Merve Oflaz bilinmeyenlerini anlattı

‘Survivor’ın ilk ve tek kadın birincisi Merve Oflaz, Survivor’ın yeni sezonundaki favorisi sınıf arkadaşı Merve Aydın’ı ve oyunculuk deneyimini anlattı.

Merve Oflaz bilinmeyenlerini anlattı
Yakında gösterimi yapılacak ‘Gulyabani’ filminde küçük bir rolünüz var.  Biraz anlatabilir misiniz?
Evet. Filmin senaristi ve yönetmeni Orçun Benli arkadaşımdır. Dolayısıyla ‘Gulyabani’ filminden haberim vardı. Orçun, “Konuk oyuncu olur musun?” dedi. Sonra rolü gönderdi. Okudum ve çok sevdim. Köylü kızını oynuyorum. İlk defa böyle bir karakterin içine girdim. O başörtü ve basma etekler çok hoşuma gitti. Aslına bakarsanız benim için iyi de oldu. Çünkü ilk defa bir sinema filminde yer alıyorum. Bir daha böyle bir proje olursa ortama daha hâkim olacağım.

Spor Akademisi’nden mezun olmuşsunuz. Oyunculuk aklınızda var mıydı?
Vallahi ne yalan söyleyeyim, yoktu. Ama çocukluğumdan beri fark edilme isteğim vardır. Herhâlde karakterimden olsa gerek, bilemiyorum. Ortamlarda hep bilinen biriydi Merve.

İlk kez kamera karşısına ‘Var mısın? Yok Musun?’ yarışmasıyla geçmiştiniz…
Evet, ilk televizyon maceramdı. Yarışma başlarken kalbim küt küt atardı. İçimden ‘Acun, ne olur bana bir şey sormasın’ diye tekrarlar dururdum. Tahtaya kalkmak istemeyen öğrenciler gibi. Heyecandan iki kelimeyi bir araya getiremezdim.

E, peki nasıl alıştınız sonra?
Survivor’a katıldım daha sonra. Orası da ikinci kez kamerayla imtihanımdı. İlk gün herkesle röportaj yapılıyor; bana sıra geldi. Adayla ilgili düşüncelerim soruldu. İnsan farklı şeyler söyler değil mi? Ama ben “Ada, ağaç, yeşillikler” gibi üç kelimelik bir cevap veriyorum. Utanmıştım, daha sonra bu utancı kırdım. Baktım, kameralar zarar vermiyor; o orada duruyor, ben burada… “İstediğim şekilde davranabilirim” dedim; “Kasılmana gerek yok Merve.” Böylece alışmış oldum.

MUHTEŞEM YÜZYIL’DA ZORLANDIM

Sonra ‘Muhteşem Yüzyıl’da karşımıza çıktınız… Bu diziden sizde neler kaldı?
Muhteşem Yüzyıl’da çok zorlandım. Bu sefer sadece kamera değil, oyunculuk da girdi işin içine çünkü. Mesela ilk gün çok üzülmüştüm. Bir sahneyi 20 kez çektiler. Doğal olarak ben de yapamıyorum zannettim. Meğerse yakın ve uzak planlar çekiliyormuş. Kimse de bana bir şey söylemediği için ben de üstümü alınmıştım. Baya zorlanmıştım. Dizi kadrosunda çok başarılı oyuncular vardı. Bana  yardımcı oldular. O yüzden kolay atlattım. Ama çok iyi oynadığımı düşünmüyorum (gülüyor). Fakat yine iyi idare etmişim.

Oyunculuk eğitimi aldınız mı daha sonra?
Tabii ki aldım. Oyuncu Lâçin Ceylan’la çalıştım, workshop’lara katıldım. Hâlâ da katılmaya devam ediyorum. Oyunculuğun, eğitimle ilgili değil, yetenekle ilgili olduğunu düşünüyorum. Eğitim içimizde var olanı ortaya çıkartıyor ama yetenek yoksa başarı da olmaz. Bizim ülkemizde ‘oyunculuk okumadan oyunculuk yapamazsın’ gibi bir algı var. Bu konuda özellikle bize çok saldırıyorlar.

Eleştiriler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kötü niyetli olduklarını düşünüyorum. Beğenilir ya da beğenilmez, sonuçta herkes beni beğenecek diye bir şey yok. Ekranda çok başarılı oyuncular var ve birçoğu konservatuvar mezunu değil. Bu yetenek işi. Daha sonra bu yeteneğin içini kendin doldurabilirsin.

Tekrar televizyonda görebilecek miyiz sizi?
Dizilere ara verdim. Çünkü bir projem vardı, onu hayata geçirdim. Ama bu yıl yeni bir dizi projesi var. Çok sevdiğim kişilerden güzel bir teklif aldım. Daha fazla detay veremeyeceğim, sürpriz diyelim.

Survivor yarışmacılarının popülaritesi bir süre sonra kayboluyor. Sizde öyle olmadı…
Erkek arkadaşım Selim’le konuşuyorduk. Bugüne kadar 120 kişi katılmış yarışmaya. Televizyona baktığınızda kaç kişi kaldı? Sadece 6-7 kişi düzenli bir şekilde iş yapıyor. Kalıcı olmak kişinin kendi başarısına bağlı. Konservatuvar mezunu bir arkadaşım aradı, “Survivor’a gitsem nasıl olur Merve?” dedi. “Bilmiyorum. Net bir şey söyleyemem” dedim. İnsanlar direkt popüler olacaklarını sanıyorlar.

‘Survivor’ tarihinin tek kadın şampiyonusunuz. Neden bir daha hiç olmadı?
İnan, ben de bilmiyorum (gülüyor). Zora düşünce her şeyini ortaya koyarsın ya, bende öyle oldu. Kanımın son damlasına kadar yarıştım. İnşallah bu yıl bir kadın kazanır. Niye sadece erkekler kazansın? Survivor’da her yıl bir favori isim belirliyorum kendime. Sonuna kadar da onu destekliyorum.

Bu sene açıklanan isimler arasında var mı peki favoriniz?
Şu ana kadar açıklanan isimler arasından Merve Aydın favorim. Çünkü Merve’yi tanıyorum. Kendisiyle spor akademisinde beraber okuduk; sınıf arkadaşımdı. Çok güçlü bir kızdır. Zaten milli atletimiz de aynı zamanda. Bu yıl ondan umutluyum. Şimdiden favori ismimi açıklamış oldum böylece.

KENDİMDEKİ DEĞİŞİKLİKLERİ GÖRDÜM

Hayata geçirdiğiniz projeyi konuşalım mı biraz?

Spor Akademisi mezunu olduğum için, hayalimde bir spor salonu açmak vardı. Pilates yapmaya başladım ve çok hoşuma gitti.

Kendimdeki değişiklikleri gördüm. Duruş bozukluğum vardı, düzeldi.  Mesela biraz kamburdum, daha dik durmaya başladım. Zaten spor değil de egzersiz sistemi olarak geçiyor pilates.
Erkek arkadaşımla birlikte eğitimini aldık. Şimdi stüdyomuz bitti, ABD’den aletlerin gelmesini bekliyoruz. Bağdat Caddesi üzerinde mart başı gibi açmayı planlıyoruz. Aletler gelince duyarsınız
zaten (gülüyor).

EMİNE BIYIK / AKŞAM İNTERNET SİTESİ
Konular Röportaj