Merkel-Yıldırım buluşması

Başbakan Binali Yıldırım, bugün Almanya'ya günü birlik bir ziyaret gerçekleştirerek mevkidaşı Angela Merkel'le görüşecek.

Merkel-Yıldırım buluşması

Memleketi Erzincan’da BBC Türkçe’ye konuşan Başbakan Binali Yıldırım, ABD’nin, PKK’nın hamisi olduğunu söyledi.

“Herhangi bir ülke teröre maruz kalırsa o terörü yok etmek meşru hakkıdır. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında bunu yapabilir” diyen Yıldırım, bir soru üzerine, “PKK artık Kuzey Irak’ta hayat alanı daraldığı için, Türkiye’nin etkin terörle mücadele faaliyetine karşı elinde fazla bir imkan kalmadığı için, Amerika gibi bir hamiye de sahip olduğu için Suriye’ye kaydırdı faaliyetlerini” dedi. ABD’nin terör örgütüne bütçe ayırmasına sert tepki gösteren Yıldırım, şunları söyledi:

BU NE YAMAN ÇELİŞKİ

“Bu ne yaman çelişkidir. NATO’da beraberiz. Stratejik ortağız. Müttefikiz. Ülkemizde üsleri var. Bu kadar sene işbirliğimiz var. Bütün bunlar ortadayken, Amerika terör örgütleriyle el ele kol kola... Amerikan yönetimiyle sahadaki askerlerin de ayrı telden çaldığını görüyoruz. Amerika Başkanı, “Silah vermeyeceğiz” diyor, “Silahları toplayacağız” diyor; aşağıdaki küçük rütbeli bir asker “Yok” diyor, “Silahlar verilecek, toplanmayacak” diyor, “İşbirliğimiz artarak devam edecek” diyor. Bu ne biçim bir iştir. Kimin eli kimin cebinde belli değil?

TÜRKİYE’YE DÜŞMANLIK


Münbiç’te PYD-YPG’yi tutmak Türkiye’ye karşı düşmanlıktır, Türkiye’nin milli güvenliğine karşı bir tehdittir. Münbiç’te yaşayanların yüzde 90’dan fazlası Arap. Orada terör örgütünün ne işi var? İster Fırat’ın batısında Münbiç’te, ister Fırat’ın doğusunda diğer bölgelerde bize yönelik bir terör tehdidi olursa, bunun üzerine tereddütsüz gideriz. Bizim hedefimiz Amerika değil ama Amerika terör örgütlerinin önüne geçip, onları bize karşı korumaya daha fazla kalkarsa o zaman işler değişir. Türkiye ile ilişkilerin bozulmasından Türkiye zarar görmez tek başına. Amerika da görür. Bu bölgede bir tür planları var belli ki. Nasıl yapacak o planlarını?"

Konuşarak çözeriz

Başbakan Yıldırım, Belarus ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, Afrin operasyonu sırasında bir ATAK helikopterinin düşmesine ilişkin, helikopterin düşürüldüğüne yönelik herhangi bir delil veya belirtinin olmadığını söyledi. Ege Denizi’nde Yunanistan ile yaşanan gerilime de değinen Yıldırım, “Ege Denizi Yunanistan’la aramızda bir dostluk denizi olmalıdır. Her türlü sorunu diyalogla çözebiliriz. Son günlerde Kardak kayalıklarıyla başlayan bu gerilimde bazı ihlaller olmuş ve buna karşılık verilmiştir. Bundan sonra daha sakin, karşılıklı anlayış içerisinde ve sürekli iletişim hattının açık olmasıyla, siyasi ve diplomatik alanda çözülmesi yönünde bir mutabakata vardık. Sahadaki gerilimden dolayı NATO nezdinde bir görüşme yapılmasını teklif etti, biz de kabul ettik. Görüşmek, konuşmak her zaman daha faydalıdır” dedi.

Almanya'ya yeni sayfa açalım mesajı

Başbakan Binali Yıldırım, bugün Almanya'ya günü birlik bir ziyaret gerçekleştirerek mevkidaşı Angela Merkel'le görüşecek. Ziyaret öncesinde Alman Televizyon Kanalı ARD'ye mülakat veren Yıldırım, Berlin'e sıcak mesajlar yolladı. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, ''Şimdi yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi. Yarın (bugün) yapacağım görüşmede Şansölye Merkel ile sansürsüz her konuda konuşmayı tasarlıyorum. Biz şunu söylüyoruz; Almanya Avrupa’nın omurgası. Türkiye bölgenin omurgası. Yeni bir sayfa açalım. Geçmişi unutalım, geleceğe bakalım ve ilişkileri daha da genişletelim." dedi. Yıldırım, Türkiye'de tutuklu Die Welt muhabiri Deniz Yücel ile ilgili olarak da hükümetin değil, yargının karar verdiğini ifade ederek, "Ümit ederim kısa sürede serbest kalmış olur. Kısa sürede içinde bir gelişme olacağı kanaatindeyim" ifadesini kullandı.