Metabolizmanızı hızlandırın, kilo verin!

Fazla kiloların en büyük düşmanı hızlı metabolizma. Öyleyse metabolizmanızı hızlandırın, kilo derdine kalıcı çözüm bulun.

Metabolizmanızı hızlandırın, kilo verin!
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

İşte size metabolizmanızı hızlandıran aktiviteler ve besinler…

AÇIK HAVAYA ÇIKIN

Daha fazla kalori yakmak için harekete geçin. Yapılan bir araştırmaya göre yüksek tempolu bir egzersizden sonraki 14 saat içinde vücut ekstra 200 kaloriye kadar enerji harcıyor. Sabah saatlerinde maruz kaldığınız güneş ışınları sizi sadece uyandırmakla kalmıyor, vücudunuzun D vitamini üretmesini ve güne enerjik başlamanıza neden oluyor.

UYKUNUZ DÜZENLİ OLSUN 

Geceleri metabolizma yavaş çalışır. Yeterli uyku alınmadığında vücut strese girerek tüm sistemlerini daha yavaş çalıştırmaya başlar. Geceleri 5 saatten daha az uyku metabolizmanızı yavaşlatır, vücudunuzu yağ depolamaya, kilo almaya yöneltir.

PROTEİN TÜKETİN

Ana öğünlerinizde peynir, süt, yoğurt, et, tavuk, balık gibi sağlıklı ve kaliteli protein kaynakları mutlaka olsun. Kilolu kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre kahvaltıda protein içeriği yüksek besinler tüketen kadınların glisemik kontrolü daha iyi sağladığı görülmüş. Demleme çay ve Türk kahvesi tüketmek enerjik olmanızı sağlar ve içeriğindeki antioksidanlar ve kafein metabolizmanızı hızlandırır.

TATLI YERİNE ÇİKOLATA

Favori tatlı tercihiniz bitter çikolata, tatlı yeme zamanınız da yemekten sonra tok karnına olsun. Araştırmalar günde 2 kare yüksek kakao içeriğine sahip bitter çikolata tüketen kişilerin, diğer tatlı alternatiflerine yönelenlere kıyasla metabolizmalarının daha düzenli çalıştığını gösteriyor.

METABOLİZMA HIZLANDIRAN BESİNLER

Yeşil Çay:
Yeşil çayın içinde bulunan ve bir tür antioksidan olan kateşinler yağ hücrelerinden yağ salınmasını tetikler ve karaciğerin yağları enerji olarak kullanma kapasitesini artırır.

İşlenmemiş Zeytinyağı: Tokluk hissetmenizi sağlayan kandaki serotonin seviyesini yükseltir ve fazladan enerji harcamanıza yardımcı olur.

Yumurta Sarısı: Yumurtanın sarısı yağda çözünen vitaminler ve kolin gibi esansiyel yağ asitlerinin bileşimiyle karaciğer çevresinden yağ depolanmasına neden olan genleri engeller. Ayrıca yumurta sarısında bulunan kaliteli protein ve demir metabolizmamızın doku kazanmasını ve hızlı çalışmasına yardımcı olur.

Tam tahıllar: Posadan zengin tam tahıllı besinlerin bağırsaklarda sindirilmesi beyaz undan yapılan işlenmiş ürünlere göre daha zordur. Vücut bu besinleri sindirmek için daha fazla enerji harcar.

Sarımsak: Son yapılan araştırmalar sarımsağın kan şekeri metabolizmasının düzenlenmesine ve kan yağları seviyelerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Fermente ürünler: Yoğurt, kefir, turşu gibi probiyotik içeren fermente ürünler bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilerin besinleri daha iyi sindirmesine yardım eder. Metabolizmamızı hızlandırıcı etki gösterir.

Kırmızıbiber: Kırmızı biberin yapısında bulunan kapsaisin ve bazı fitokimyasal maddeler metabolizma hızlandırıcı özellik gösteriyor.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım