Merve Özbey merak edilenlerini anlattı

Fenomen olan “Vurur Yüze İfadesi” sözünün olduğu “Yaş Hikayesi” şarkısı ile ünlenen Merve Özbey Türkiye’nin ilk ve tek eşcinsel kültür ve yaşam dergisi GZone’a röportaj verdi.

Merve Özbey merak edilenlerini anlattı
GZone'dan Mert Bell’in röportajı...

Merve Özbey, ismini geniş kitlelere duyurmasını sağlayan Erdem Kınay ile tanışana kadar neler yapıyordu? Bir albüm yapma hayaliniz hep var mıydı?

Bir yandan okul hayatım bir yandan konservatuar hayatım devam ediyordu. Gece çalışıp gündüz okula gidiyordum. Kendimi bildim bileli şarkı söylerdim ama sahne tozunu yutmaya 13 yıl önce başladım. -Şimdi düşündüm de az bir zaman da değilmiş :)- Akademisyen olmak istiyordum. Okulu, okul hayatını, arkadaşlarımı çok sevdiğim için hep cazip gelmişti.. Albüm hayalim hiç olmadı aslında…

Erdem Kınay’ın özellikle kadın vokallerle çok iyi sonuçlar aldığını çoğu dinleyici bilir. Siz onun işlerini takip ediyor muydunuz? Sevdiğiniz ya da favoriniz olan şarkıları var mıydı?

Evet tabi ki takip ediyordum. Müziğin içinde olduğum için aranjörleri takıp ederdim, ki Erdem Türkiye’de en iyi 5 isim varsa bence ilk sıradadır… Ayşe Hatun Önal’ın ‘Kırıcan mı belimi’ bence Türkiye’ye yeni bir soluk getirmiştir.

“İyi şarkı, iyi aranje ve iyi sözler buluştuğu zaman yüzünüz görünmese de fark etmiyor…”

İlk proje albümünde “Duman” büyük olay yarattı ve bunda sesinizin / yorumunuzun büyük payı olduğu için adınız hızla duyuldu. İkinci albümde de işbirliği devam etti. Ancak sizi görsel olarak uzakta tuttular. Bu bilinçli bir tercih miydi? Neden böyle yapıldı?

“Duman” benim için çok çok büyük bir şanstı; kırılma noktası dıyebiliriz aslında… Sözler ve beste çok sağlamdı… Ben de yorumumu katmaya çalıştım tabi ki. Proje 1 ve Proje 2, yani aslında bütün albümler çok büyük emek istiyor… Erdem’in bana Proje 2 albümünde de yer vermesi benim için çok önemliydi. Bana inandı ve güvendi, ben de yüzünü kara çıkartmadım.

“Duman” ve “Helal Ettim” Erdem’in “Proje” albümlerinde yer aldığı için önde olması gereken zaten Erdemdi. Bu stratejik bir durum değildi aslında; “Saklanalım gözükmeyelim” demedik ama öyle algılandı. Buradan şunu görmüş olduk ki, iyi şarkı, iyi aranje ve iyi sözler buluştuğu zaman yüzünüz görünmese de fark etmiyor. “Duman” “Helal ettim” ve “Yaş Hikayesi” 30 şarkı gücünde bence...

Klipler sayesinde sizi hep yüksek tempolu şarkılarla dinledik ama aslında kendi albümünüzde düşük tempolu şarkılar daha ağırlıklı. Hangi kategorideki şarkılar aslında Merve’yi tanımlıyor? Bir yorumcu olarak hangilerini seslendirirken daha rahat hissediyorsunuz?

Zannediyorum ki slow söylerken daha mutlu hissediyorum kendimi.  Albümde çok sağlam slowlar var. Yakında bir tanesini kliplendireceğiz.

“Dans edebilen bir kadın değilim…”

Çok sakin bir yapınız var gibi görüyoruz, bir yandan da tüm hitleriniz dans şarkıları. Sahnede bu durum nasıl gelişiyor? Orada nasıl hissediyorsunuz, şarkılarla coşabiliyor musunuz?


Evet gerçekten çok sakin bir yapım vardır. Çok sinirlendiğim zamanlar hariç. Şarkılarımdaki hareketliliği seviyorum. Özellikle Erdem’le beraber sahnedeyken devamlı zıplıyoruz. Ancak ne yazık ki dans edebilen bir kadın değilim. Çok utanıyorum. Dans ederken arada bir kıvırmaya çalışıyorum ama olmuyor. Belki ilerde şu içimdeki tabumu kırabilirim.

Albüm çıkmadan önce "Vurur yüze bitanesi" kalıbının bu kadar ünlü olup, capslere ve daha pek çok espriye konu olacağını düşünmüş müydünüz?

Hayır bunu tabi ki beklemiyorduk. Bir gün kim ne yazmış diye araştırırken bir arkadaş “Vurur yüze ifadesi, o kız kimdi bitanesi?” diye tweet atmış, ben de onu RT edip daha yaratıcı bir şeyler yazınca ortaya böyle bir şey çıktı sanırım. Bunlar toplamda 3 günde oldu. Sosyal medyanın gücünü bir kez daha anlamış olduk.

“Topsuz Tüfeksiz”e de video çektiniz ve albümdeki dans şarkıları bitti. Bundan sonraki klip hamleniz ne olacak? Sizi düşük tempolu bir şarkı ile ilk kez duyacak çoğunluk için ne planlıyorsunuz

Sıradaki klip slow bir şarkıya olacak. İnsanlar aslında benim slow okuma yapabileceğimi biliyorlardı, alışkınlar ama tabı ki albümün ilk slowu olacağı için ben de merak etmiyor değilim açıkcası. (Klip şarkımız sürpriz olsun)

Albümde sizin için en özel şarkı hangisi? (Bizim favorimiz sizin için tüm “bağırıyor gibi söylüyor” eleştirisi yapanların dinlemesi gerektiğini düşündüğümüz “Yağmur”)

Çok teşekkür ederim, böylelikle sadece bağırarak okumadığımızı da tescillemiş olduk. İnanın bana hepsi çok özenli seçildi ve ilmek ilmek incelendi, o yüzden bir ayrım yapamıyorum. “Ödeştik”, “Yagmur” “Allaha emanet ol” “Usta” ”Yaş Hikayesi” “Topsuz Tüfeksiz” ve “Vicdanın Affetsin”, hepsi çok güzel benim için...

Birçok dinleyici sesinizi ve tarzınızı vokalistliğini de yaptığınız yorumculara (Ebru Gündeş gibi) benzetiyor. Ben ise sizi, gerek sakin duruşunuz gerek de şarkılarınız bakımından Nalan’a benzetiyorum. O da 90’larda alaturka bir yorumla dans şarkıları söyleyerek popüler olmuştu. Siz bu benzerliğin farkında mısınız? Bir Nalan coverı (Hadi Yarim ya da Cansuyum bilhassa) ya da size çok yakışır diye düşünüyoruz ne dersiniz? Nalan'ı siz de sever misiniz?

Benim çocukluğum “Nalan” hayranlığıyla geçti. Çok severdim onun okumasını. Tarz olarak benziyor muyuz diye düşünmedim ama her solistten feyz aldığım zamanlar olmuştur, neden olmasın belki ileride bir Nalan şarkısı ya da albümlerinde okuduğu şarkılardan biri coverlanabilir.

“LGBTİ bireyler gökkuşağı bayraklarıyla onur yürüyüşünde ne kadar özgürce yürüyebiliyorlarsa o kadar özgürler işte!...”

Türkiye'deki pek çok hayranınız gibi LGBT bireyi olan hayranlarınız da var. Türkiye'deki LGBT özgürlükleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ne aşamada?

LGBT bireylere yönelik şiddetin, ayrımcılığın giderek tavan yaptığı bir ortamda özgürlükten de bahsedilemez. LGBT bireylerin birçoğu cinsel kimliklerini saklayarak yaşıyor maalesef. Can güvenlikleri yok, fiziksel ve ruhsat şiddete maruz kalıyor, istedikleri her iş kolunda özgürce çalışamıyorlar. Çok ileri gitmeye gerek yok; ellerinde gökkuşağı bayraklarıyla onur yürüyüşünde ne kadar özgürce yürüyebiliyorlarsa o kadar özgürler işte!

MERVE ÖZBEY G-ZONE'UN BU AYKİ KAPAĞINDA!

Dijital platformlarda yayınlanan GZone dergisi, ücretsiz olarak www.gzone.com.tr ‘den tüm mobil cihazlara uyumlu olarak okunabilir.
Konular Röportaj