluşan teklifte bulundu.

Memur - Sen "Makul teklif bekliyoruz" demişti

Memur-Sen Başkanı Yalçın ise teklifin ardından masaya yüzde 16 ve yüzde 18 oranında ilk teklif ile geldiklerini belirterek kamunun teklifini müzakere etmeye değer bulmadığını belirterek "Bu teklife kapalıyız. Yeni makul teklifler bekliyoruz" demişti.

Anlaşma olmazsa Hakem Kurulu devreye girecek

Aradan geçen sürede anlaşamayan tarafların, yasal olarak bugün sona erecek görüşme süreci kapsamında bir araya gelmesi bekleniyor. Hükümet ile memur sendikalarının zam oranında bugün de anlaşamaması halinde zam oranı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından belirlenecek.

Taraflar arasındaki bugün sona erecek görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması halinde ise zam oranını belirlemek üzere Hakem Heyeti devreye girecek.

Kaynaklar, gece yarısına kadar hükümetin iyileştirme içeren teklifini sendikalara iletmesinin beklendiğini kaydettiler.

Hakem Heyeti, Bakanlar Kurulu'nun yüksek yargı organı üyeleri arasından seçeceği bir üye, Çalışma Bakanı'nın belirleyeceği dört üye, sendikalar tarafından seçilecek dört üye ve sendikalar tarafından belirlenecek yedi üye arasından hükümetin belirleyeceği bir üyenin yanısıra, Bakanlar Kurulu'nun akademisyenler arasından seçeceği bir üyeden oluşuyor.

BAŞBAKAN: "MEMURU EMEKLİYİ ENFLASYONA EZDİRMEYİZ"

Başbakan Yıldırım "Memurlarımızı, çalışanlarımızı enflasyonun altında bir ücrete mahkum etmeyeceğiz. Enflasyon kayıplarını vereceğiz ve hatta bir takım yan imkanlarla bunun üzerinde de bazı imkanları sağlamış olacağız" dedi.

MEMURDAN 3 FORMÜL

Memur-Sen, 2018 ve 2019 yılları için üç alternatifli teklifte bulundu. İlk teklifte, 2018'in ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam öngörülüyor.

İkinci teklifte, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere de taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam isteniyor.

Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

KAMU- SEN'İN TEKLİFİ

Türkiye Kamu-Sen ise 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8 artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu.